Hitler hitter

Bøger om nazismen og Anden Verdenskrig slår al anden historisk litteratur. Det har de danske forlæggere også opdaget.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke noget over og ikke noget ved siden af Anden Verdenskrig.

Verdenshistoriens blodigste konflikt i almindelighed – og nazismen i særdeleshed – fortsætter med at fascinere de historisk interesserede. Mere end nogen anden konflikt og mere end nogen anden historisk begivenhed gør det. Anden Verdenskrig er en salgbar vare. Også på bog. Og også i år, hvor 90-året for Første Verdenskrigs afslutning blev om ikke fejret, så dog markeret. Selv i år er det 2eren, der løber med det meste af opmærksomheden. Læserne kan bare ikke få nok.

»Hvorfor? Fordi Anden Verdenskrig, med alle dens ofre og alle den uhyrligheder, rummer en fantastisk masse historier, som har haft, og stadig har, direkte berøring for hele verden,« forklarer Lars Boesgaard, der er chef for den faglitterære afdeling på forlaget Gyldendal.

»De fleste af os har forældre eller bedsteforældre, der oplevede konflikten på deres egen krop. Måske var det ikke, fordi de var aktive frihedskæmpere, men fordi de var nødt til at bruge rationeringsmærker under besættelsen. Men alligevel... Det betyder meget for vores interesse for Anden Verdenskrig, at vi meget nemt kan relatere til den.«

At fortællingen om Anden Verdenskrig er en afsluttet fortælling, gør den også appellerende, siger Lars Boesgaard. Ligesom det spiller ind, at det er let at kende forskel på de gode og de onde.

»Jeg ved godt, at moderne historikere bløder op på det sort-hvide, og at der er mange nuancer. Stadigvæk handler det, helt grundlæggende, om kampen mod ondskaben, i skikkelse af nazismen. Til sammenligning er f.eks. krigen i eks-Jugoslavien meget sværere at få hold på.«

Det er heller ikke uinteressant, set med Lars Boesgaards forlæggerbriller, at krig, og især Anden Verdenskrig, er et emne, der tiltrækker gruppen af mandlige læsere, som ellers – i andre litterære sammenhænge – er i mindretal. Mænd kan lide at læse om krig, simpelthen, og hvis bogen er god nok, gør det ikke noget, at hovedpersonen er mindre fin i kanten. Ikke længere, i hvert fald:

»Vi har i mange år præsentere heltene, f.eks. i den store Churchill-biografi, som vi udgav for et par år siden. Nu virker det, som om tiden i højere grad er moden til også at præsentere skurkene. Hitler har også et stort publikum,« siger Lars Boesgaard.

Goebbels som bestseller
Arvid Honoré, der er forlagsredaktør på Schønberg, bekræfter, at Anden Verdenskrig slår alt, når det gælder historiske bøger. Hans erfaring er, som på Gyldendal, at det især er mænd, der lader sig friste, og det er jo ikke, fordi mændene, i bred almindelighed, bryder sig om krig, naturligvis ikke, men fordi voldsomhederne appellerer til det maskuline læser-gen. Hvis en bog om Anden Verdenskrig så også har en biografisk vinkel, gør det ikke det hele mindre interessant, hvilket Karl Christian Lammers» nye store, danske biografi om Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels, med al tydelighed viser. Bogen er blevet en bestseller for Schønberg, og Arvid Honoré nærer også forventninger til en kommende udgivelse om geniet Wernher von Braun, der hjalp med at toptune Hitlers krigsmaskine og fortsatte til USA, hvor han blev en væsentlig faktor i udviklingen af den raket, der sendte de første mennesker til Månen.

»Bogen om Wernher von Braun er en god historie,« siger Arvid Honoré.

»Historiske bøger til almindelige læsere skal være en god historie.«

Verdenskrig i øjenhøjde
På forlaget People«s Press mener redaktør Truels Præstegaard Sørensen, at én af grundene til, at Hitler hitter, skal søges i vores fascination af totalitære systemer i det hele taget. Når Anden Verdenskrig mere generelt tænder os mere end nogen anden krig, skyldes det, siger han, dens virkninger, der er så meget mere aflæselige på vore breddegradder end alle andre krige. I øvrigt er Truels Præstegaard Sørensen enig med sine forlæggerkolleger fra Gyldendal og Schønberg i, at bøger om krig først og fremmest købes og læses af mænd. »Krig er jo primært et fænomen, hvor mænd kæmper mod mænd. Bøger om krig skrives næsten også altid af mænd,« siger han og tilføjer:

»En undtagelse er sådan noget som Catherine Merridales »Ivans krig«, som vi udgav tidligere i år. Den er skrevet af en kvinde, og den lægger et andet perspektiv på tingene, nemlig de konsekvenser, som Anden Verdenskrig havde for især kvinder og børn i Sovjetunionen. Jeg tror, at fordi der kommer flere og flere kvindelige historikere til, kommer vi også til at se flere og flere bøger, der – ligesom Catherine Merridales bog – ser Anden Verdenskrig i øjenhøjde.«

Anden Verdenskrig er – sagt på en anden måde – et uudtømmeligt emne. Eller som Truels Præstegaard Sørensen formulerer det:

»Der åbnes hele tiden nye fronter.«