Her er dit liv

75 i morgen: Gregers Dirckinck-Holmfeld er som kulturens friherre efter et langt TV-liv og to opgør med Ekstra Bladet godt i gang med sin fjerde karriere.

Gregers Dirckinck-Holmfeld skriver også om sit elskede København K, hvis pulsslag og teaterliv han nyder sammen med Grethe. Her er de dog i Gladsaxe - til afskedsreceptionen for teatret. <br>Foto: Claus Bech Andersen Fold sammen
Læs mere

Mon ikke det lige netop er en begavelse som Gregers Dirckinck-Holmfeld, DR kunne have brug for nu i den hårde fight på TV-fronten? Selv om han altså fylder 75.

Han kunne det der med at fascinere på skærmen. Vi elskede ham, når han bandt nationen sammen og som studievært på sin unikke måde præsenterede »Hva mæ kulturen«, »Kanal 22«, »Her er dit liv«, og »Dilemma«. Han mestrede talkshowet og blev folkeeje. Og så tog TV2 tråden op med »Eleva2ren«.

Det begyndte musisk. Lige fra drengeårene var der toner i antikvarboghandlerens søn. Han sang i drengekor, lod sig indskrive på universitetet i seks år som musikstuderende, var sanger ved begravelser(!) og på Det ny Scala samt skrev fra Paris og anmeldte musik i Dagens Nyheder.

Opgør om dobbeltmoral
Derefter blev Ekstra Bladet hans tumleplads. Som teateranmelder og kronikredaktør gik det tjuhej, lige til en dag da chefen, vrisne Victor Andreasen, stoppede en antaget kronik, hvori professor Eggert Petersen påpegede bladets dobbeltmoral. Det sagde smak, og så var Gregers ude og vi andre glade, for han pustede nu ånd gennem 23 år i DRs TV.

Som forfatter har han med succes været dronningerigets krønikeskriver efter Paul Hammerich. Han favner bredt og skriver om sit elskede København K, hvis pulsslag han og forfatterhustruen, Grethe, daglig nyder.

Tilbage på Ekstra Bladet 1995 har han med ætsning fortalt 100 års avishistorie om det, nogle kalder kælderbeværtningen i dansk dagspresse. Også om sit eget opgør med avisen i 1972.

Men han har af gode grunde ikke fået sit seneste med fra 2007, hvor han følte sig presset af chefredaktør Hans Engells »Væk med teateranmeldelserne,« som er selve livet for Gregers. OK så. Men da et interview med Lone Hertz om hendes retur til teaterscenen var sat på en søndagsside, fjernede Engell artiklen og forklarede i en mail hvorfor: »Det er ugebladshistorier, vi vil have kød og blod, sex og sorger, gæld og formue, kærlighed og frygt, sygdom og nød, børn og fraskilte ikke det finere franske.«

Fri herre
Så strøg Dirckinck for anden gang ud af døren. Dermed levede han op til den adelstitel som friherre, han forlængst har fraskrevet sig. Han blev igen en fri herre også til at overvære al landsens teaterforestillinger, tre-fire om ugen, når han skal finde kandidater til Reumert-prisen.

Og noget viste sig. Dagbladet Børsen inviterede ham til at levere interviews med skuespillere og arkitekter, og nu boltrer han sig på de lyserøde sider, mens endnu et nyt job venter. Han skal være informationschef for House of Icons. Et oplevelseshus, der åbner 15. september i Nyhavn 11, hvor alle de klassiske danske designmestres møbler vises i et fremtidigt perspektiv.

Også den fysiske form er intakt. Hver morgen cykler han til Kastellet, løber en runde og hjuler hjem igen. Så er dagen begyndt!