Her handler julen om sex

Berlingske kunstanmelder, Torben Weirup, bedømmer Københavns juleudsmykning de kommende uger. I dag: Louis Vuittons butik på Amagertorv 2, København.

Juleudsmykningen hos Louis Vuittons på Amagertorv i København er baseret på et samarbejde med kunstneren Jeff Koons. Foto: Asger Ladefoged
Læs mere
Fold sammen

Denne gang handler det ikke om jul. Det handler om sex.

For det drejer sig om Louis Vuittons vinduesudsmykning, der har meget lidt med jul at gøre – og det er sikkert også meningen.

Der er talrige forestillinger om, hvordan sexede kvinder kan se ud, men en af dem, som også understøttes af mange film og TV-serier, er kvinden med karriere og en konto til selv at købe lækre tørklæder, dyre tasker og andre luksusvarer, mens hun stormer mandssamfundets sidste bastioner i sine høje hæle. Med andre ord: For eksempel med Louis Vuittons varer som accessories.

Juleudsmykningen hos Louis Vuittons på Amagertorv i København er baseret på et samarbejde med kunstneren Jeff Koons. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Louis Vuitton har allieret sig med en billedkunstner, der virkelig ved noget om markedsføring, mærkevarer og sex. Da jeg engang traf ham, kom han med et smil, der gik fra det ene øre til det andet, og en flaske, han bar, som var det et spædbarn eller en mange årtier gammel slotsaftapning: »Would you like to share a beer with me? It’s a Carlsberg,« sagde han med julelys i øjnene.

Det bedste ved tilbuddet var, at hans lille køter opgav at gennemføre et samleje med mit ene bukseben. Sådan er det med Jeff Koons. Sex, sex, sex.

Foto: Asger Ladefoged. Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Louis Vuttons butik på Strøget i København. Fold sammen
Læs mere

Sammen med sin daværende hustru, den italienske avantgarde-fjerdebølgefeminist-aktivist og parlamentsmedlem, Ilona Staller, har Koons for et kvart århundrede siden gennemført en række samlejer, der blev foreviget for eftertiden i meget store fotografier, der ikke skjulte ret meget. Så store er fotostaterne, at de ikke ville kunne være i Louis Vuittons forretningsvinduer på Amagertorv. Derfor er der valgt en række andre af Jeff Koons’ figurer, der ligner ballondyr, men måske på grund af de kinky farver og de overdimensionerede former ligner noget, man ikke rigtigt forbinder med børn.

Copyright på kunstværker udløber efter et vist stykke tid, og der er en længere tradition i det 20. århundrede for at behandle andres frembringelser respektløst. Asger Jorn malede snadrende ænder oven på gamle trommesalsmalerier og Brødrene Chapman udstyrede personerne gengivet i nogle – ægte – Goya-stik med groteske ansigter. Jeff Koons har – og det fremgår også af vinduesudsmykningen hos Louis Vuitton – frivolt lånt motiver fra nogle af kunsthistoriens helt store skikkelser og brugt dem til dametasker udstyret med små figurer. Vi taler om malere som Monet, Turner og Gauguin.

Foto: Asger Ladefoged. Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Louis Vuttons butik på Strøget i København. Fold sammen
Læs mere

Det handler jo om sex, og der er også tale om nogle meget sanselige motiver, hvor farven virkelig bærer en følelse af livslyst frem, og så er der også et mesterværk af Manet, der hedder »Frokost i det grønne«. Fire mennesker er gengivet i maleriet. Det er ikke til at se, hvor damerne har sat taskerne (og Louis Vuitton var etableret som virksomhed, da billedet i begyndelsen af 1860erne blev malet i to versioner), men den ene kvinde har allerede taget tøjet af, og hendes kollega gør hende måske også snart selskab, og blandt andet på grund af antydningen af, at det kunne være prostituerede, Manet malede, blev billedet en skandale og afvist på Salonen.

Sådan kom hele artiklen til at handle om sex og slet ikke jul.

Louis Vuitton Juleudsmykning

Louis Vuittons butik på Amagertorv 2, København.