Hjælp på vej til københavnsk kulturliv: »Det er dramatisk under alle omstændigheder«

Teatre og spillesteder er positive over Københavns Kommunes hjælpepakke, som blev vedtaget i går. Kommunernes Landsforening mener, at stat og kommune skal bære byrden sammen.

Coronakrisen rammer kulturlivet hårdt. Nu kommer Københavns Kommune med en hjælpepakke, og det møder begejstring på københavnske teatre og spillesteder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Therese

Det københavnske kulturliv lider under coronakrisen. Nu træder Københavns Kommune til, efter at et enigt Kultur- og Fritidsudvalg onsdag besluttede at give en hånd i form af en hjælpepakke.

I den fremrykker kommunen blandt andet tilskud til kultur- og fritidsaktører for cirka 60 millioner kroner frem for at udbetale dem løbende. Desuden melder kommunen ud, at ingen tilskud bliver reduceret under nedlukningen som følge af coronakrisen.

Hos spillestedet Vega, hvor coronavirussen har skabt stor usikkerhed om både økonomien, og om hvornår spillestedet kommer til at åbne igen, ser man positivt på håndsrækningen.

»Jeg synes, det er enormt konstruktivt og positivt, fordi vi som de fleste andre er optagede af likviditet. Som musikvenue er vi på vej ind i en periode, hvor vi i forvejen har et par stille måneder. Vi har alle en enorm likviditetsudfordring, så når Københavns Kommune melder ud om hjælpepakker, hjælper det lige præcis her,« siger direktør på Vega, Steen Jørgensen.

Det, at spillestedet nu får udbetalt tilskuddet fra Københavns Kommune tidligere på sæsonen, er en god hjælp, men det er dog langt fra nok til at rette op på hele spillestedets pressede økonomi, understreger han.

»Det store spørgsmål er, hvordan en fuldt booket efterårssæson reelt kommer til at se ud på Vega. Vi ved endnu ikke, om artisterne vil være i stand til at stille op til deres del af aftalen i efteråret. Jeg er helt overbevist om, at vi er godt på vej videre, især hvis vi kommer i betragtning til kompensationsordninger, men det er dramatisk under alle omstændigheder,« siger han.

De samme udfordringer oplever man på spillestedet Hotel Cecil, hvor de også er usikre på, hvornår de kan åbne igen, og om det vil trække ud. Her frygter man den kommende sommersæson, der altid er den hårdeste periode for økonomien, når man er et indendørs spillested. Derfor ser man på initiativet som et »nødvendigt tiltag«.

»Vi plejer vi jo altid at være lidt polstrede på forhånd, når vi går ind i sommermånederne, og i det øjemed er det da en kærkommen hjælp,« siger Jesper Majdall, direktør hos Hotel Cecil.

»Det er dejligt, at de går ind og bakker op, men jeg synes også det havde været ulogisk, hvis ikke man var kommet frem til den løsning i den nuværende situation,« siger han.

Mellem to stole

Til trods for at der allerede findes en række statslige hjælpepakker, oplever mange i kulturlivet, at der ikke er nogen hjælp at hente.

Blandt andet derfor mener formand for kultur- erhverv og planudvalget i Kommunernes Landsforening og borgmester i Rebild kommune, Leon Sebbelin (R), at staten og kommunerne må arbejde tæt sammen den næste tid for ikke at tabe kultur- og fritidsliv på gulvet.

»Vi skal undgå, at nogen smider håndklædet i ringen, inden vi er på den anden side af corona. Det kunne let ske, hvis de lægger til grund, at der ingen hjælp er i vente,« siger Leon Sebbelin.

»Der er en række institutioner, som er landet mellem to stole. Dels dem med under 1.000 pladser. De er ikke med i den statslige ordning. Det samme gælder dem, der får mere end 50 procent i offentlig finansiering, og det er mange. Vurderingen er, at vi taler om over halvdelen af de statsanerkendte museer, omkring tre fjerdedele af spillesteder og festivaler – og så er det stort set alle egnsteatre og små storbyteatre,« tilføjer han.

Blandt andet derfor har KL sendt et notat til kulturministeriet dateret 23. marts, hvor man understreger, at det er vigtigt, at der holdes en hånd under det danske forenings- og kulturliv i denne svære situation.

»KL ønsker derfor med dette brev, at gøre opmærksom på de konsekvenser de nuværende foranstaltninger har for foreningslivet og kulturlivet i kommunerne,« står der blandt andet i notatet.

»Som kommuner er vi indstillet på at bære en del af byrden, og jeg er fuld af fortrøstning i forhold til, at man også fra statens side vil bære sin del. Og så når vi langt,« siger Leon Sebbelin.

Kan beholde tilskud

Hos Husets Teater på Vesterbro sætter man pris på den fleksibilitet, der er i hjælpepakken, fortæller administrativ leder, Laura Ramberg, som særligt lægger vægt på, at teatret ikke mister sit tilskud, selv om billetindtægterne ryger.

»Vi kan ikke satse så meget i næste sæson, men vi kan godt overleve, hvis vi får lov at beholde selve grundtilskuddet, og det er det politikerne giver mulighed for,« siger hun.

Hun ser derfor hjælpepakken som en stor hjælp.

»Vi har en kontrakt med Københavns Kommune, der siger vi skal spille 110 forestillinger om året. Det har vi ikke kunnet gøre i år, så det, at vi får lov at beholde vores tilskud, og at de oven i købet holder hånden under os i forhold til likviditet, er i sig selv en stor hjælp,« siger Laura Ramberg.

»Men det er klart, at fordi der ikke som sådan er tale om nye tilskud, så ændrer det ikke ved, at vi skal nedskalere noget af det, vi havde planlagt næste sæson.«

Københavnerne skal tilbage

På Teater Grob mener kunstnerisk leder, Per Scheel-Krüger, at der er gode takter i kommunens hjælpepakke.

Ikke mindst at teatret kan forvente at modtage støtte trods lukning og aflysninger.

»Det er godt. Det betyder, at vi har penge til at holde administrationen i gang,« siger Per Scheel-Krüger, som ikke ved, hvor meget det konkret kommer til at betyde for teatret, der under normale omstændigheder – ud over billetindtægter – tjener penge på blandt andet daglig drift med café og gæstespil, hvor andre teatre lejer sig ind. Hertil kommer teaterundervisning.

»Det er første skridt, men der er rigtig mange detaljer, man skal se på fremover. De tab, vi har lige nu, håber vi selvfølgelig at blive kompenseret for.«

I forbindelse med kommunens hjælpepakke, opfordrer Kultur- og Fritidsforvaltningen desuden til, at københavnerne giver en hjælpende hånd. Og den er ikke mindst tiltrængt, mener Per Scheel-Krüger.

»Den største udfordring lige nu er at få fat på publikum og få dem til at booke billetter til efteråret. Ligeså snart vi åbner igen, håber vi, at publikum vil indløse deres ubrugte billetter til et andet stykke frem for at kræve pengene retur. Støt kunsten og kom igen,« siger han.