Her er årets 10 bedste teaterforestillinger

Klassikere revitaliseret, virtuos dans og modige debatoplæg: Her er Berlingskes anmelderes bud på ti gode teateroplevelser i 2017.

Her på Bjerget: Andreas Jebro og Lars Brygmann i "Erasmus Montanus". Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilia Therese
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Erasmus Montanus«
Aarhus Teater
Christian Lollikes vilde bearbejdelse af Holbergs gamle komedie slap ikke originalen af syne, men kastede den direkte ind i danskhedsdebatten. Erasmus’ forsøg på at rokke den gråmelerede, fastfrosne selvtilstrækkelighed mindede os om, hvor langt vi står fra hinanden i debatten og om, at sandheder ikke er absolutte. Iscenesættelsen var et  overflødighedshorn af ideer, hamrende dygtigt og  anarkistisk forløst med  plads til mere end ét synspunkt.

2 »Rocky«
Husets Teater
Årets modigste forestilling. Hvad sker der, hvis tabermenesket ikke længere opfører sig sådan, som en velmenende, kulturel elite - ikke ulig dem, der sad og så på på Husets Teater - syntes, han skulle gøre? Hvad nu, hvis han afviste dem og ikke længere ville godkende deres opfattelse af sig selv som det herskende åndsaristokrati? Morten Burian var knivskarp i næsten-monologen, der bød på årets chok: En vaskeægte DF’er på scenen. Med taletid.

Taberens genkomst: Morten Burian i »Rocky« på Husets Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Ohsten-Rasmussen.

3 »Frøken Julie«
Det Kongelige Teater
Et frækt vrid på klassikeren: Staffan Valdemar Holms version af Strindbergs sex-og-socialdrama var teater, der vidste, hvad det ville - og gjorde det. Det var ikke en naturalistisk forestilling om køn og klasseroller, men en turbotur ind i menneskets irrationelle lyst i en knusende konsekvent og korporlig iscenesættelse, der blæste teksten direkte ind i nutidens egomane leg med roller og identitetspositioner.

Kroppenes kamp: Henning Jensen og Amanda Collin i »Frøken Julie« på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Winther.

4 »Lang dags rejse mod nat«
Det Kongelige Teater
Karen-Lise Mynster, Henning Jensen, Peter Plaugborg, Simon Bennebjerg. Sammen gjorde en blændende skuespillerkvartet O’Neills historie om den plagede familien Tyrone til en ekstraordinær oplevelse, der mindede os alle sammen om familiens mulighed og umulighed. Gammeldags? Hvis lysende skuespilkunsts belysning af en klassisk tekst er gammeldags. Man kunne også vælge at kalde det en stor, tidløs aften i teatret.

Familieopgør: Henning Jensen i "Lang dags rejse mod nat" på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Natscha Thiara Rydvald.

5 »Et vintereventyr«
Republique
Katrine Wiedemann barberede Shakespeares vanskelige tekst ned til en fortættet fortælling i et glasbur. Var det først nu, man for alvor forstod, hvad Shakespeares  eventyrhistorie handlede om? Ikke mindst takket være spillet, der viste, hvor fremragende en instruktør Katrine Wiedemann er, også uden den billedstorm, hun behersker så suverænt. Kølig klarhed forenedes med en følelsesmæssig volumen, som gjorde forestillingen til en smuk oplevelse. Ja, hvorfor ikke bare sige: til et bevægende mirakel?

Klassiker i et glasbur: Natalie Madueno i Shakespeares "Et vintereventyr" på Republique. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Morten Abrahamsen .

6 »PANG«
Det Kongelige Teater
Mads Rømer Brolin-Tani holdt publikum fast i sin hule, manipulerende hånd som barnet på vej mod verdensherredømmet, mens fake news, orwellsk nysprog og alverdens sexistiske og racistiske grovheder flød tæt i hans kontrollerede ordstrøm. Heinrich Christensens iscenesættelse vandt ved sin stålsatte kombination af vanvid og præcision, som var lige det, der skulle  til for at forløse en tekst om en verden i kaotisk opløsning.

Lige i ansigtet: Mads Rømer Brolin-Tani med fuldt blus under testoteronen i »PANG« på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Winther.

7 Platt-Form
Betty Nansen Teatret
Satiregruppen Platt-form balancerede mellem anarkistiske dialoger og knivskarpe sangnumre med underskønne retro-koreografier i Melodi Grand Prix-stil. Trioen Mille Lehfeldt, Jakob Fauerby og Laus Høybye fik det endelig gennembrud  med deres hypermusikalske, charmerende og begavede bud på verden i en tid, hvor de fleste bare »har deres føl’ser« og »aldrig slår noget op, men skriver en blog«. Skideskægt.

Vid, bid og selvironi;: Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby udgør Platt-Form. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Hoffmeyer.

8 »Festen«
Republique
De fleste kender plottet i Thomas Vinterbergs prisbelønnede dogmefilm »Festen« fra 1998. I Republiques madteater-version lykkedes det, understøttet af en fremragende scenografi, at revitalisere historien om den dysfunktionelle restauratørfamilie. Publikum var med til bords ved patriarken Helges 60-årsdag og blev dermed medvidere i afsløringen af familiens dulgte svigt og overgreb.

Velbekomme: Mikkel Arndt, Waage Sandø, Asbjørn krogh Nissen og Stina Ekblad i "Festen" på Republique. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Morten Abrahmsen Per Morten.

9 »Giant Steps«
Den Kongelige Ballet
Den Kgl. Ballet folder sig virtuost ud i det flotte moderne program. Akram Khans dragende »Vertical Road« bød på gennemført kraftfuld og vildt energisk dans fuld af tyngde, mens Wayne McGregor førte os ind under huden på fodgængere fra storbyen i »Infra« med fin, ekspressiv dans. Endelig var Jirí Kyliáns »Falling Angels« en stramt struktureret, detaljerig og gennemmusikalsk perle af en koreografi for otte kvinder.

Sublim dans: Stephanie Chen Gundorph og Andreas Kaas i "Giant Steps". Fold sammen
Læs mere

10 »Den indbildte syge«
Odense Teater
Odense Teater ramte plet med denne usandsynligt veloplagte og velspillede udgave af Molières komedieklassiker. Anders Gjellerup Koch og Malene Melsen som den indbildt syge Argan og hans tjenestepige Toinette storspillede i front for det uhyre velcastede ensemble, der mødtes i en sand symfoni af leg, timing og velplaceret tidsåndssatire, godt hjulpet på vej af Peer Hultbergs musikalske oversættelse og bearbejdelse.

Livskraftig klassiker: Anders G. Koch og Malene Melsen i "Den indbildt syge" på Odense Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilia Therese.