”Hollywood vrimler med outsidere og udlændinge, og hvis du smider os ud, har du ikke andet at kigge på end amerikansk fodbold og kampsport”

Kritik af Trump, kritik af BBC, kritik af lyden på Arvingerne og så lige et hattrick til Susanne Bier. Kulturnyhederne er klar.

meryl streep
Meryl Streep ved gårsdagens Golden Globe i Calfornien, USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Kulturnyhederne starter i denne uge på den anden side af Atlanten og meget langt fra sidste uges trampen rundt i den danske dronnings sproglige evner eller mangel på samme.

Rigtigt gættet, det er (igen) verdens mest omtalte mand, der er hovedpersonen.

For kritikken af USA's kommende præsident Donald Trump kommer ikke kun fra dem, der er rystet over hans tro på Putin og mistro til sin efterretningstjeneste. I går aftes meldte også Hollywood sig ind i koret af utilfredse røster med skarp kritik af nogle af Trumps øvrige holdninger.

Gerningsstedet var den årlige Golden Globes uddeling i Beverly Hills i Californien, og kritikken havde flere stemmer.

Først i form af en række meget lidt subtile jokes fra årets vært, Jimmy Fallon, også kendt fra The Tonight  Show, der blandt andet gjorde grin med den kommende beboer i Det Hvide Hus ved at sammenligne Trump med den forhadte karakter King Joffrey i Game of Thrones.

”Hvad ville der ske med verden, hvis King Joffrey havde været i live? Det får vi at se om 12 dage,” sagde Fallon med henvisning til Trumps officielle indsættelse som USA's mægtigste mand.

Dernæst var det skuespillerinden Meryl Streep, der, da hun modtog æresprisen Cecil B. DeMille Award, benyttede sin taletid på scenen til at rette et par skarpe udtalelser mod USA's kommende præsident.

Millioner af seere verden over fulgte med, da den 67-årige stjerneskuespiller blandt andet latterliggjorde Trumps udtalelser om at smide udlændinge ud af USA. For langt de fleste Hollywoodstjerner er ikke født i landet.

»Sarah Jessica Parker var en ud af syv eller otte børn fra Ohio. Amy Adams blev født i Vicenza i Italien, og Natalie Portman blev født i Jerusalem - og hvor er deres fødselsattester?,« spurgte Meryl Streep – med henvisning til Trumps krav om at se Obamas fødselsattest.

”Hollywood vrimler med outsidere og udlændinge, og hvis du smider os ud, har du ikke andet at kigge på end amerikansk fodbold og kampsport,” proklamerede hun.

At Hollywood ikke kun består af folk, der er født og opvokset i Guds eget land, beviste en vis instruktør med et rødbedefarvet dansk pas ved selvsamme prisuddeling.

Intet mindre end tre priser scorede Susanne Bier ved festen i Beverly Hills. Alle tre for tv-serien ”The Night Manager”, på dansk oversat til Natportieren, som har Susannes Bier i instruktørrollen.

Priserne faldt som henholdsvis bedste mandlige hovedrolle (Tom Hiddleston), bedste mandlige birolle (Hugh Laurie) og bedste kvindelige birolle (Olivia Colman).

Tre gange er som bekendt et hattrick, og Susanne Bier var ikke overraskende meget begejstret for den præstation.

»Det har været en meget lykkelig oplevelse at lave serien. Det er ikke altid en garanti for, at noget bliver godt, for man kan godt have det enormt sjovt, og hyggeligt, uden at det bliver godt. Men det her har været en lykkelig oplevelse, fordi det har været sjovt og hyggeligt med et godt resultat - og så det her,« siger Susanne Bier.

Den glædeshistorie kan vi lune os ved et øjeblik, inden kulturnyhederne igen træder ind på den politiske scene, denne gang i Storbritannien, hvor den satiriske komedieserie Real Housewives of ISIS har startet en voldsom debat. Årsagen er blandt andet, at seriens husmødre klæder sig ud som IS-tilhængere og tager selfies iført bombebælter.

Usmageligt. Ikke sjovt. Modigt. Humor på højt plan.

Meningerne er delte, men der er mange af dem. Undtagen fra BBC, der ikke vil mene noget offentligt om tv-serien.

Trump vil til gengæld gerne mene noget om Meryl Streep.

”Streep er en Hillary-elsker”, har han sagt til New York Times.

Og så er den tilsyneladende lukket. Trump har et svar på alt.

Lukket er til gengæld ikke diskussionen om lyden til ”Arvingerne”. Mens vores anmelder giver gårsdagens afsnit fem stjerner for at sætte gedigent tryk på dramaet, vælter utilfredsen ind i kommentarsporet på Berlingskes Facebookside.

Om det er folks fjernsyn, der er noget galt med, skal vi lade være usagt her. Og blot i stedet højlydt anbefale helt at slukke apparatet og gå i teatret i stedet. Nærmere bestemt på Republique, hvor Katrine Wiedemanns udgave af Shakespeares »Et vintereventyr« i øjeblikket er på tapetet. Eller det hvide scenegulv omkranset af glasvægge, skulle man måske præcisere det.

”Denne Shakespeare-forestilling er ikke alene til at forstå på tværs af tiden. Den får også en følelsesmæssig volumen, som gør den til en smuk oplevelse. Ja, hvorfor ikke bare sige: til et bevægende mirakel?”, skriver Jakob Steen Olsen i sin femstjernede anmeldelse.

Og hvem har ikke brug for et mirakel i disse tider?