Hip, hip hurra for Krøyer

P.S. Krøyers billede af en kunstnerfrokost på Skagen var læsernes favorit til en kanon for billedkunst. Fulgt af kalkmalerierne, Bertel Thorvaldsen og Bjørn Nørgaard - mens guldaldermalerne - repræsenteret af Eckersberg og Købke - måtte nøjes med henholdsvis en ottende- og en niendeplads.

P.S. Krøyer: Hip Hip Hurra, 1888 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev en af skagensmalerne, der vandt afstemningen blandt Berlingske Tidendes læsere om, hvilke seks billedkunstnere, der i hvert fald bør være repræsenteret i en dansk kunstkanon.

Og så er - når sandheden skal frem - P.S. Krøyer egentlig norsk. Om ikke af sind så af fødsel. Han kom til Danmark i ganske ung alder - men vi skal faktisk helt frem til 1889, før Krøyer får dansk indfødsret. Det er samme år, som han indgår ægteskab med Marie Martha Mathilde Triepcke - og det er året efter, han har færdiggjort »Hip, hip hurra«, der er fortællingen om de glade dage blandt malerkammeraterne i kunstnerkolonien på Skagen. Dengang det endnu gik godt, og den norskfødte, danske skagensmaler ikke havde mistet sin elskede til en svensk komponist.

Ikke overraskende har kalkmalerierne fået mange stemmer. Kalkmalerierne er en helt uomgængelig del af nationens historie. Også Bertel Thorvaldsen er fint repræsenteret - og en af dem, som har modtaget den medalje, der er indstiftet i Thorvaldsens navn til minde om mesterens hjemkomst fra i 1838, nemlig Bjørn Nørgaard, er pænt placeret på listen. Den forhenværende hesteslagters store fortællende værk om Danmark gennem 1.000 år - gobelinerne til Dronningen - er nummer fire foran Vilhelm Hammershøis stemningsfyldte billede fra de stille københavnske stuer og Asger Jorns forfærdende værk om krigens meningsløshed, »Stalingrad«, der hænger på Silkeborg Kunstmuseum.

Hvad der måske kan undre er, at ingen af guldalderens malere er repræsenteret blandt de seks, der har fået flest stemmer. Men udvider man listen til de 12 mest populære værker, finder man både Eckersberg og Købke. Her er også Willumsens emanciperede bjergbestigerske, Lundstrøms velpolstrede nøgne kvinder og en af fynbomalerne, fuglemaleren Johannes Larsen. Og her vil man kunne finde en af de store moderne klassikere, Per Kirkeby og hans titelløse maleri »Vinterbillede«. Det lyder måske lidt paradoksalt, det sidste, men det skyldes at det store, smukke og romantiske værks korrekte titel er »Uden titel (Vinterbillede)«. Det er for tiden fremme på Statens Museum for Kunst, hvor adskillige af bruttolistens værker hænger sammen med flere andre, der kunne fortjene at være på den. Eller i det hele taget blandt de mest fremragende værker i dansk kunst. Og den udenlandske for den sags skyld, som dansk kunst ikke kan forstås uden.

Statens Museum for Kunsts udstilling hedder Highlights og vises det næste halvandet års tid, mens museet er under ombygning. Og derudover er der et halvt hundrede større og mindre kunstmuseer spredt ud over landet. Fyldt med så dejlige billeder, at et Hip, hip Hurra må være på sin plads.