Hertugen af rockmusik

David Bowie var en af rockmusikkens få sande enere. Og han var netop vendt tilbage til scenen - tilsyneladende klar til en ny kunstnerisk runde i en karriere der har rakt mod stjernerne.

David Bowie i rollen som The Thin Wite Duke. Fold sammen
Læs mere

Da David Bowie i fredags på sin 69 års fødselsdag udgav sin nye plade »Blackstar«, virkede det som om, rockstjernen var klar til endnu et nyt kapitel i sit mangefacetterede virke som nyskabende rockmusiker. Efter en årrække med lav aktivitet genlød musikken af en lyst til at gå nye veje, anmelderne var begejstrede og forude ventede en koncertturne.

Der var lagt op til endnu en omgang i David Bowies 48-årige lange karriere. Så meget større var chokket over nyheden om, at David Bowie nu er død - bukket under for en kræftsygdom, han har kæmpet med i halvandet år.

David Bowie er blevet kaldt rockmusikkens kamæleon, og siden engelske David Robert Jones tog kunstnernavnet Bowie tilbage i 1967, har han da også mødt publikum med en lang række forskellige musikalske udtryk og især i de tidligere års dertilhørende forskellige personlige roller.

Han var i sin egen klasse

Den, der for alvor hang ved, var »The Thin White Duke«, en karakter Bowie tog på sig på albummet »Station to Station« midt i 70'erne og brugte i forbindelse med to af hovedværkerne i den tid, pladerne »Low« og »Heroes« skabt sammen med Bian Eno. Og når det netop var rollen som den hvide hertug, der blev hængende, skyldes det nok, at der altid hang noget aristokratisk og ophøjet over David Bowie. Han var i sin egen klasse, og selv om han ofte blev holdt op mod en anden af 70erne og 80ernes enere, Lou Reed, så var man aldrig i tvivl om, hvem af dem der kiggede op fra det vilde liv i New York, og hvem der kiggede ned fra sin egen galakse.

Netop stjernerne har fra starten fyldt godt op i David Bowies univers. Hans første hitsingle var Space Oddity udgivet i 1969 i forbindelse med månelandingen, og sidste efterår kunne man høre Bowie-nummeret »Starman« i Hollywoodfilmen »The Martian«. »Starman« er fra pladen »The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars« fra 1972, der blev basis for et vildt rockshow med David Bowie i rollen som Ziggy med højt knaldrødt hår, heftige kostumer og et sceneshow, der skejede godt og grundigt ud.

Ziggy Startdust går igen på forsiden til efterfølgeren med det ikoniske cover »Aladdin Sane«, men herefter skifter karaktererne igen, og efter et sidestep til »Young Americans« fuldendes Brian Eno-trilogien af albummet »Lodger«, inden Bowie slutter årtiet af med solide »Scary Monsters«.

Gik rent ind hos publikum

80erne blev David Bowies gennembrud på den store kommercielle scene med albummet »Let's Dance« fra 1983. Den dansevenlige udgave af avantgarde-rockeren faldt ikke i alt for god jord hos mange Bowie-fans, men den gik til gengæld rent ind hos publikum med hits som titelnummeret og »Little China Girl«. Under Live Aid-tiden et par år efter nåede singlen og videoen »Dancin' in the Streets« - lavet sammen med Mick Jagger - toppen af Bowies folkelige karriere.

Fra slutningen af 80erne lagde Bowie danseskoene på hylden og gik sammen med bandet Tin Machine ind i en mere anonym rolle. Det blev dog i længden lige lovlig demokratisk for Hertugen, og i 90erne tog han på en større stadion-turné, »The Sound + Vision Tour«, hvor Bowie for sidste gang spillede sine gamle store hits - i hvert fald i de klassiske udgaver.

De næste ti år kunne man opleve en stabilt producerende David Bowie på et lidt mere afdæmpet niveau - han har udgivet fine plader som »1. Outside« med Brian Eno i 95, »Earthlings« i 1997 og »Heathen«  i 2002 - de fleste pænt modtaget af både anmeldere og publikum.

I 2005 sang Bowie duet med danske Kaspar Eistrup fra Kashmir på nummeret »The Cynic«, men ellers var der rimeligt stille fra Bowie til pladen »The Next Day« i 2013 og altså nu den netop udgivne »Blackstar«.

Ved siden af musikken har David Bowie også medvirket i en lang række film - fra den meget roste rolle i Nicolas Roegs »Manden der faldt ned på jorden« i 1976, som Pontius Pilatus i Martin Scorseses »The last Temptations of Christ« i 1988 og frem til film som »The Prestige« i 2006 (hvor han spiller opfinderen Tesla). Samt selvfølgelig film, hvor hans musik optræder, som Absolute Beginners og Christiane F. - Berlinerfilmen, der var med til at gøre »Heroes« ikonisk.

Privat havde David Bowie to børn  - sønnen Duncan Jones med sin første kone Angie Bowie, som han var gift med fra 1970 til 80 og datteren  Alexandria Zahra Jones med den somalisk fødte model, Iman, som han i 1992 blev gift med og var sammen med til sin død.