Hit-kongen er også fallit-kongen

Michael Jackson kan ikke betale sine lån, og hans berømte og berygtede ranch, Neverland, går nu på tvangsauktion.

Michael Jacksons elskede Neverland, som han efter alt at dømme tvinges til at afhænde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mavrixphoto/Scanpix

SANTA FE: »Neverland« er opkaldt efter Peter Pans land, der er for evigt. Men dette Neverland er ikke for evigt.

Popstjernen Michael Jackson fik i går besked om, at hans ranch den 19. marts vil ryge på tvangsauktion, hvis han ikke forinden har betalt et afdrag på et lån på 24,5 mio. dollar.

24,5 mio. dollar - eller omkring 120 mio. kroner - kan lyde som byttepenge for en mand, der for ikke så mange år siden blev regnet som én af verdens rigeste og som var god for mindst én mia. dollar. Men pengene er væk, pengene er pjattet og leget væk, og Michael Jacksons værdier er belånt til ud over deres værdi.

Michael Jackson har i løbet af de seneste ti år taget gigantiske banklån, først 90 mio. dollar, så 140 mio. dollar, så 270 mio. dollar – med sikkerhed i Neverland og sit ejerskab af rettighederne til Beatles-sangskatten, afslørede New York Times for to år siden. På det tidspunkt overvejede stjernen at tage yderligere et 300 mio. dollar lån med sikkerhed i de samme værdier.

Nu kan hverken Neverland eller Beatles-rettighederne tilsyneladende trække flere lån, og festen er forbi for den tidligere popkonge. Han skal til at betale tilbage, og det kan han ikke.

Fox News oplyste i går, at en unavngiven långiver kræver at få Jackson erklæret fallit og få Neverland sendt på tvangsauktion. Popstjernen købte i 1988 ranchen for 17 mio. dollar, han udstyrede den med privat forlystelsespark, jernbane og zoologisk have, og det skulle være en lykke-ø for børn og barnlige sjæle.

Men Neverland blev også rammen om tilbagevendende rygter og i sidste ende en retssag om pædofili. Anklagemyndigheden mente, at Michael Jackson forgreb sig på mindreårige drenge, der overnattede der. I 2006 blev han frifundet for overgrebene, og siden har han kun sjældent opholdt sig på lykke-øen.

Men regningerne skulle stadig betales, og ifølge førnævnte artikel i New York Times kostede Neverland ham omkring fem mio. dollar om året i vedligehold og lønninger, og derudover brugte stjernen også otte mio. dollar om året på luksusrejser, antikviteter og hotelophold. Men hovedparten af formuen blev skaltet væk på fantasi-projekter, der aldrig blev til noget, og en god sum gik også til advokater og retssager.

Michael Jackson, hans børn og hans følge på en snes mand opholder sig i øjeblikket skiftevis i Dubai og i Las Vegas.