Her er årets 10 bedste internationale bøger

Berlingskes litteraturredaktør, Søren Kassebeer, giver sit bud på de 10 bedste internationale bøger, udgivet i 2014.

Thomas Piketty har med »Kapitalen i det 21. århundrede« skrevet et krævende, men fænomenalt værk, der står som en af årets stærkeste udgivelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. »Parkernes kontinuitet« af Julio Cortázar. Forlag: Basilisk.

Den argentinske forfatter Julio Cortázar (1914-1984) har været en relativt velbevaret hemmelighed hertillands. Ikke ganske uudgivet, men næsten. Så meget desto mere glædeligt er det, at vi i år fik et udvalg af hans fantastiske fortællinger, »Parkernes kontinuitet«, der demonstrerer, hvorfor han internationalt regnes for én af det 20. århundredes helt store sydamerikanske forfattere. Præcision, realisme, surrealisme ... virkeligheden krakelerer hos Cortázar. På den fede måde.

2. »Ulysses« af James Joyce. Forlag: Rosinante.

Uanset hvad, man måtte mene om James Joyces hovedværk, »Ulysses«, er det ikke til at komme udenom. Forstået på den måde, at det er et kompendium over de muligheder og metoder, en moderne forfatter har til sin rådighed. At romanen også er en udfordring af de store - for ikke at sige delvis ulæselig - er en anden sag, det ændrer ikke ved dens status. Og godt under alle omstændigheder, at Karsten Sand Iversen nu har begået en fortrinlig fordanskning af af mastodonten. En oversætterpræstation af de helt store.

3. »Livsangst og ordsult« af Hertha Müller. Forlag: Gyldendal.

3. 48 sider om livet under det rumænske diktatur. Og om det at skrive. Den tysk-rumænske forfatter Hertha Müller førte i 2009 en længere samtale med litteraten Michael Lentz. Det var kort efter meddelelsen om, at hun blev det års modtager af Nobelprisen i litteratur. Siden blev samtalen til den lille bog »Livsangst og ordsult«, og den er al i sin lidenhed en udgivelse, der viser, at den gode skrift lige så godt kan fatte sig i korthed. I sig selv en god pointe.

4. »Brugstyveri. En roman om kærlighed« af Lena Andersson. Forlag: Batzer & Co.

Sjældent er et kærlighedsforhold blevet skil dret med så grusom klarhed. En kvinde er forelsket i en mand. Hun er ham intellektuelt overlegen. Han er smigret over hendes interesse, men aldrig rigtig interesseret. Til sidst er han det slet ikke. Kvindens kærlighed til manden bliver til en sygelig besættelse. Hun bedrages, men bedrager også sig selv. En i grunden banal historie, men ikke af den grund mindre fængende, og alt sammen beskrevet i et krystalklart sprog. Den første sætning slår tonen an: »Ester Nilsson hed et menneske.« Sådan.

5. »Irene« af Pierre Lemaitre. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Et af fransk litteraturs store navne er Pierre Lemaitre. Så anerkendt er han, at han sidste år modtog den fineste franske litterære anerkendelse, le Prix Goncourt, for sin roman »Vi ses deroppe«. Sidstnævnte er ikke en krimi, men ellers er det krimier, Pierre Lemaitre er blevet berømt for, og allerede debuten, »Irène, var mesterlig. At der ikke var så mange uden for Frankrig, der opdagede det i sin tid, er der senere blevet rådet bod på, og nu også med en dansk oversættelse. Et oplagt sted at begynde sin Lemaitre-læsning.

6. »Storhed og fald« af Tom Rachman. Forlag: Politikens Forlag.

Tooly Zylberberg ejer en boghandel i den walisiske provins. Men hvor kommer hun fra? Svarene på det spørgsmål kaster Tom Rachman lys over i sin mesterlige anden roman, »Storhed og fald«, der byder på fascinerende figurer, en handling, der hele tiden overrasker og et stærkt og smidigt sprog. Svær at lægge fra sig.

7. »Der findes en stor åben plads i Bordeaux« af Hanne Ørstavik. Forlag: Gyldendal.

Ruth og Johannes har et forhold til hinanden. Det fungerer bare ikke, som forhold normalt fungerer, når de fungerer. Ruth vil have Johannes. Helt og aldeles. Men Johannes vil ikke. Ikke på den måde. Ikke i forhold til Ruth. Hanne Ørstaviks »Der findes en stor åben plads i Bordeaux« er en kærlighedsroman, men ikke af den lyserøde slags. Titlens store åbne plads er den plads, som Ruth ankommer til i en taxi, mens hun tænker på, om Johannes mon dukker op. Gør han det? Læs bogen, find svaret!

8. »Silkeorm« af Robert Galbraith. Forlag: Gyldendal.

Titlen på Robert Galbraiths anden krimi, »Silkeorm«, henviser til silkeormen - Bombyz mori - der koges levende i sin puppe, så silketrådene bevares, når ormen fjernes. Bombyz mori er også titlen på et hævngerrigt manuskript, som en vis Owen Quine har skrevet, og da han findes myrdet, er der endnu en sag for detektiven Cormoran Strike. Robert Galbraith er en en af Storbritanniens fineste krimiforfattere. I virkeligheden hedder »han« J.K. Rowling. Harry Potters mor kan endnu.

9. »Civilisation. Vesten og resten« af Niall Ferguson. Forlag: CEPOS.

Hvordan kan det være, at nogle få, små nationer i den vestlige del af Europa kom til at dominere resten af verden? I »Civilisation. Vesten og resten« forklarer Niall Ferguson det med forekomsten af en række såkaldte »killer apps«, nemlig konkurrencen, videnskaben, ejendomsretten, lægevidenskaben, forbrugersamfundet og en særlig arbejds-etik. Underholdende, velargumenteret prosa fra en mand, der i 2004 af Time Magazine blev udnævnt til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

10. »Kapitalen i det 21. århundrede« af Thomas Piketty. Forlag: Gyldendal.

Man kan være enig eller uenig i Thomas Pikettys konklusioner. At den franske økonom med ét slag - nemlig i kraft af sit store værk »Kapitalen i det 21. århundrede« - blev en af nutidens mest omdiskuterede tænkere står derimod ikke til diskussion. Det var den engelske oversættelse af bogen, der for alvor satte den på dagsordenen, og fint, at vi nu også har fået den på dansk. At man skal være fagøkonomisk godt klædt på for at forstå alle pointerne gør ikke en læsning umulig for alle os andre. Højst lidt krævende.