Historisk sejr til Dodo and the Dodos

Dodo and the Dodos har vundet en principel sejr over deres pladeselskab, Sony BMG. Afgørelsen betyder, at Sony BMG mister retten til at udgive bandets musik digitalt. Afgørelsen er den første af sin art og kan få stor betydning for musikbranchen.

Dodo og The Dodos vandt en sejr, som kan komme mange andre bands til gode. Her ses Jens Rud og Dodo Gad. Foto: Ole Kjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dodo and the Dodos har vundet den retssag om distribution af musik på internettet, som de for fem år siden anlagde mod deres pladeselskab, Sony BMG. Det betyder, at pladeselskabet ikke må sælge bandets musik til downloading på internettet. Afgørelsen faldt 15. februar i Landsretten efter bandet også fik medhold i Byretten.

Afgørelsen kan få principel betydning, da en lang række bands antages at have lignende kontrakter.

Dodo and the Dodos vandt sagen, fordi der er i den udgivelsesaftale, de har lavet med Sony BMG, ikke står nævnt noget om udgivelse på internettet i stedet er der nævnt udgivelse på CD og LP.

Sagen begyndte i 2002, da Sony BMG sendte et brev til omkring 400 af deres kunstnere. Heri oplyste pladeselskabet, at de nu også ville distribuere den musik, de i forvejen udgav på CD og LP, på internettet.

Dodo and the Dodos var det eneste band, der protesterede, og fik i retten medhold i, at pladeselskabet ikke har ret til at distribuere uden deres samtykke. En samtykke, der for eksempel kan ske ved genforhandling af kontrakt på nye vilkår.

Og her bliver sagen principel, for så kan bands med lignende kontrakter nemlig kræve langt højere royalty og dermed sikre sig større indtjening, hvis og når de laver aftaler med deres pladeselskab om digital distribution. Samtidig har sagen stor interesse, da det digitale musikmarked vokser eksplosivt og om nogen år anslås til at være større end det traditionelle musikmarked.

Berlingske Tidende fulgte Dodo and the Dodos, inden de fortalte omverdenen om deres sejr. Klokken er lidt i tre torsdag. Vi befinder os i advokatfirmaet Rebernik og Scheels mødelokale påØsterbro. Det er advokat Walther Rebernik, der har ført sagen for Dodo and the Dodos, og nu skal pressemeddelsen om udfaldet sendes af sted. Lamellerne er trukket for vinduerne. Og stemningen er lidt spændt.

»Det krævede mod at tage kampen op og vi vidste, at vi havde oddsene imod os. Men vi var i en sååbenbar uretfærdig situation, at vi ville prøve alligevel. Nogen skal tage tæskene i skolegården,« siger Anders Valbro, der spiller guitar i Dodo and the Dodos og fortsætter:

»Vi ville ikke finde os i, at pladeselskabet trak nogle ting over hovedet på os, uden det forbedrede vores vilkår. Hvad ville det så blive næste gang?« siger Anders Valbro, der er meget tilfreds med sagens udfald.

Henrik Daldorph, der er direktør i Sony BMG, vil ikke udtale sig om retssagen mellem Sony BMG og Dodo and the Dodos, men erkender, at de op imod 400 bands, som selskabet i sin tid sendte det omtalte brev til, ikke får den betaling, som de kunne gøre krav på.

»Tiderne har ændret sig, og i dag ved vi meget mere om at sælge musik på nettet. Vi ved, det er billigere end normal distribution, og derfor opfordrer jeg bandene til at genforhandle deres kontrakter, så de kan blive bedre betalt,« siger han.

Han fastslår endvidere, at ikke et eneste, af de bands, der fik tilsendt brevet, har reageret på det og dermed får de stadig en betaling, som han selv synes er for lav.