Hit genoplivet i protest mod Trumps besøg i Storbritannien

Facebook-gruppe opfordrer folk til at købe og streame en sang af bandet Green Day, så den ligger nr. 1 på hitlisten, når USAs præsident lander i London på fredag.

Medlemmer af bandet Green Day og præsident Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEE CELANO & MANDEL NGAN

Kan køb og streaming af en hidsig USA-kritisk sang ændre noget som helst, hvis den ligger nr. 1 på hitlisten?

Det håber folkene bag Facebook-gruppen »Get American Idiot to No.1 for Trump's UK Visit«. Eller også vi de bare drille.

I hvert fald har sangen »American Idiot«, der udkom tilbage i 2004 som en harsk kritik af USA's daværende præsident George W. Bush, fået over 23.000 følgere og like'ere, når dette skrives. Alle med troen på, at »American Idiot« kan nå til tops på hitlisten i Storbritannien, når Air Force One lander fredag 13. juli.

Man opfordres til at streame og downloade sangen i dagene 6. til 12. juli, så den er klar på førstepladsen og kan vælte præsidenten omkuld.

På Facebook fortæller folkene bag idéen, hvad der fik dem til det:

»Vi synes, det morsomt og tror, at tusindvis af andre også vil grine af det. Hvis man ikke bryder sig om det, er det okay. Så kan man bare lade være med synes om det. Vi er ligeglade. Vi gør det uanset hvad,« hedder det.

Hits i protest

Der er langt igen, før den hidsige 14 år gamle pop-punk sang »American Idiot« får sin anden luft og en topplacering. Når disse linjer skrives, ligger den på en tyvendeplads tre pladser højere end tirsdag på den bristiske single-hitliste.

Teksten starter med ordene:

Don't wanna be an American idiot
Don't want a nation under the new media
And can you hear the sound of hysteria?
The subliminal mind-fuck America

Sangen lå også nr. 1 på Amazons liste over bedst sælgende sange den 9. juli, og den smuttede også ind i iTunes Top 10 samme dag, ifølge Huffington Post og The Independant. Chart Data rapporterer, at sangen kom ind på Top 20 på Storbritanniens officielle Single hitliste.

Englænderne har før brugt hits for at protestere.

I 2008 faldt det DJ Jon Morter og hans daværende kone Tracy Morter for brystet, at X Factor-vindere, som de tilbagevendende døgnfluer, de har vist sig at være, altid løb med den prestigefyldte Christmas number one. Den sang, der ligger nummer 1 på hitlisten den 25. december.

Parret kæmpede derfor for, at få Rick Astleys 1987-hit »Never Gonna Give You Up« ind på toppen af hitlisten netop i den uge. Sangen blev den bedst sælgende single i 1987og toppede i 25 lande.

Det lykkedes ikke. Men i 2009 forsøgte parret sig igen med endnu en kampagne og endte faktisk med at få Rage Against the Machines tungt rockende »Killing In the Name« til at slå X Factor-vinderen Joe McElderry af førstepladsen på julens hitliste.