Her er bøgerne, alle læser i år

Vi skal helt ind i hjernen, i sorgen, i smerten og i kvindelivet. Hvis man kigger på de bøger, der sælger godt lige nu, er der en søgen efter sårbarheden og det gode liv. Vi har set nærmere på seks litterære tendenser.

Vi skal helt ind i hjernen, i sorgen, i smerten og i kvindelivet. Hvis man kigger på de bøger, der sælger godt lige nu, er der en søgen efter sårbarheden og det gode liv. Vi har set nærmere på seks store litterære tendenser Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Feministisk førstehjælp til unge kvinder
Ligestillingskampen og feminismen er gået gennem så mange bølger, at man(d) næsten er holdt op med at tælle. Nu skulper kvindekampen også ind på bogmarkedet, hvor en række yngre kvinder giver deres personlige bud på nogle af de temaer, der kendetegner kvindelivet anno 2018. »Søsterskriftet« fra Majbritt Maria Nielsens hånd kalder sig »min og alle kvinders historie«, mens »Jenteloven« giver feministisk førstehjælp til yngre kvinder, der har brug for et kærlig klap og en alvorlig opsang, så de kan lære at stå sammen og stole på sig selv. Det private er stadig politisk. Hvis de unge læsere mangler lidt historik, kan de læse »Kvinde i kamp«, der er en graphic novel om kvindebevægelsens sejre og nederlag.
Bøger:
Ulrikke Falck: »Jenteloven«, Gyldendal
Majbritt Maria Nielsen: »Søsterskriftet«, People's Press
Anja Leighton: »Aldrig bare til pynt – Et søstermanifest«, Politikens Forlag
Marta Breen: »Kvinder i kamp«, Gyldendal

Jagten på mening
Kan moderne ledere lære noget af en gammel filosof? Kan moderne mennesker lære at håndtere sorgen, som minder os om, at vi ikke er hverken selvtilstrækkelige, robuste eller særligt omstillingsparate fra naturens side? Hvordan kan det passe, at et af verdens rigeste og lykkeligste folk er så hårdt ramt af stress, angst og depression? Efter i årevis at have halset afsted, er vi atter begyndt at søge livets mening. På bogfronten udkommer i disse år en række bøger, der vil samle vores sind og finde ind til kernen af det, der giver livet mening lige nu.
Bøger:
Svend Brinkmann, »Det Sørgende Dyr«. Klim
Pia Søltoft: »Ti ting ledere kan lære af Kierkegaard«. Akademisk forlag
Carsten Jensen: »Kældermennesker«. Politikens Forlag
Morten Albæk: »En tid, et liv, et menneske«. Gyldendal
Tor Nørretranders, Svend Brinkmann og Rane Willerslev: »Det, du ikke forstår, gør dig klogere«. People's Press

Hvor stor kan afstande mellem mennesker være?
Det er ikke ligefrem lys læsning, der gemmer sig i de nye autofiktive bøger. Leonora Christina Skovs bog fortæller om en mor, der formentlig aldrig rigtig lærte at forstå sin datter. Mathilde Walter Clarks far har et andet sprog og et andet land end sin datter. Thomas Korsgaards familie lever for enden af en grusvej, hvor hundene gør, og drømmen om den store gevinst aldrig bliver indfriet. Gennem bøgerne forsøger den næste generation at forstå, hvad der gik galt, og hvordan man kommer videre. Er der afstande så store, at man ikke kan elskes af dem, der burde stå én nærmest?
Bøger:
Leonora Christina Skov: »Den, der lever stille«. Politikens Forlag
Jesper Wung Sung: »En anden gren«. Rosinante
Mathilde Walther Clark: »Lone Star«. Politikens Forlag
Merete Pryds Helle: »Vi kunne alt«. Lindhardt og Ringhof
Thomas Korsgaard: »En dag vil vi grine af det«, Lindhardt og Ringhof
Karen Fastrup: »Hungerhjerte«. Gyldendal

Fra tarmen til hjernen
Det er ikke særlig lang tid siden, at en strøm om fagbøger kiggede på tarmen. Kroppen interesserer os stadig, men nu er fokus flyttet til hjernen. I en tid, hvor stadig flere får deres primære indsigter fra det flimrende Facebook-spor, er en litterær modbølge på vej: Bøger, der handler om viden og ikke om fornemmelser. Bøger, som vil noget så gammeldags som at oplyse os om den verden, vi befinder os i, og hvordan vi gør vores hjerner klar  til at modtage og bearbejde de enorme strømme af data, der ender med at begrave os i uvidenhed.
Bøger:
Yoval Harari: »21 ting, du bør vide om det 21.århundrede«. Lindhardt og Ringhof
Hans Rosling: »FACTFULNESS«. Lindhardt og Ringhof
Peter Lund Madsen: »Frihedens pris - En kort historie om menneskehjernen«, Lindhardt og Ringhof
Troels W. Kjær: »Klæbehjerne«. Politikens Forlag
Annette Prehn: »Flip. Hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede«. People's Press

Det kendte liv - og bagsiden
En sikker litterær tendens ligger altid i biografierne. Det er her, vi læser om de mennesker, vi elsker på afstand. I løbet af de næste par måneder kommer både første del afJens Andersens biografi om Kim Larsen, »Alting har en ende«, en biografi om Shu-bi-Duas forsanger, Michael Bondesen, og Preben Kristensens »Husk at vær glad«. Men der er også kendis-biografier, der i lige så høj grad handler om bagsiden af medaljen. Blandt andet én om Allan Olsen, der fortæller om sit alkohol-misbrug, og Linda Ps beretning om livet i Sydhavnen.
Bøger:
Linda P: »Transformer«, Politikens Forlag.
Allan Olsen: »Jeg tog en anden vej. 25 år uden alkohol«. People's Press.
Jens Andersen: Kim Larsen: . Politikens Forlag.
Kaare Sørensen: »Michael Bundesen: Alting har en ende«. People's Press

Alt det, der gør ondt
Vi lever i sorgens århundrede. Der er sange om sorg og teater om sorg. Og alligevel er det stadig så svært for os at være i sorgen. Gennem det seneste par år har flere bogtitler handlet om at miste - som Maria Gerhardt, der skrev om at miste sit eget liv i »Transfervindue«, og Naja Marie Aidt, der beskrev tabet af sin søn Carl i »Hvis døden har taget noget fra dig så giv det tilbage«. Også aktuelt er der fokus på sorgen, der blandt andet bliver undersøgt, når Anne Lise Marstrand-Jørgensen tager forskellige eksperter med på en undersøgelse af sorgens grundstof.
Bøger:
Charlotte Bork Høvsmark, »Her bor de levende«. People's Press
Michael Mortensen, »GRUS«. People's Press.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen, »En flod skal være i bevægelse«. Gyldendal
Casper Eric: »Alt, hvad du ejer«. Gyldendal.
Nicolaj Stochholm, »Udenfor pesthospitalet«. Gyldendal