Holdt du også af »The Crown«? Politiske planer kan spænde ben for fremtidens britiske serier

Fremover kan antallet af britiske tv-serier og film, der når til Danmark, blive beskåret. Det handler om Brexit og kulturdiversitet.

Emma Corrin som Lady Diana i fjerde sæson af den britiske tv-serie »The Crown«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix / Des Willie
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun inden for britiske pølser og fiskeri, at Brexit giver genlyd. Storbritanniens afsked med EU kan faktisk også betyde en stor del for landets film- og tv-produktion. Og for de danskere, der har nydt godt af Netflix-serier som »The Crown« og »After Life«.

Noget kan nemlig tyde på, at der er kræfter i EU, der vil forsøge at forhindre, at medlemslandene oversvømmes af britiske film og serier på de store streamingkanaler.

Siden 2018 har EU krævet, at mindst 30 procent af streamingtjenesternes indhold og størstedelen af de nationale tv-stationers indhold skal være europæisk. Tiltaget skal beskytte medlemslandenes kultur, så de ikke bliver oversvømmet af amerikansk underholdning – men nu kan det ramme Storbritannien.

En vis logik

Med Brexit er briterne nemlig ikke længere med i klubben. Danske Morten Løkkegaard, der sidder i EU-Parlamentet for Venstre, mener ikke, at kvoter er en god ting.

»Det mente jeg heller ikke i 2018, da man indførte dem. Men der er dog en vis logik i udviklingen. Hvis man beslutter, at man vil begrænse indhold uden for Europa, så rammer det formentlig også briterne,« siger Morten Løkkegaard, der tror, at sagen kan skabe en del debat i EU.

»Tyskerne og især franskmændene har en meget protektionistisk kulturpolitik. De vil gerne beskytte deres egne kulturprodukter, og når de mener noget, giver det som regel genlyd i EU, hvor de begge er stærke lande.«

Netflixs »After Life« var en af de meget roste britiske serier. I fremtiden kan det være, at vi får adgang til lidt færre ... Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix Ray Burmiston.

Udsigten til, at britisk tv og film kan blive begrænset i resten af EU, giver allerede genlyd i britisk presse. Storbritannien er Europas største film- og tv-producent, og landet tjener milliarder på at sælge internationale rettigheder.

Tidligere på ugen skrev avisen The Guardian om et notat, der viser, at flere EU-diplomater mener, at det vil skade den »kulturelle diversitet« i EU, hvis man tillader for meget britisk indhold.

»De mange britiske film og serier kan forhindre en større udbredelse af europæiske værker fra mindre lande med mindre kendte sprog,« citerede The Guardian.

Barneby som kulturbærer

Forfatteren Lone Theils, der er tidligere korrespondent i London, kan godt forstå, hvis rygterne får briterne til at ryste i bukserne.

»Vi kan da godt grine af, at folk sidder og falder i søvn til »Barnaby«, men det er jo kulturbærende. BBC er en enorm spiller, og englænderne har været enormt stolte af og bevidste om, at deres film og tv-serier blev solgt til hele verden,« siger Lone Theils.

Hun suppleres af Lise Lotte Frederiksen, der er chefredaktør på kulturtidsskriftet Anglomania.

»For mig at se det er det intet mindre end en tragedie, hvis det bliver sådan. Brexit er i forvejen med til at gøre Storbritannien til en ø, der adskiller sig fra kontinentet. Og briterne henter enorm stolthed i deres tradition for teater, film og serier. Man opfatter sig selv som en historisk nation, der er et hav af forfattere, der skriver om specifikke historiske perioder, og man ved, at de historier også læses udenfor landets grænser.«

Endnu kan vi dog stadig glæde os over flere populære serier som »Barnaby« og »The Crown«. Ifølge Rikke Uldall, der er pressechef for Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, er briterne nemlig stadig del af Europarådets »European Convention on Transfrontier Television« – og dermed blandt dem, der laver »europæisk indhold«.

Direktivet skal dog genforhandles senest ved udgangen af næste år.

Om ikke andet kan man nå at se med, når Netflix i 2022 sender de sidste planlagte afsnit af »The Crown«.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Netflix, men det har desværre ikke været muligt. Vi har også henvendt os til The British Council, men fik desværre ikke svar før redaktionens deadline.