»House of Cards« er tilbage: Virkeligheden er mere skør end serien

Fjerde sæson af »House of Cards« leger med virkelighedens aktuelle amerikanske politik. Vi mødte to af skuespillerne, der begge mener, at virkeligheden overgår fiktionen.

Michael Kelly (længst til højre) har rollen som Frank Underwoods stabschef, Doug Stamper, i sæson 4 af »House of Cards«, der har premiere fredag. Fold sammen
Læs mere

Primærvalgene i USA spidser til, og i dag – få dage efter Super Tuesday – er der premiere på fjerde sæson af Netflix’ megahit, den politiske serie House of Cards. Denne gang clasher den mere end nogensinde med virkelighedens politiske scene, for seriens demokratiske præsident, Frank Underwood, fører valgkamp sideløbende med virkelighedens primærvalg.

Berlingske møder House of Cards-skuespilleren Michael Kelly, der spiller Frank Underwoods plagede stabschef, Doug Stamper, og hans nye House of Cards-kollega, skuespillerinden Neve Campbell, i Netflix’ hus i London.

Den majestætisk indrettede stue, som skuespillerne holder hof i, giver klare associationer til mere betydningsfulde værelser i Det Hvide Hus, som Michael Kelly kender fra seriens kulisser, og selv om Michael Kelly har travlt med at promovere den nye sæson, kan han ikke lade være med at dreje samtalen ind på det kommende præsident­valg og Super Tuesday.

Mord, sex og tårer fylder givetvis mindre i virkelig­hedens ræs om verdens mest magtfulde job, men Michael Kelly mener, at virkeligheden har det med at overgå seriens forfatteres vildeste fantasier.

»De amerikanske primærvalg er mere skøre end »House of Cards«. Hvis der var en karakter som Donald Trump i serien, ville publikum synes, at det var for latterligt og urealistisk. Folk ville sige, at der aldrig ville være nogen på den virkelige politiske scene i USA, som ville være så langt ude,« siger han.

Tilbage på rette hylde

Efter en turbulent tredje sæson, hvor Doug Stamper kæmpede mod alkohol­afhængighed, fysiske skavanker og indre dæmoner, er præsidentens tro følgesvend nu tilbage på sin rette hylde – ved Frank Underwoods side.

»Doug Stamper er afhængig af alt. Alkohol, Rachel og Frank. Der er mange, der tror, at Frank har noget snavs på Doug, siden han er så loyal, men sandheden er, at Doug er afhængig af det spil, de har kørende. Han elsker og beundrer Frank, men det, han elsker allermest, er jobbet,« siger Michael Kelly og tilføjer:

»Jeg forstår ham, for når jeg ikke spiller skuespil, kan jeg mærke sulten efter det. Frank sagde i en af de tidlige sæsoner, at han kan forudsige, hvilken vej vinden blæser. Doug er klar over, at Frank har den evne. Han ved, at hvis han er ved Franks side, kommer han frem i livet.«

Claire får kompromisløs hjælp

Indtil videre har Frank Underwood tromlet sig mod toppen med albuer så spidse som nyslebne knive, og på snedig vis er det lykkedes ham og hans førstedame, Claire Underwood, i fællesskab at overvinde alle modstandere på vejen med mere eller mindre lyssky metoder. Men i tredje sæson gik noget i stykker mellem de to, og i sæson fire træder Claire Underwood, der spilles af Robin Wright, ud af sin mands skygge og sætter selv næsen op efter en magtfuld position.

Til at hjælpe sig hyrer hun strategen Leann Harvey, som bliver spillet af Neve Campbell, og de to sætter hårdt mod hårdt mod Frank Underwood og Doug Stamper.

Den benhårde Leann Harvey fra Texas er i den grad en rolle, der passer Neve Campbell.

»Utroligt nok forventes det stadig af skuespillerinder, at de skal spille sårbare offerroller. Derfor er det rart for mig som skuespiller at portrættere en stærk og kompromis­løs kvinde, som får lov at stå ansigt til ansigt med Frank Underwood sammen med Claire,« siger Neve Campbell, der synes, at det er en anelse skræmmende at skulle give liv til en ny karakter i én af verdens lige nu mest hypede serier. Men selv om hun er nervøs over, hvordan seriens fans vil tage imod den nye karakter, glæder hun sig over, at timingen i serien er mere aktuel end nogensinde.

»Virkelighedens primærvalg overgår enhver fiktiv politisk serie. Skaberen af »House of Card«, Beau Willimon, har fingeren på pulsen og har gennem hele serien haft tæt kontakt med folk i Det Hvide Hus. Derfor har serien kunnet være så aktuel og berøre de emner, som også fylder i den virkelige verden.«

Sans for detaljerne

Både Neve Campbell og Michael Kelly beskriver Beau Willimon som en mand med sans for detaljerne. Æren for genoplivningen af den originale BBC-series succes tilfalder i høj grad Willimon, og derfor var det med trist mine, at Netflix annoncerede, at fjerde sæson bliver den sidste med ham ved roret.

»Han er et geni, og med alle genier er der fantastiske tider og svære tider, men størstedelen af tiden er Beau den mest talentfulde forfatter, jeg nogensinde har arbejdet med. Det er vidunderligt og udfordrende at arbejde sammen med ham og få lov til at sige de ord, han har skrevet,« siger Michael Kelly, der beskriver det at spille Doug Stamper som det bedste job, han nogensinde har haft og som en gave for ham som skuespiller.

»Jeg har et par gange været ude for, at jeg ikke syntes, at mine replikker spillede. For eksempel med en monolog hos Anonyme Alkoholikere. Beau skrev den fuldstændig om og sendte den til mig kl. 22 om aftenen. Jeg mødte tidligt ind og øvede den med ham næste dag, og det er klart den bedste monolog, jeg har været heldig nok at få lov at læse.«