Hollywoods pølsefabrik har klemt en slatten remake af norsk actiondrama ud på filmlærredet

I »Cold Pursuit« skvatter Liam Neeson klodset og afstumpet rundt i Colorados vinterklædte bjerge i falleret amerikansk remake, der fremstår som "den fattige mands" Pulp Fiction i snevejr.

Nels Coxman (Liam Neeson) stille, rutineprægede liv som sneplovfører får en brat ende, da hans søn findes død af en overdosis. Fold sammen
Læs mere

Nels Coxman, spillet af Liam Neeson, er en simpel mand, der elsker sit stille, rutineprægede liv som chauffør på en sneplov i Colorado. Snart tager handlingen i filmen »Cold Pursuit« dog en tragisk drejning. Nels’ søn, Kyle, bliver fundet død under mystiske omstændigheder. Lægens dom er klar: Kyle er død på grund af en selvpåført overdosis heroin. Nels er dog overbevist om, at hans søn er blevet myrdet, og han indleder nu et blodigt hævntogt gennem Colorados sneblæste underverden.

Filmen er et remake af den norske film »Kraftidioten«, der har Stellan Skarsgård i hovedrollen. Den norske original er en sjov og anderledes actionfilm, der har en særlig skandinavisk underfundighed, som fungerer godt og tilfører en særlig formildende og tør humor til de overvældende mange drabsscener i filmen. En formel, som man tidligere er lykkedes eminent med på amerikansk jord i både filmen og serien »Fargo«.

Søren Jacobsen Damm, Berlingskes anmelder

»Hver en kultur, hvert et sprog, hver en film har en særlig og unik syntaks, som man er nødt til at tage hensyn til. Det har man ikke gjort her.«


Remake-filmen virker dog uoplagt og rodet, og det store persongalleri fremtræder utroværdigt. Særligt er overskurken »Viking« totalt overspillet og animeret; faktisk er denne karakter nok den mindst vikingeagtige skurk, jeg nogensinde har set på film. Det eneste sjove element ved den polerede og jakkesætklædte »Viking« er hans hysteriske optagethed af sund kost, hvilket fungerer som et samtidigt symbol på sygelig selvoptagethed.

Neeson er uoplagt i rollen, og det lader til, at han slet ikke har forstået sin karakter. Og så er filmen desuden næsten oversat 1:1, men enhver, der har oversat fra et sprog til et andet, ved, at man ikke bare kan oversætte ord for ord, eller scene for scene, hvis fortællingen skal fungere. Hver en kultur, hvert et sprog, hver en film har en særlig og unik syntaks og rytme, som man er nødt til at tage hensyn til. Det har man ikke gjort her, og filmen fremstår derfor som et stykke dårligt og dovent oversættelsesarbejde.

Under »Kraftidiotens« transformation til et amerikansk format, er »Cold Pursuit« kommet ud i den anden ende af Hollywoods pølsefabrik som en slatten, afstumpet og ubegavet udgave af »Pulp Fiction« i snevejr.

»Cold Pursuit«
Instruktion: Hans Petter Molland
Medvirkende: Liam Neeson, Laura Dern, Tom Bateman, m.fl.