Her er de vigtigste øjeblikke fra Oscar-overrækkelsen – samt et par meget omdiskuterede kjoler

Nattens 91. Oscarshow var ikke bare en festlig affære. Det var også en historisk aften, der blandt andet bød på rekordmange kvindelige vindere, Tuxedo Gown af fløjl, en overstadig nybegynder samt enormt meget tyl.

Country-sangerinden Kacey Musgraves' tyl-kjole blev flere steder sammenlignet med en svamp. Men kjolen var nu ikke mere outreret end mange andre af nattens kreationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE Reuters Scanpix

Den sorte panter bed sig fast
Der var på forhånd delte meninger om, at »Black Panther« var nomineret i flere kategorier, og den sorte superheltefilm endte også med at markere sig meget stærkt under selve overrækkelsen.

Blandt aftenens første priser var kategorien for kostumedesign, der blev vundet af Ruth E. Carter. Hun var den første sorte kvinde, der nogensinde er nomineret i kategorien, og da hun gik på scenen var det den første sejr nogensinde til tegneserieproducenten Marvel. Da Hannah Beachler modtog prisen for bedste scenografi fik Marvel altså sin anden sejr. Beachler var i øvrigt også kategoriens første sorte vinder.

Hannah Beachler holdt en rørende takketale, da hun modtog sin Oscar for scenografien i »Black Panther«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE Reuters Scanpix.

Billy Porters Tuxedo Gown
Den amerikanske skuespiller og sanger Billy Porter, der spiller med i HBO-serien »Pose«, overraskede alle, da han ankom iført en sort Tuxedo Gown i fløjl. Det er Christian Siriano, der står bag designet.

»Når Billy Porter går på den røde løber, så er det med et kønspolitisk statement. Han bruger sit outfit til at være stemmen for de, som ellers ikke er repræsenteret. På den måde tager han »Pose« med på den røde løber. Jeg tror også, at outfittet kunne være en hyldest til Hector Xtravaganza, der har optrådt i noget lignende,« siger Chris Pedersen, der er modeekspert og vært på DR K.

Til Vogue har Billy Porter udtalt, at han altid har drømt om at bære en balkjole, men at han som en sort, homoseksuel mand har haft begrænsede muligheder for at udtrykke sig gennem mode på trods af sin fascination af industrien, fordi det har sat spørgsmålstegn ved hans maskulinitet. Efter New York Fashion Week blev han inspireret af dialogen om diversitet og inklusion, som showene kredsede om. »Pose« skuespilleren har længe villet arbejde med Christian Siriano, og det samarbejde har nu resulteret i Oscar-historie. Det er nemlig første gang, en mand går på den røde løber iført en balkjole.

»Mændene på den røde løber er mere interessante i år, end de har været længe. Med castet fra »Black Panther« var der flere sorte mænd, og de har skubbet til grænserne for, hvilke materialer og farver en mand kan iføre sig. Det var lidt et gensyn med »The Golden Days« i Las Vegas med Frank Sinatra, fordi mændene i år udstrålede en maskulinitet så stor, at de kunne have alt på. Det så man ikke for 10 år siden, men det gjorde vi i nat,« siger Chris Pedersen.

»Pose« skuespiller Billy Porter i sin Tuxedo Gown. Fold sammen
Læs mere
Foto: ETIENNE LAURENT.

»Shallow« tager os stadig med storm
Megahittet »Shallow« fra filmen »A Star Is Born« bliver ved med at vælte os bagover, og det skete igen under dette års Oscar-overrækkelse, hvor Lady Gaga vandt for »Bedste Originale Sang«

Lady Gaga og Bradley Cooper, der spiller henholdsvis den unge sangerinde Ally og musikstjernen Jackson Maine, optrådte i løbet af aftenen med hittet, og her tryllebandt de salen og de millioner af seere, der så showet hjemmefra, med deres intime duet, hvor de to verdensstjerner til sidst sad helt tæt ved klaveret.

