Højlund og højskolerne

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Højlund er født i 1931 og cand. mag. i historie og kristendomskundskab fra Aarhus Universitet.

1959-1968: Lærer ved Askov Højskole.

1972-1976: Sognepræst i Ho-Oksby.

1976-1988: Forstander for Ry Højskole.

1988-1994: Medarbejder på TV2 - bl.a. vært i »Højlunds Forsamlingshus«.

1990-1993: Formand for Kulturfonden.Selve ideen med de danske folkehøjskoler kan, ifølge Niels Højlund, sammenfattes i en fortælling om en af skolernes helt store mænd, Chresten Kold. En dag trak Kold et guldur op af vestelommen på en af sine elever. »Hvorledes får du dette til at gå?« spurgte han eleven. »Jeg trækker det op hver dag,« lød svaret.

»Det er netop, hvad jeg vil i forhold til Jer,« sagde Chresten Kold. »Jeg vil trække Jer op hver dag, så I ikke går i stå.«Arno Victor Nielsen, filosof: »Faldende elevtal er faktisk et sundhedstegn. De unge har fundet noget andet at tage sig til. De behøver ikke længere forlænge deres pubertet med et højskoleophold. De går nu ud i virkeligheden i stedet for at gemme sig på højskolerne.«Troels Mylenberg, nyudnævnt højskoleforstander på Vallekilde Højskole:

»Jeg ville elske, at der sad nogle folk inde i et TV-studie og sagde: »Det kan man da ikke. Du kan da ikke lave scorekurser på en højskole!« Efter min mening er der ikke noget, man ikke skal kunne fylde en højskole med.«Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole: »Vi nærmer os afgørelsens time - det punkt, hvor selvransagelsen må indfinde sig og hver enkelt højskole må finde sine ben. Er det at lave højskole en hjertesag - eller vil man hellere varetage forskellige former for kompetencegivende kursusvirksomhed?«