Her er favoritterne til at efterfølge Bob Dylan som nobelprismodtager

Klokken 13 bliver modtageren af Nobels Litteraturpris 2017 afsløret. Valget bliver næppe lige så overraskende som i 2016.

Bob Dylan blev til nogles overraskelse og andres jubel modtager af Nobels Litteraturpris 2016. I år gætter mange på et mere traditionelt valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem får Nobels Litteraturpris 2017? Det er en velbevaret hemmelighed, indtil Det Svenske Akademis sekretær klokken 13 slår dørene op og annoncerer den udvalgtes navn.

Sidste år havde navnet en vis chokeffekt.

Efter at Bob Dylan i årevis var blevet nævnt som en mulig prismodtager, blev han - til nogles ærgrelse og andres jubel - tildelt den prestigefyldte pris, og et langt og skandaløst forløb tog sin begyndelse.

Først var det umuligt for Det Svenske Akademi at komme i kontakt med Dylan, og der opstod tvivl om, hvorvidt han overhovedet ville modtage prisen. Efterfølgende meldte han afbud til prisoverrækkelsen, hvor den amerikanske ambassadør i Sverige og Patti Smith i stedet mødte op og gav henholdsvis en tale og et nummer.

Dernæst fik hans takketale kritik.

I år gætter mange iagttagere på, at Det Svenske Akademi vælger et sikkert kort.

En af dem er Svenska Dagbladets litteraturkritiker Clemens Poellinger.

»Akademiet er faktisk et meget diskret selskab, og vi skal ikke forvente noget sensationelt i år,« siger Clemens Poellinger til nyhedsbureauet AFP.

Hvis man skeler til bookmakernes odds, er canadiske Margaret Atwood, japanske Haruki Murakami, kenyaneren Ngugi wa Thiong og israelske Amos Oz blandt de absolutte favoritter.

Men bookmakerne har historisk set ikke været specielt gode til at forudsige prismodtageren, da folk er tilbøjelige til at spille på navne, som de kender, og Nobels Litteraturpris går ganske ofte til forfattere, der kun er kendte i elitære, litterære kredse.

Blandt de navne, der cirkulerer som sandsynlige prismodtagere i år, er også den sydkoreanske digter Ko Un, spanske Javier Marías, albanske Ismail Kadare, Laszlo Krasznahorkai fra Ungarn og norske Jon Fosse.

Modtageren af prisen bliver valgt ud af en bruttotrup på 195 forfattere, og over halvdelen af Det Svenske Akademis 18 medlemmer skal bakke op om valget.

Med Nobels Litteraturpris følger ni millioner svenske kroner.