Hip til Thy og omegn

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visionært er nok et for stort ord at bruge i denne sammenhæng. Men signalværdien i denne uges afsløring af, hvem der fra årsskiftet og fire år frem kan kalde sig regionalt spillested med dertil hørende økonomisk støtte fra Statens Kunstfond, er klokkeklar.

For første gang var et nyt geografisk kriterium taget i brug ved fordelingen og således røg støtten til to københavnske spillesteder, Loppen og Culture Box, mens to spillesteder i henholdsvis Randers og i Thy blev tilgodeset.

Umiddelbart en logisk og fornuftig prioritering og en fin forlængelse af den nuværende regerings politik om at styrke kulturen i provinsen. Men samtidig river man så lige tæppet væk under to af de mest interessante spillesteder i København.

Loppen er et spillested med en fantastisk historik og har i mange år været bannerførere for ny progressive rockmusik, mens Culture Box gennem tiden gjort rigtig meget for den elektroniske scene. At de mister deres støtte er et tab for den mere eksperimenterende del af musikkens vækstlag - ikke kun i København men i hele landet.

Men hvis der skal prioriteres så er det samtidig svært at sige noget til, at de er blevet fravalgt i denne omgang.

For gang på gang må man lade sig imponere over den musikalske iværksætterkraft i især Thy, der over de seneste par år virkelig har markeret sig. Først og fremmest med en af Danmarks bedste mindre festivaler, Alive Festival, men også med musikkollektivet Thy Music Collective, der er en sammenslutning af en lang række bands og artister fra Thy.

De har igen og igen vist viljen til at gøre en forskel, selv om man har befundet sig i det nogle kalder udkantsdanmark. Det er i høj grad takket være disse lokale kræfters stædige og vedvarende arbejde, at det nu er lykkedes at trække støttekroner til et spillested, der oven i købet ikke er åbnet endnu. Så godt at den slags bliver honoreret.

Til gengæld bliver det så op til disse to nye jyske elever i klassen og de 17 øvrige regionale spillesteder at vise sig voksne nok til at varetage opgaven og gerne skabe bedre grobund for den rytmiske livemusik herhjemme. For det at være regionalt spillested forpligter og de skal helst kunne løfte arven fra dem, der nu er blevet ladt tilbage.