Hiphop er ikke længere kongen på hitlisterne. Nu regerer de korte popsange

Hiphopmusik på den amerikanske »Billboard Hot 100« er faldet med 26 procent i år sammenlignet med 2018. Ny amerikansk undersøgelse peger på, at lytterne hellere vil høre korte, muntre popsange end hiphop og rap.

DOUNIAMAG-US-ENTERTAINMENT-MUSIC-AWARDS-MTV-VMA
Den amerikanske popsangerinde Taylor Swift har i år udgivet de populære sange »ME!« og »You need to come down«, som blandt andre har lagt sig i toppen på hitlisterne og skubbet hiphopmusikken ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS/AFP

Hiphopgenren har i mange år været solidt repræsenteret på verdens hitlister med navne som Drake, Kendrick Lamar og Kanye West. Men en ny undersøgelse viser, at popmusik dominerer mere i 2019 og slår hiphop og rap af toplisterne.

Undersøgelsen er baseret på top 10-listen af den amerikanske »Billboard Hot 100«, hvor analysefirmaet Hit Songs Deconstructed har fundet, at hiphop-sange, som når en placering på listen, er faldet dramatisk i 2019 sammenlignet med sidste år. Det skriver Variety.

Det skyldes blandt andet nye, populære sange fra tidens store popikoner. I år har popstjernen Taylor Swift for eksempel udgivet to sange, som begge fik en placering på listens andenplads, da de blev udgivet.

Drastisk fald

Ifølge Hit Songs Deconstructeds undersøgelse, som beskæftiger sig med andet kvartal af 2019, har der været 15 nye sange på »Billboard Hot 100«s top 10-liste. Af de sange er kun 34 procent hiphop sammenlignet med sidste år, hvor tallet var 60 procent.

Samtidig er popmusik blevet endnu mere synligt på hitlisten. I 2018 var 23 procent popsange, mens tallet indtil videre er 49 procent for i år. Hiphopmusik er altså faldet med 26 procent, mens popmusik er mere end fordoblet på den amerikanske liste.

I undersøgelsen har R&B/soul en repræsentation på 11 procent på hitlisten, hvilket også var tilfældet sidste år.

Muntre, korte sange

Undersøgelsen slår desuden fast, at de sange, som bevæger sig hurtigt op ad hitlisten i år i høj grad er muntre sange. Studiet har nemlig vist, at listen i højere grad indeholder sange i hovedtonearten dur, som normalt opfattes som lys og optimistisk, mens færre er i mol.

I 2018 var 71 procent af sangene i mol, mens tallet nu er 57 procent. Sammenlignet med det var 28 procent af sangene i dur-tonearten i 2018, mens der nu er 40 procent på listen.

Derudover peger undersøgelsen på, at lytterne er blevet mere utålmodige, hvad angår sangenes længde. Den gennemsnitlige sang på top 10-listen er nemlig faldet fra 3 minutter og 36 sekunder til 3 minutter og 16 sekunder, ligesom antallet af sange med meget korte introer på 1-9 sekunder, er steget fra 25 til 43 procent.

Hiphop på vej ned

Den negative udvikling for hiphopgenren kunne allerede spores, da »Hit Songs Deconstructed« lavede en undersøgelse af årets første kvartal.

Her blev det gjort klart, at hiphop-repræsentationen var faldet fra 60 til 40% på listen sammenlignet med sidste år, mens pop var steget fra 23 til 45 procent. Og denne udvikling er altså fortsat i årets andet kvartal.

Hvis man kigger på året frem til i dag, kan man se, at 86 procent af alle nummer 1 på listen har været popsange. Derudover har 57 procent af sangene i gennemsnit været i mol-tonearten og mindre end tre minutter lange.