Her er det rigtige København

Københavnerne har masser af meninger om hinanden. Nogle gange er det helt korrekt, men vi skyder også helt forbi. Følg med i de kommende uger, når Urban jagter sandheden om københavnerne.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er de ting, som du ved. Og så er der de ting, du tror. Som for eksempel at borgerne på Østerbro køber mest økologisk til deres mange, mange babyer, på trods af det i virkeligheden er Vesterbro, som huser flest blebørn og økofreaks.

En ny Gallup-undersøgelse udført for Urban klarlægger, hvad vi københavnere ved om hinanden – og hvad vi ikke ved. For københavnerne har rigeligt med forestillinger, som til tider munder ud i fordomme om andre bydele og borgerne i dem.

For eksempel er hver anden overbevist om, at der er flest indvandrere på Nørrebro. Og selv om det ikke er helt skudt forbi, er bydelen faktisk kun på en tredjeplads efter Nordvest og Brønshøj-Husum. Ifølge antropolog og chefkonsulent i Niras Gertrud Øllgård handler det om, at folk ofte har en forudindtaget idé om, hvordan andre mennesker agerer, eller hvordan det er at bo andre steder i byen.

Læs også guiden: Her er byens skøjtebaner

»Jeg kalder det derfor heller ikke for fordomme, men forestillinger. Ofte er det ikke nødvendigvis helt korrekt, men sjældent helt forkert,« siger Gertrud Øllgård. I de kommende uger afdækker Urban i den nye serie ’Her er dit liv, københavnere’, hvordan vi i vores hovedstad tænker om hinanden. Fra hvor mange penge vi tjener, til hvem der er de ’rigtige’ københavner.

For hvor skal man bo, hvis man elsker bohème-livet, og er der steder, som er et no go, hvis du gerne vil opretholde din barske attitude? I hvert fald er københavnerne enige om, at hvis du skal opretholde din hipsterkant, er det på Vesterbro, at du gør det bedst.

Selv mener vesterbroerne, at de er de smukkeste, mest moderigtige og kulturelle i vores lille storby. Til gengæld giver de ikke meget for bydelen Nordvest – ligesom alle andre i undersøgelsen. Men det går nok. For det gør borgerne i NV heller ikke selv. Kun 19 pct. erklærer sig nemlig enige i, at det er det sted i København, de helst vil bo – til sammenligning med Frederiksberg, hvor 67 pct. er enige i det udsagn om deres bydel.

Et smukt københavnsk
Det er også på Frederiksberg, som hver fjerde københavner mener, at har de høfligste borgere, samtidig med at de mener, at der bliver talt det smukkeste københavnske – i modsætning til på Nørrebro og Amager, hvor københavnerne synes, at der bliver talt et hede hule helvedes stenbrohavnsk. Men så er det jo godt, at der er noget for enhver smag, og alt i alt er vi da også tilfredse med, hvor vi bor.

Alligevel mener vi, at Frederiksberg er det mest attraktive område i hovedstaden, og her vi helst vil bo, hvis vi ikke skal bo, hvor vi bor (undtaget NV’erne, som hellere vil bo på Frederiksberg). Og det er der en god grund til, mener borgmester Jørgen Glenthøj (K), udover at kommunen ligger centralt, har grønne områder og attraktive boliger.

»Vi en årelang tradition for at føre en ansvarlig økonomisk politik. Det synes mange nok lyder kedeligt – men det er udgangspunktet for alt det andet, vi laver. Og derfor har vi styr på sagerne. Sneen bliver ryddet, fortovet fejet og børnene går trygt i skole,« siger Jørgen Glenthøj.

Læs også: Find Københavns skjulte skatte

Og selv om græsset til tider kan være lidt grønnere på den anden side af kommuneskiltet, glæder det by- og planlægningsdirektør i Københavns Kommune Anne Skovbro at Københavns borgere føler sig hjemme i deres kvarterer. »København er blevet en storby, og i en storby er folk forskellige. Derfor skal der også være forskellige kvarterer, som tilfredsstiller den enkeltes behov,« siger hun.

Sådan tænker vi om hinanden
Undersøgelse er foretaget af Gallup for Urban i november blandt ca. 1000 repræsentativt udvalgte københavnere.

Indre by
42 procent af københavnerne siger, at Indre By er smukkest – og det er beboerne enige i. 23 procent mener, at der er de bedste indkøbsmuligheder her – og det mener 56 procent af København K’erne også. 34 procent synes, at det er her, der er mest livligt – og det er festaberne i bydelen også enige i.

Vesterbro
21 procent af københavnerne mener at vide, at folk her er de mest tatoverede – selv siger vesterbroerne, at det er på Amager. 33 procent af unge københavnere synes, at vesterbroerne er de mest moderigtige – det er de enige i i bydelen. 41 procent tror, at folk her tager flest hårde stoffer – det afviser vesterbroerne ikke, men åbner for muligheden, at det kan være i Nordvest.

Nordvest
37 procent af københavnerne tror, at NV har flest på overførselsindkomst – det er de i NV enige i. 24 procent tror, at folk her er usundest – også her er NV’erne enige. 39 procent tror, at folk er mest uvenlige – nej, siger NV’erne: det er i Brønshøj-Husum, de er det.

Frederiksberg
39 procent tror, at der er flest ældre i kommunen – 53 procent af Frederiksberg-borgerne tror det samme. 23 procent mener, at de er mest kulturelle – ja da, selvfølgelig, siger de. 22 procent synes, at det er her, hvor folk taler det pæneste københavnske – og det synes de (nok ikke overraskende) også selv.