Her er de syv byggerier i København, som kommunen kalder »særligt smukke«

Blandt andre Turbinehuset og Cirkelbroen modtog fredag fornem hæder, da Københavns Kommune uddelte priser til særligt smukke byggerier, der bidrager positivt til København.

Turbinehuset i Adelgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danielsen Architecture A/S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1902 har Københavns Kommune hvert år hædret en række byggerier og bymiljøer, som et udvalg finder særligt smukke og bidragende til oplevelsen af København »som en by med kvalitet i bymiljøet«.

I år er valget blandt andet faldet på Turbinehuset i Adelgade, der ifølge udvalget fortjener en pris for den høje kvalitet og den arkitektoniske succes med at skabe god stemning for beboere og besøgende i gaden. Også en af Københavns broer, den såkaldte Cirkelbro, er havnet i det fornemme selskab.

Ifølge Københavns Kommune er prisen primært en hæder til arkitekterne og bygherrerne bag, men i det store hele er præmieringen også med til at gavne København i et større perspektiv, da dét at støtte op om byudviklingen, ifølge Københavns Kommune, er til glæde for byens borgere.

I forbindelse med uddelingen af priserne har kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) udtrykt begejstring for tiltaget, der altså har været gentaget årligt i mere end 100 år.

»Jeg er fantastisk glad for, at vi igen i år kommer bredt rundt med vores præmieringer. To torve, to boligbyggerier, et gammelt fredet teater, et erhvervsbyggeri og en bro, der alle hver for sig gør det godt for København og dansk arkitektur – og som der bliver lagt mærke til ude i verden,« siger han.

Herunder kan du se de syv prismodtagere:

Byhusene på Islands Brygge

Byhusene på Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Byhusene, der i alt udgør 110 boliger i fem karréer, hædres blandt andet for deres egenskab som moderne fortolkning af Kartoffelrækkerne, med huse, der skaber gode rammer for et aktivt familieliv. Byggeriet har desuden opnået Svanemærket.

Præmieret arkitekt: Vandkunsten A/S
Præmieret bygherre: Bonava Danmark A/S

Cirkelbroen

Cirkelbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Cirkelbroen, der blev bygget i 2015 til fodgængere og cyklister, og som spænder over Christianshavn Kanal, hædres for funktionalitet og arkitektonisk charme. Desuden fremhæves, at naboerne til broen har mulighed for selv at operere broen, der, ifølge udvalget, må betegnes som en tillidserklæring fra kommunen.

Præmieret arkitekt: Studio Olafur Eliasson
Præmieret ingeniør: Rambøll
Præmieret bygherre: Nordea-Fonden

Krøyers Plads

Krøyers Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Den unikke placering i centrum af Københavns Havn, og de mange år som værende et hul mellem de kontinuerlige rækker af gamle pakhuse på havnefronten er blandt andet årsagen til, at Krøyers Plads modtager en pris i år. Desuden er det Danmarks første Svanemærkede lejlighedsbyggeri.

Præmieret arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE
Præmieret landskabsarkitekt: GHB Landskabsarkitekter

Sankt Annæ Plads

Sankt Annæ Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Der er masser af plads til at være til stede på Sankt Annæ Plads. Og det er en af årsagerne til, at pladsen hædres med en pris i år. Samtidig fremhæver udvalget, at man har bygget pladsen hensigtsmæssig i forhold til håndtering af store mængder vand fra regnvejr.

Præmieret landskabsarkitekt: Schønherr A/S

Kvæsthusmolen

Kvæsthusmolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Herunder kan du se et billede fra før Kvæsthusmolen blev anlagt:

Kvæsthusmolen før det blev bygget om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager.

Ifølge udvalget giver Kvæsthusmolen både plads til det organiserede og uformelle byliv. Det fremhæves, at den fleksible, åbne og funktionelle indretning er med til at både pladsen, havnen og parkeringsanlægget danner rum for oplevelser og udfoldelser.

Præmieret arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Præmieret bygherre: Kvæsthusselskabet A/S

Turbinehuset

Turbinehuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danielsen Architecture A/S.

Den gamle industrigrund, der ligger i Adelgade, huser i dag Turbinehuset, der ifølge udvalget fortjener en pris for at være et kontorfællesskab af særlig kvalitet. Men også for at bidrage til at skabe stemning for borgerne og gadens øvrige besøgende. Turbinehuset er desuden DGNB guld-certificeret, hvilket er en certificering, der gives til bygninger, der opfylder særligt høje bæredygtighedskrav.

Præmieret arkitekt: Danielsen Architecture

Folketeatret

Folketeatret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Folketeatret.

Det gamle folketeater i Nørregade blev bygget i 1846 og tegnet af arkitekt H.C. Stilling. Dengang skulle det være en såkaldt hippodrom og et cirkus for heste og andre dyr. I dag er det, som navnet antyder, et teater. Det fremhæves blandt andet, at Folketeatret i dag er blevet et hus fuld af historie, og som med restaureringen har fået nyt liv.

Præmieret arkitekt: Bertelsen & Scheving Arkitekter Aps

Prisoverrækkelsen fandt sted fredag den 28. april klokken 15.00 på Københavns Rådhus, hvor kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen blandt andet deltog.