Her er Københavns seks smukkeste byggerier

Københavns Kommune har i dag uddelt diplomer til de seks byggerier, der i 2015 blev kåret som de smukkeste i hovedstaden.

Cykelslangen ved Fisketorvet er 230 meter lang og smuk nok til at blive præmieret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byggerod ved Nørreport Station har måske nok været til gene for masser af københavnere, til gengæld er det endelige resultat så smukt, at Danmarks travleste station i dag modtog en pris for at være blandt de seks smukkeste byggerier i hovedstaden i 2015.

Københavns Kommune har siden 1902 præmieret bymiljøer, anlæg, og bygninger, som er noget særligt. Hvilke byggerier, der fortjener en plads på listen, bedømmer et bedømmelsesudvalg, bestående af repræsentanter for Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøforvaltningen, Ingeniørforeningen Danmark, Akademisk Arkitektforening og stadsarkitekt i Københavns Kommune Tina Saaby.

Om dette års præmierede byggerier siger formand for bedømmelsesudvalget, kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF):

»Det har været en fornøjelse at vurdere de mange og meget forskellige kandidater til årets pris. Kandidatfeltet har igen sat en tyk streg under, at vi har en stolt tradition for smuk dansk arkitektur, der forstår at tænke nyt og flette idéerne ind i eksisterende bymiljøer.«

Den over 100 år gamle tradition med at præmiere byggeri er en cadeau til arkitekter og bygherrer, men især opfundet for at støtte op om byggeri, der gør byen bedre for borgerne - jo smukkere byggeri og bedre bymiljøer, jo mere glæde har dem, der bor i byen, af dem.

Her er de præmierede byggerier:

1. Nørreport Station

Cykelparkeringen på Nørreport Station er placeret 40 cm lavere end resten af pladsen - som nedsænkede cykelbede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

2. Cykelslangen

Cykelslangen ved Fisketorvet er 230 meter lang og smuk nok til at blive præmieret. Fold sammen
Læs mere

3. Museumshaven - Statens Museum for Kunst

4. Den Frie Udstillingsbygning

5. Bryggeblomsten

Bryggeblomsten er en 15 etager høj boligbygning ved Artillerivej Syd på Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trine Juel.

6. Sundholm Syd

Begrundelserne

Nørreport Station
Hvorfor
: "Den nye Nørreport Station beriger byen - og den er skabt på cyklisternes præmisser, så cykelparkering fungerer og virker naturligt. Arkitekterne har løst de svære problemer smukt."
Bygherre: Banedanmark, DSB og Københavns Kommune
Arkitekt: Gottlieb Paludan Architects A/S og Cobe Aps

Cykelslangen
Hvorfor
: "Cykelbroen giver et fint modspil til et område, der ellers er domineret af rette vinkler, og formen understøtter funktionen - den giver fart og glæde."
Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: Dissing+Weitkling architecture a/s

Museumshaven - Statens Museum for Kunst
Hvorfor
: "Kunsten kan nu flyde ud af museet og ned i haven, der kan fungere som en smeltedigel for kunst og byliv."
Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: POLYFORM Arkitekter og karres+brands

Den Frie Udstillingsbygning
Hvorfor: "Den Frie Udstillingsbygning er et flot eksempel på en restaureringsopgave, hvor arkitekterne, pga. fredning, har haft begrænsede muligheder, men alligevel formået at tilbageføre bygningen og samtidig tilføre helt nye funktioner."
Bygherre: Den Frie Udstillingsbygning
Arkitekt: Bente Lange Arkitekter og Tuxen Design

Brygge Blomsten
Hvorfor: "Brygge Blomsten er en boligbebyggelse, der hæver sig markant både arkitektonisk og funktionelt med et befriende anderledes layout."
Bygherre: FB Gruppen A/S og PKA A/S
Arkitekt: Mangor & Nagel Arkitektfirma A/S

Sundholm Syd
Hvorfor: "Sundholm Syd er et innovativt almenboligprojekt, der er noget ud over det sædvanlige. Det er billigt, men det ser bestemt ikke billigt ud. Her får man virkelig meget for pengene."
Bygherre: Boligforeningen 3B
Arkitekt: AI A/S