»A Star Is Born« havde premiere 6. December sidste år i Danmark, og den er den tredje genindspilning af »Hollywood bag kulisserne«, hvor Janet Gaynor og Fredric March var i hovedrollerne. Første genindspilning var i 1954, hvor Judy Garland og James Mason spillede med i musicalen »En stjerne fødes«. Den anden genindspilning var en rockmusical med Barbra Streisand og Kris Kristofferson fra 1976.

Lady Gaga vandt sin første Oscar for »Bedste Originale Sang« med hittet »Shallow«, som hun synger med Bradley Cooper i filmen »A Star Is Born«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANNY MOLOSHOK.

Tiffany-diamanten
Men det er ikke kun »Shallow«, som gjorde Lady Gaga særlig interessant ved Oscar-overrækkelsen. Udover en sort, stropløs Alexander McQueen-kjole bar Lady Gaga »Tiffany-diamanten« – et af verdens mest berømte smykker – om halsen. Diamanten på 128,54 karat har ifølge Vogue en estimeret værdi på 200 millioner kroner.

»Lady Gaga er en kamælæon, når det kommer til de outfits, hun optræder i. Tidligere har vi set hende meget eksplicit klædt på, mens hun igår optrådte i en elegant, skulpturel kjole med dertilhørende lange sorte handsker. Hun leger med ikonografien ved at genskabe billeder af berømmelse. I går havde hun et stykke Hollywood-historie med sig på den røde løber,« siger Chris Pedersen.

Den gule diamant, som senere blev kendt som »Tiffany-diamanten« blev fundet i 1877 i Sydafrika og købt af juveleren Charles Tiffanys – deraf navnet. Gemmologen George Frederick Kunz studerede Tiffany-diamanten i et helt år, inden han begyndte at skære ædelstenen til i den form, som vi kender den i dag.

»Store diamanter er sagnomspundne, fordi der er få af dem, og fordi de hver især har en fantastisk historie, der også rummer en vis brutalitet. »Tiffany-diamanten« er ganske speciel, fordi den blev båret af skuespillerinden Audrey Hepburn i forbindelse »Breakfast at Tiffany's« der er en klassisk film set med modebranchens øjne,« siger Chris Pedersen, der er modeekspert og vært på DRK.

Tyl er tilbage
Oscar-natten er altid et indblik i kjoler og galla og i den forstand var denne nat en sand triumf for enhver danseskoles foretrukne materiale: Tyl. Flere af aftenens kjoler var gigantiske kreationer med slæb, strit og udskæringer.

Countrysangerinden Kacey Musgraves, der indtog scenen for at præsentere en af de nominerede i kategorien Årets Sang, bar en Disney-pink tylkjole designet af Giambattista Valli.

På Twitter blev kjolen det helt store samtaleemne og flere sammenlignede Musgraves med en af den slags pyntesvampe, der hænger på de amerikanske badeværelser.

Musgraves kjole var dog ikke den eneste, der råbte op på den røde løber. Også Linda Cardellini, der spiller overfor Viggo Mortensen i »Green Book«, havde, ifølge folkedybet på Twitter, taget en badesvamp på til fest.

Kjolen, der var designet af italienske Elsa Schiaparelli, blev desuden sammenlignet med en støvkost og det amerikanske børneikon Elmo. Skuespillerinden selv så dog meget tilfreds ud. Og læbestiften matchede.

Linda Cardellinis Oscar-kjole var en af aftenens mest omdiskuterede på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO /REUTERS Scanpix.

Spike Lees første Oscar
Spike Lee har været en af USAs største instruktører siden gennembruddet med »Do the Right Thing« i 1989, som også skaffede ham en nominering ved Oscar-overrækkelsen i 1990.

Men Lee har aldrig fået en pris, og mange havde håbet, at den trinde instruktør ville indtage scenen i år. Det skete da også, da en meget glad instruktør kunne modtage prisen for bedste adapterede manuskript til »BlacKkKlansman«.

