Historien sat i nye rammer

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med den årligt tilbagevendende historiske festival, Golden Days, så er det på tide.

Golden Days har eksisteret siden 1994, afholdes altid i september, og er bare blevet større og større og mere populær år efter år. Årsagen er klar.

Takket være en utrolig kompetent organisation med et klart mål er det lykkes Golden Days år efter år at formidle viden, historie og kultur på en levende, inddragende og ofte ny og anderledes måde. For ganske vist interesserer historie rigtig mange af os, men formidlingen af den kan ofte blive en smule støvet.

Golden Days gør det anderledes, mikser genrer og skaber diskussioner og debatter, og det er netop kernen i festivalens succes.

Hvert år et nyt tema, og i år er det således 70erne, der danner rammen.

I løbet af september måned kan man gøre alt fra at tage til discofest i Vega, lytte til bevidsthedsudvidende værker af Per Nørgaard på Charlottenborg, tage på bustur til 70ernes Frederiksberg, til grisefest i Prismen, stjernetegnsporno i Husets Biograf eller til tennisklassekamp mellem socialismen og kapitalismen kommenteret af Jørgen Leth og Claus Haagen Petersen.

Næsten 200 arrangementer, der spænder så bredt, at alle med sikkerhed kan finde noget, der lyder interessant for dem.

Men det er ikke kun i denne festivals rammer, at der sker noget. Som man kan læse andetsteds i dette tillæg er især mange danske museer blevet dygtige til at lave særarrangementer, der adskiller sig fra den klassiske formidling.

Og det er en bydende nødvendighed i en tid, hvor konkurrencen om at tiltrække publikum er skærpet, og fritidslivet forandres alt efter om man er en travl familie, enlig, pensionist eller noget helt andet.

Kulturinstitutionerne må tilpasse sig publikums behov, og heldigvis er de fleste allerede i fuld gang.