Her er de fem Oscar-nominerede film, du skal se

AOK guider dig til Oscar-nattens fem vigtigste film med alt fra en til ti nomineringer.

Photo by Atsushi Nishijima. © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved Fold sammen
Læs mere
Foto: Fox Searchlight Atsushi Nishijim

Roma

Roma er en sort/hvid film om en husholderskes arbejde for en familie og liv i start 1970érnes Mexico city bydel Colonia Roma.

Filmen er semi-autobiografisk fortælling om intruktøren Alfonso Cuaróns liv.

Cuarón er både forfatter, instruktør, producer og filmfotograf på Roma.

The Favourite

Den svækkede dronning Anne (Olivia Colman) er dybt afhængig af Lady Sarah (Rachel Weisz), hendes barndomsveninde og tætteste rådgiver. Men det viser sig, at Ladyen så godt som styrer riget. Man undrer sig over Annes hengivenhed over for den grove og manipulerende veninde, der uden hensyn fortæller dronningen, at hun ligner en grævling.

Det giver bedre mening, at Anne tiltrækkes af den festlige og kærlige Abigail (Emma Stone), der ankommer til slottet med lort i ansigtet (hun røg ud af en karet) og beder om et job. Hun er kusine til Lady Sarah, så hun tages allernådigst ind og må indfinde sig med at være nederst i slottets hierarki. Men hun er kløgtig, og hun griber alle chancer for at komme ind i varmen - fra anmeldelse af Ida Rud.

BlacKkKlansman

Kristian Lindberg indleder sin anmeldelse med - Ron Stallworth (John David Washington) bliver i 1970erne ansat som den første sorte i Colorado Springs’ politistyrke, og efter at han har vansmægtet i en stilling i politiets sagsarkiv, bliver han sat på en særlig opgave. Han skal deltage i et »Black Power«-møde i en sort studenterforening og rapportere om opfordringer til vold.

Følelsen af at have forrådt sine racefæller, får ham på egen hånd til at forsøge en ny undercover-opgave: Han ringer til den lokale Ku Klux Klan-afdeling og udgiver sig for at være en hvid racist, der er interesseret i komme ind i organisationen. Da afdelingen senere ønsker at møde ham personligt, udtænker Ron Stallworth en bizar plan sammen med sin hvide kollega Flip Zimmerman. Makkerparret skal deles om rollen som nyt klan-»prospekt«, således at Ron er det i telefonen, mens Flip er det, når han skal møde klanmedlemmerne »i marken«.

Green Book

Filmen foregår i starten af 1960ernes USA, og handler om den turbo-maskuline, kæberaslende, kæderygende, grovædende, italiensk-amerikanske familie mand af ære, Nick Vallelonga. Han spilles med stor autenticitet og vulgær charme af en ukarakteristisk halvfed Viggo Mortensen. Nick arbejder indimellem på natklubber som udsmider og hustler sig ellers gennem tilværelsen. Han er gennem sit lange liv i Brooklyn, New York, blevet rundet af sit benhårde arbejderklassemiljø, med alt hvad det indebærer af ondt, men også godt, hvilket er ret væsentligt for filmens historie.

Via omveje og pengebekneb ender Nick med at sige ja til jobbet som chauffør for den feterede, sorte klavervirtuos, Dr. Don Shirley. – spillet af eminent af Mahershala Ali, der pt. er et af Hollywoods varmeste navne - Sådan beskriver Berlingskes Søren Jacobsen Damm en af årets Oscar favoritter.

The Wife

»The Wife« handler om magtforholdene mellem forfatteren Joe og hans mangeårige hustru Joan Castleman, der udadtil har rollen som beskytter af hjemmets hjerteformede ro. Med to fingre piller hun støv af sin ægtemands jakke. Med smilende tålmodighed sørger hun for at dække hans behov.

Men konen er også mere end det. Og på den måde stiller filmen spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig har magten i et parforhold. Og om kvinden også vinder ved at give sin mand succes. Historien virker næsten skræddersyet til tiden. Anmeldt af filmanmelder Sarah Iben Almbjerg.