Hollandsk tegner arresteret for diskrimination

Gregorius Nekschot mistænkes for diskrimination mod muslimer og opfordring til had. Sagen er blevet en varm kartoffel om ytrihedsfrihed i Holland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gregorius Nekschot er et pseudonym for en hollandsk satiretegner. Den 13. maj blev Nekschot arresteret under anklage for at have ophidset til had mod muslimer.

Nekschot siger til den hjollandske avis Het Patrool, at en af politifolkene, der arresterede ham, sagde: »Hvad du har tegnet er værre, end hvad de har gjort i Danmark. Ved du hvad der kan ske med dig, hvis din identitet bliver kendt?«

Han blev forhørt og tilbageholdt i 30 timer og derefter løsladt. I Holland har sagen vakt stor opmærksomhed og den rejses nu i det hollandske parlament, hvor parlamentsmedlemmer på tværs af de politiske skel vil have en debat om politiets og justitsminister Ernst Hirsch Ballins optræden i sagen. Affæren skærpes af det forhold, at Neckschot var en nær ven af filminstruktøren Theo van Gogh, der blev myrdet.

Gregorius Neckschot, hvis pseudonym betyder Nakkeskud, er modstander af det multikulturelle samfund og retter ofte sin satire mod muslimer. Med sine provokerende tegninger og sin erklæret kamp mod begrænsninger af ytringsfriheden, er Gregorius Nekschot blevet midtpunkt i debatten om ytringsfriheden i Europa. Efter sin løsladelse udtalte Neckschot, at han ønsker at kritisere islam, fordi religionen står for diskrimination mellem mænd og kvinder og mellem muslimer og ikke-muslimer.

Til det hollandske blad de Volkskrant siger han, at det er første gang i 800 år, at en satiretegner i Holland blevet fængslet. Forud var gået en politimæssig undersøgelse af Nekschots produktion, og politiet anså i en række tilfælde hans tegninger for at være diskriminerende over for visse grupper.

Politiet fjernede otte af Neckschots tegninger fra internettet, men magasinet HP/De Tijd har netop svaret igen ved at genoptrykke disse otte tegninger. Neckaschots fængsling har også ført til, at en række større aviser har trykt hans tegninger.