Højborgerligt jødisk liv i København

Historikeren Kristian Hvidt fortæller om sin jødiske familie Henriques, der illustrerer den utroligt vellykkede integration af jødiske familier i Danmark. En munter og anekdotisk historie om højborgerligt jødisk liv inden for voldene.

Familien Henriques blev gode venner med bl.a. H.C. Andersen, der ofte kom på familiens landsted Rolighed. Illustration fra bogen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De teatergængere, der har nydt Henri Nathansens drama »Indenfor Murene«, vil også glæde sig over historikeren Kristian Hvidts bog »Det mousserende element. En jødisk bankierslægt gennem fem generationer«.

Henri Nathansens teaterstykke, der er det mest opførte på Det Kongelige Teater, skildrer en jødisk familie i slutningen af 1800-tallet fanget mellem traditionen og en ny tid.

Datteren vil gifte sig med en kristen, og familiefaderen, Meyer, skal gennem svære prøvelser, før han finder en udvej og en forsoning med sin datter og sin gud.

I Kristian Hvidts bog møder man det samme miljø og de samme udfordringer. Bogen fortæller om familien Henriques, der kom til Danmark i midten af 1700-tallet og var såkaldte sefardiske jøder, altså jøder der stammede fra Portugal og blev fordrevet nordpå.

Familien trivedes i Danmark, og medlemmerne kom til at tilhøre den københavnske overklasse, hvor man langt op i tiden fastholdt en religiøs og senere kulturel tilknytning til de jødiske rødder.

Man giftede sig ofte ind i andre nærstående jødiske familier, og man dannede sin egen sociale kreds. En af grenene i familien Henriques skabte et vekselerfirma, der eksisterede indtil 1983.

Kristian Hvidt er historiker. Han var i mange år bibliotekar for Folketinget, og han har skrevet fine værker om Edvard Brandes og senest sprogforskeren Lis Jacobsen – altid med et godt blik for det jødiske aspekt i de kulturradikale kredse.

Ældre Berlingske-læsere vil også huske ham som avisens historieanmelder gennem mange år.

Holder sig til den muntre familiehygge

Med sin nye bog giver han en kærlig og humoristisk skildring af familien og miljøet, som han kender indefra, for hans mor var maleren Maria Henriques, og som lille dreng var Kristian Hvidt ofte henne på Højbro Plads for at hæve penge i familiens bank.

Den jødiske historie i Danmark var ikke blot succes og vellykket integration, og Kristian Hvidt kunne have skrevet en mørkere historie om Henriques-familiens liv, for den jødiske historie er fuld af dramatiske begivenheder og trusler:

Den korporlige Jødefejde i 1819. Den franske antisemitisme, som den udspillede sig i 1890erne, og hvor Dreyfus-affæren også kom til at betyde meget for jødiske familier i Danmark. Den senere tyske antisemitisme og flugten til Sverige.

Ingen af disse mørke kapitler spiller nogen nævneværdig rolle i skildringen af familien Henriques, og Kristian Hvidt holder sig hovedsagelig til den anekdotiske og muntre familiehygge.

Men det gør han godt, og man synker ned i sofaen, som om man var i Meyers dagligstue i »Indenfor Murene«, og lader sig underholde om det specielle jødiske miljø, der underfundigt nok blev mere dansk end måske noget andet i det lille kongerige.

I familien knyttede man bånd til H.C. Andersen, August Bournonville og bl.a. Niels W. Gade, man forsøgte at yde sit ypperste til samfundet, og man deltog ivrigt i dansk kulturliv.

Selvfølgelig blev resultatet – ligesom i »Indenfor Murene« – at forfatterens mor fandt sig en kristen ægtemand, men med sine bøger viser Kristian Hvidt på fin vis, at de jødiske rødder har betydning – også i nutiden.

Forfatter: Kristian Hvidt.

Titel: »Det mousserende element. En jødisk bankierslægt gennem fem generationer«.

Sider: 232 Pris: 300 kr.

Forlag: Forlaget Vandkunsten.