Hitler skrev en rosende bog om sig selv før »Mein Kampf«

Ny forskning viser, at en bog fra 1923 om Hitler blev skrevet af ham selv. Allerede her findes hans planer om et storrige og ham selv som nationens frelser.

Der var rigeligt med roser til Adolf Hitler i biografien »Adolf Hitler: Hans liv og taler.« Bogens forfatter stod som baron Adolf Victor von Koerber, der var aristokrat og krigshelt fra Første Verdenskrig, men ny forskning peger på, at Hitler selv skrev bogen, hvori han sammenligner sig selv med Jesus. Arkivfoto: EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den tidlige fase af Adolf Hitlers politiske karriere i 1923, da han var mest kendte for hysteriske taler i en ølstue i München, udkom en tynd biografi om ham.

Heri blev han beskrevet som Tysklands frelser og endda sammenlignet med Jesus. Biografien hed »Adolf Hitler: Hans liv og taler.«

Bogens forfatter stod som baron Adolf Victor von Koerber, der var aristokrat og krigshelt fra Første Verdenskrig.

New York Times skriver, at ny forskning viser, at det slet ikke var von Koerber, der skrev bogen, men Hitler selv. Det skubber Hitlers politiske kamperklæring to år bagud i tiden, for »Mein Kampf« udkom i 1925, hvor han erklærede sin hensigt om at overtage magten i Tyskland, skabe et storrige og gøre det af med jøderne.

Biografien om Hitler udkom kort tid før at han anførte et mislykket kupforsøg i München, der bragte ham bag tremmer.

Det er historikeren Thomas Weber, der har fundet ud af sagens rette sammenhæng. Weber har tidligere skrevet en storrost bog om Adolf Hitlers tidlige politiske karriere og hans tid som soldat under Første Verdenskrig.

Weber siger til New York Times: »I 1923 besluttede Hitler sig til at få et større navn nationalt. Han fik derfor biografien publiceret i håb om en snarlig revolution. Hvad vi kan se er en politisk aktør, der forstår de politiske processer ekstremt godt og forstår at lave en fortælling om den leder, som han ønsker at blive.«

Weber arbejder på en bog om Hitlers vej til nazismen og i forbindelse med forskningen fandt han frem til von Koerbers privatarkiv, der findes i Johannesburg i Sydafrika.

Koerbers skæbne tog en uventet retning efter hans biografi om Hitler. Han var som andre tyske konservative i starten en støtte for Hitler, men efterhånden blev han desillusioneret og arbejdede senere mod Hitler.

Man ved, at Koerber senere skrev for antinazistiske aviser, bl.a. nogle, der var ejet af den jødiske avisejer Hermann Ullstein og Thomas Weber har fundet ud af, at Koerber skjulte Ullstein i sit hjem og hjalp ham med at flygte til England.

Det vides også, at han sendte efterretningsoplysninger til englænderne.

Von Koerber blev arresteret af Gestapo i juli 1944, dagen efter det mislykkede attentat mod Hitler. Han tilbragte resten af krigen først i et Gestapo-fængsel og til sidst i en kz-lejr. Han døde i Sydafrika i 1969.

 

Sven Felix Kellerhoff, der er redaktør på den tyske avis Die Welt og forfatter til endnu en ny biografi om Adolf Hitler, siger til New York Times: »Jeg er udfra de tekster, som jeg har set, overbevist om, at Hitler selv skrev biografien og gav de basale oplysninger til von Koerber. Det er vigtigt, fordi det viser, at Hitler tænkte på sig selv som Tysklands frelser så tidligt som i 1923. Jeg mener det er et lille, men vigtigt fremskridt for udforskningen af Hitler.«

Læs også: Den hyggelige Hitler