Højskolesangbogen et julehit

Blandt de mest solgte bøger i december findes en gammel, blå kending. Den har generationsled efter generationsled skrålet fra på dannelsesopholdet på højskole. Den lille kompakte sag hedder Højskolesangbogen.

I december gik mange danskere på gaveræs i boghandlen. Blandt de mest populære bøger var Jan Guillous nye krimi og Carsten Jensens stormfulde sømandseventyr. Som forventet. Men inde bag papiret på de hårde pakker fra butikker som Arnold Busck, Gad eller Bog og Idé befandt sig også en stædig gammel kending. Den traditionsrige Højskolesangbog tog i december fusen på indkøbere og forlag ved at sælge 100.000 eksemplarer på bare to måneder mod det estimerede tal, som lød på 40.000 eksemplarer det første år.

Ole Brunsbjerg, formand for sangbogsudvalget, medgiver, at det imponerende salg kommer som en overraskelse både for ham selv og for landets boghandlere.

»Vi har ikke oplevet noget lignende i bogens historie, men det har sikkert noget at gøre med, at den er kommet på et gunstigt tidspunkt. Samtidig er det min opfattelse, at danskerne synger mere. Endelig er bogen i sin egen forstand meget dansk, og for nogen er det vigtigt i en globaliseret verden,« vurderer Ole Brunsbjerg.

Global sangskat
At Højskolesangbogen netop er et symbol på dansk tradition, hersker der øjensynligt ikke uenighed om blandt julegaveshoppere i danske boghandlere. Men da 18. udgave af bogen kom ud i november, kritiserede flere anmeldere sangbogen for at træde ud af sit gamle varemærke ved også at favne engelsk- og tysksprogede sange.

»Det er let at være bagklog ovenpå disse salgstal, men jeg er sådan set ikke i tvivl om, at vi gjorde det rigtige. I bogen findes fem danske sange oversat til engelsk, 25 engelske sange og 10 tyske sange. Det valgte vi at gøre, fordi flere danskere får udenlandske familiemedlemmer og venner. Flere har sagt til mig, at de er glade for, at man nu kan synge sammen med udlændinge,« siger Ole Brunsbjerg og fortsætter:

»Derfor er jeg helt sikker på, at vi har ramt noget rigtigt - og den 19. udgave af Højskolesangbogen skal måske modeleres endnu mere efter det globaliserede samfund.«meha@berlingske.dk og jeni@berlingske.dk