Hjælp søges til forestilling

End ikke Benny Andersson og Björn Ulveaus’ fortryllende musik kan redde forestillingen »Hjælp søges« på Østre Gasværk Teater frelst i land.

Der er mindelser om Becketts »Mens vi venter på Godot« i »Hjælp søges«. Jesper Lohmann og Jesper Asholt spiller de to brødre, der sidder fast i livets suppedas.
Læs mere
Fold sammen

22 navne er krediterede i programmet til Østre Gasværks opsætning af »Hjælp søges«. Dertil kommer 17 dyr.

Måske er det høje antal af involverede i en forestilling med kun fire personer på scenen – eller skulle vi sige manegen? – en del af årsagen til, at forestillingen fremstår usammenhængende. Hvorfor for eksempel hente »Bonderøven« Frank Erichsen ind som bygningskonsulent på de faldefærdige huse, der udgør John Engbergs scenografi?

På dette usle husmandssted, som end ikke Låsby-Svendsen ville byde på, bor brødrene Axel og Engelbrekt. At de er endt dér, har vist noget at gøre med at angle efter accept fra far. Jesper Asholts dominerende Axel i brunt fløjlstøj med halvlangt tjavset hår havde en kort, i egen optik glorværdig, karriere som litterat ved universitet, mens Jesper Lohmanns melankolske Engelbrekt er et sindbillede på 1980ernes punktdigtere med rød læderjakke og højt, viltert hår.

Sange der er værd at vente på

Da de søger hjælp til gården, dukker en kvindelig udgave af Emil fra Lønneberg, den unge pige Hillevi, (Sara Viktoria) op sammen med sin mor (dyretræneren Suzanne Bardini), der er forstummet og har vendt det døve øre til verden. Geden Kallemand er deres chef.

Kristina Lugns filosofiske manuskript mangler en dramaturg. Og sværere tilgængeligt bliver det kun af, at oversættelsen er af Lugns kollega, digteren Pia Tafdrup. Det ellers stærke makkerpar Jesper Lohmann og Jesper Asholt kæmper for at få de elitært lyriske replikker til at lyde som daglig tale mellem to vestsjællandske brødre. Ligesom unge Sara Maria er på en unødigt hård prøve, når Hillevi det ene øjeblik laver gadedrengehop for kort efter at sværme med Engelbrekt med en replik som, »Var alle ordene, jeg valgte, bare ubefrugtede æg i en beskidt hønsegård uden hane?«

Bedre går det med Anne Linnets oversættelse af Björn Ulvaeus’ tekster til Benny Anderssons vidunderlige, meget svenske musik. Forestillingen opererer stemningsfuldt med baggrundstoner, mens de sange, der skal berettige prædikatet musical, kommer ubegrundet sent. Men de er værd at vente på, for når orkestret, under ledelse af Johan Bergman, spiller, gløder forestillingen, og man bliver lidt fortryllet.

Med fortryllelse og magi forsøger Lugn også at slutte historien. I en ordløs cirkusforestilling skal de mange medvirkende dyr i centrum. Hidtil har de mest virket som effektjageri uden reel mening. Brødrene er i røde habitter, Hillevi i linedanserkostume, og vi klapper høfligt af tre gæs, der går på et bræt under en ko. Hvorfor vi skal ende i cirkus, kan man kun gisne om. Måske havde Lugn brug for magi for at forløse brødrenes fastlåste Godot-situation. Men hun løste ikke forestillingens ved samme lejlighed.

»Hjælp søges« har haft stor succes i Stockholm, og med ABBA-mændenes medvirken, forstår jeg godt fristelsen til at importere den. Men undervejs mellem Stockholm og København gik noget galt. Eller også er der bare så meget forskel på danskere og svenskere, også når det gælder teatersmag, at man skal være påpasselig med direkte overførelser af forestillinger broderlandene imellem.

 

 

Hvad: »Hjælp søges«.

Hvem: Tekst: Kristina Lugn. Musik: Benny Andersson. Sangtekster: Björn Ulvaeus. Idé og instruktion: Lars Rudolfsson. Scenografi: John Engberg. Kapelmester: Johan Bergman. Oversættelser af drama og sang­tekster: Pia Tafdrup og Anne Linnet.

Hvor: Østre Gasværk Teater. Til 7. juni.