Efter en lang og politisk tale, der sluttede med opfordringen om a gøre noget ved fremtidens USA ved det kommende præsidentvalg, gav Lee desuden en babykrammer til Samuel L. Jackson, der præsenterede prisen.

»Let's all mobilize. Let's be on the right side of history. Let's do the right thing,« sagde Lee, der blev en af nattens seks afro-amerikanske vindere. Det er også ny rekord.

Spike Lee  hoppede i favnen på Samuel L. Jackson, da den amerikanske instruktør vandt en pris for manuskriptet til  »BlacKkKlansman«. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE Reuters Scanpix.

På Twitter bemærkede flere, at Samuel L. Jackson var næsten lige så begejstret over Spike Lees Oscar, som instruktøren selv var. TIl gengæld var det en noget mere afdæmpet Jackson, der kunne overrække en Oscar til Nick Vallelonga, der har skrevet manuskriptet til »Green Book«.

Filmen, der handler om raceforskelle i USA, har været meget omdiskuteret i USA – blandt andet på grund af en scene, hvori den hvide chauffør, der spilles af Viggo Mortensen, fortæller hans sorte chef, Mahershala Ali, at han på grund af sin hudfarve burde elske stegt kyling.

Overraskelser i de store kategorier
Alle havde troet, at Glenn Close ville vinde en Oscar for »The Wife«, men det blev istedet Olivia Colman, der trak prisen hjem for sin rolle som Dronning Anne i »The Favourite«. I hendes takketale endte hun næsten med at undskylde overfor Close, der har været nomineret seks gange tidligere.

Bagefter fulgte en anden af prisuddelingens store overraskelser, da »Green Book« vandt den vigtigste af alle priser, nemlig bedste film. Mange havde regnet med, at Alfonso Cuaróns »Roma« ville hive stikket hjem, men den måtte istedet »nøjes« med priser i kategorierne Årets bedste udenlandske film, Årets Fotograf og Årets instruktør.

Mahershala Ali vandt en Oscar for sin birolle i »Green Book«, der også blev kåret som Årets Film. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN/ AFP.

En stærk aften for Oscars damer
Efter nogle år, hvor overgreb og seksuel chikane har rumsteret i filmbyens kulisser, blev kvinderne virkelig det stærke køn i Hollywood.

I alt 15 kvinder hev en Oscar hjem under nattens show. Det er en ny rekord. Og i de kategorier, der havde mænd på sejsskamlen, blev mødre, bedstemødre og kærester takket med gråd i stemmen.

Flere af aftenens vindere brugte iøvrigt deres taletid til at opfordre små piger til at tro på sig selv og gå efter drømmen.

Domee Shi, der har skrevet og instrueret den korte tegnefilm »Bao« dedikerede sin pris til »alle de nørdede piger, der sidder derhjemme med deres kladdehæfter«, mens en grædende Rayka Zehtabchi, der har instrueret den korte dokumentarfilm »Period. End of sentence«, selv gjorde opmærksom på, at hendes film er med til at nedbryde et tabu.

»Jeg græder ikke, fordi jeg har min menstruation. Jeg tør bare ikke tro på, at en film om menstruation kan vinde en Oscar,« sagde Zehtabchi.

Under takketalen sagde Melissa Berton, der har produceret »Period. End of Sentence«, at dokumentaren forhåbentligt vil hjælpe til med, at menstruation i fremtiden ikke vil være en faktor, som får piger og unge kvinder til at droppe ud af deres uddannelser. Det fik skuespillerinden Reese Witherspoon til tasterne, da hun på Twitter udråbte »A period should end a sentence, not a girl's education« til aftenens citat.

Rayka Zehtabchi og Melissa Berton holdt en meget grådlabil takketale, da de modtog priserne for den korte dokumentarfilm »Period. End Of Sentence«, der handler om en gruppe indiske kvinder, der nægter at lade deres liv styre af den kvindelige cyklus. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE Reuters Scanpix.