Historien om en høflig ung nazist: USAs største avis beskyldes for at gøre ekstremisme til noget helt almindeligt

Et portræt af en hvid amerikansk nationalist og nazisympatisør har rejst en storm af protester mod The New York Times, som anklages for at gøre nazisme og racisme normalt.

25-årige Tony Hovater bliver i New York Times fremstillet som en helt almindelig ung mand med helt almindelige interesser - altså lige bortset fra at han er nazisympatisør og tror på raceadskillelse. Det har fået tusindvis af læsere til at protestere. Foto: George Etheredge/The New York Times Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE ETHEREDGE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En længere portrætartikel i USAs største avis, The New York Times, har fået tusindvis af læsere til at protestere mod avisens journalistik. Artiklen handler om den 25-årige Tony Hovater, en hvid nationalist og nazisympatisør der deltog i de voldsomme sammenstød i august i Charlottesville mellem hvide ekstremister og venstreorienterede såkaldte antifa-demonstranter, som kostede et menneske livet.

Artiklen begynder med en beskrivelse af Tony Hovalters bryllupsforberedelser dette efterår, og at de blandt andet ønskede sig en pande til at bage muffins på, en kommode og en ananaskniv. I artiklen beskrives Tony Hovalter som en naboens søn, høflig og lavmælt.

»De fleste amerikanere vil føle afsky og undren over hans beundring for Hitler, foragt for demokratiet og hans tro på at racer bør leve hver for sig,« begynder The New York Times-journalisten Richard Fausset sit portræt, inden han så betoner, hvor lidt Hovalter adskiller sig andre jævnaldrende amerikanere. Eksempelvis er Hovalter fan af TV-serierne »Twin Peaks« og »Seinfeld« - ligesom milllioner af andre amerikanere.

To dage efter, at artiklen blev bragt, har foreløbig 2.500 læsere skrevet til avisen om historien, og de fleste af dem stærkt kritiske overfor avisens beskrivelse af nynazistens almindelighed.

»Det her giver brændstof til en hadefuld og farlig bevægelse...The New York Times har givet ekstremister en uhindret adgang til at vise omverdenen, at de ikke er så ekstreme alligevel,« skriver en læser ved navn Judith til avisen.

Twitter blev ligeledes fyldt med harmdirrende reaktioner, som Bess Kalb, der til daglig skriver tekster for talkshowet Jimmy Kimmel Live.

»Ved I, hvem der havde pæne manerer? Den nazist, der kronragede min onkel Willie og sendte ham ind i et rum med cementvægge, hvor han kunne se ind i øjnene på børn, mens de sammen fik deres lunger fyldt med giftgas. Synes I det er for groft? Det er sådan, I skriver om nazister,« skrev hun.

Andre amerikanske medier har også kritiseret artiklen heriblandt Washington Posts kommentator og redaktør Karen Attiah, der spørger hvorfor The New York Times ikke fokuserer på ofrene i stedet for at skrive »lange varme portrætter af nazister og hvide nationalister«.

Bladet The Atlantic har lavet en parodi på artiklen, der gør grin med, at The New York Times-artiklen er lige så interesseret i nazistens musik- og tøjsmag som i hans politiske holdninger.

The New York Times har i en længere kommentar beklaget, at mange læsere har følt sig krænket af historien.

»Pointen med historien var ikke at normalisere noget, men at beskrive hvordan had og ekstremisme er blevet meget mere normalt i USA end mange af os har lyst til at tænke på,« skrev redaktøren Marc Lacey.

Et kritikpunkt har avisen taget til sig. I den oprindelige version af artiklen var der et link til en website der solgte nazimemorabilia, og dette link er nu blevet fjernet.

Selv om kritikerne har været i overtal, har andre kommentatorer forsvaret artiklen i The New York Times, heriblandt redaktøren på det konservative bladmagasin The Weekly Standard, Ethan Epstein, der skriver, at kritikerne sammenblander årsag og virkning.

»Det er netop fordi, at nazisme er ved at blive normaliseret, at en artikel som denne kan skrives. The New York Times er bare et spejl her. Og det der gør denne artikel så foruroligende, er netop, at den person artiklen handler om er så almindelig,« skriver Ethan Epstein.