Hip til DR: Familiesaga kørt i grøften og flad international pop

Måske er det musik til tiden, men weekendens Melodi Grand Prix får ikke meget begejstring frem på kultursiderne. Så er det - endelig - farvel til Arvingerne. Og desværre også til de danske Oscar-chancer.

Dansk Melodi Grand Prix 2017 blev en international affære, hvor australsk-fødte  Anja Nissen løb med sejren.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Velkommen til en ny omkgang kulturnyheder - på en mandag hvor der for alvor er gang i dem. Det er selvfølgelig Oscar-uddelingen, vi tænker på, men da den fylder så meget på B.dk i forvejen, gemmer vi den lige lidt.

Til gengæld kan vi så kaste os over afskeden med en gammel og ofte omtalt kending: Arvingerne. DRs familiesaga, der nu har kørt i tre sæsoner, og søndag aften nåede til sidste afsnit for i år, som vist nok også bliver det endegyldigt sidste skudonm den kunstforvirrede søskendeflok på Grønnegården. Og på høje tid man siger farvel, mente en af seriens faste kritikere, Berlingske Jakob Steen Olsen, som efter sidste afsnit fulgte serien til dørs med to stjerner og denne salut:

»Nej, DRs familiesaga kørte for alvor sig selv i grøften i et ordentligt traktorskred med sit forfejlede forsøg på at fortsætte og udpine en serie, der efterhånden ikke havde andet end triviel, »improviseret« hverdagssludder, melodramatiske virkemidler i form af udefrakommende katastrofer og sammenbidte dialoger at byde på. Noget, ikke engang fotogent forgræmmede ansigter og nogle af Danmarks dygtigste filmskuespillere kunne afhjælpe.« Læs anmeldelsen her (hvis du har abonnement):

Andre steder er man dog mere positive: I Politiken gives der fire stjerner med overskriften, at serien sluttede fesent et sted mellem moderne Morten Korch og hippiedrøm - efter en i øvrigt meget svingende sæson. Og Ekstra Bladet er helt oppe på fem stjerner og er ganske begejstrede over den lykkelige slutning for familien. Den anmeldelse kan læses her:

Men nu er det i hvert fald slut - men vil man lige tjekke at man har fået det hele med, så har DR3 lavet en version med alt det vigtigste - på 24 sekunder:

En ting der aldrig nok aldrig slutter, er Melodi Grand Prix føljetonen. Seneste afsnit blev sendt lørdag aften, efter at Danmarks Radio i et par uger havde ryddet stort set hele radiofladen for at gøre reklame for lørdagens såkaldte musikfest i den traditionsrige genre. Hvor traditionen jo tilsiger godt med glimmer, palietter og danse-disco på scenen og efterfølgende en gnaven modtagelse fra musik-anmelderne.

Det levede lørdagen fuldt op til - først med sejren til australsk-fødte Anja Nissen, der efterfølgende erklærede, at nu ville hun lære dansk. Derefter¨blandt anmelderne, der bestemt ikke var vilde med den meget internationale stil, som musikudvælgelsen denne gang har lagt op til - sikkert i et forsøg på at nå videre i den internationale afdeling, end man har gjort de sidste par år. Til gengæld var der ikke meget dansk over det længere, mente Berlingskes Michael Charles Gaunt:

»Problemet er dog ikke så meget nationale tilhørsforhold som det faktum, at de to sangerinder ligesom stort set resten af feltet gjorde sig i en internationalt formateret poplyd, der kunne komme fra hvor som helst . Alle nationale særpræg og idiosynkrasier var væk,« lød det i en kommentar.

Politikens Henrik Palle var bestemt ikke mere positiv i sin omtale: »Årets vinder blev den australske Anja med nummeret »Where I am«, en generisk powerballade af den slags, man glemmer, inden de sidste toner er klinget ud, men som ikke hverken skurrer, river, bider eller kræver.« Mens hele showets karakter blev beskrevet: »med en forbrændingstid kortere end druesukkers og en relevans på linje med forrige uges reklamefolder fra Rema 1000.«

Men DR var selv ganske begejstret, og generaldirektør Marie Rørbye Rønn svang sig op til snak om national samling i sin Twitter-kommentar (hvor DFs Morten Marinus igen var i opposition):

Nå, men vi kommer jo ikke helt uden om Hollywood og omegn - men gemmer lige Oscar-showet et hak. Lørdag aften var det tid til at uddele de klassiske Razzier - modstykket til Oscars - og altså priser der går til årets dårligste film. Også her blev det en relativ skuffelse for det danske indslag. »Games of Thrones«-stjernen Nikolaj Coster-Waldau har jo en bærende rolle i filmen »Gods of Egypt« der var nomineret i seks kategorier, men måtte se klapsene gå til anden side. En af aftenens store vindere blev »Batman vs. Superman«, der løb med fire priser for dårligste indsats, men dog blev slået som årets værste film, af  den højreorienterede Dinesh D’Souzas dokumentar-agtige film »Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party«.

Instruktøren var ikke selv til prisoverrækkelsen, men kvitterede ifølge The Hollywood Reporter med en videohilsen - blandt andet med ordene: »Når I giver mig denne pris, er det, fordi I er sure over, at Donald Trump vandt valget...I er endnu ikke kommet jer over resultatet, og det vil I nok aldrig gøre.«

Men det med Trump har manden jo nok noget ret i. Det satte da i hvert fald et endnu mere massivt præg på Oscar-uddelingen natten til mandag, hvor man nok skulle være gevaldigt meget uden for det gode selskab, hvis man ikke lige følte betimeligheden af at tage afstand fra USAs nye præsident - eller i hvert fald besynge diversiteten og tilstedeværelsen af mange farvede i årets nomineringer, så ikke et øje var tørt.

Bortset fra selvfølgelig hos dem, der var kommet til at byttte rundt på nogle kort, eller hvad der nu var sket, så »La La Land« først blev udråbt til vinder af Årets bedste film, inden det blev rettet til den rent sorte »Moonlight«. Ganske underholdende, men selvfølgelig også lidt synd for dem begge - ikke mindst La La Land, der trods sine seks Oscar-gevinster, på den måde endte med at fremstå en smule taberagtig.

Det samme gjorde den ellers så stolte danske filmnation, der måtte se priserne gå de danske kandidaters næse forbi - inklusiv Viggo Mortensen, der ellers inden storsindet havde erklæret, at man godt måtte kalde hans nominering til bedste hovedrolle i »Captain Fantastic« for en dansk Oscar-chance.

Lige lidt hjalp det, og den festklædte danske delegation måtte nøjes med festen og de røde løbere og glemme drømmen om sølvtøj.

Kulturminister Mette Bock, der også var med i Dolby Theatre i Los Angeles, mente dog ikke, der var grund til at hænge med næbbet: »Juryen valgte andre film end de danske, men det betyder jo ikke, at de danske film ikke er gode. For det synes jeg, at de er,« siger hun til Ritzaus  Bureau.

Og så må de danske nominerede og dansk film igen glæde sig over, at al omtale er værd at tage med i den branche. Ligesom for eksempel skuespilleren Blanca Blanco, der umiddelbart nok hører til de mindre stjerner i rampelyset, men til gengæld sikrede sig en del omtale med årets kjolebrøler - nogle udskæringer, der viste lige lovlig meget. »A MAJOR wardrobe malfunction« som det beskrives i dette Tweet: