Her er 9 skrækeksempler på sprogspasseri

»Det ligner, at det køre for dig i din ynglingskjole«. Nej, vel? Sprogspasseri er blevet en folkesygdom, mener forfatteren Susanne Staun.

Forfatteren Susanne Staun er aktuel med bogen "Fuck, en lækker røv", der handler om vores hjælpeløse forhold til sproget på skrift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er blevet en nation af analfabeter, mener Susanne Staun. Her deler forfatteren til bogen »Fuck, en lækker røv! - Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger« ud af sine sproglige yndlingsaversioner.

 • Ynglingskjolen
  En yndling er et substantiv - en yndling, yndlingen, flere yndlinge, alle yndlingene - og 50% af Danmarks befolkning mener, at det slet ikke hedder yndling, men YNGLING. Så ynglingskjole og ynglingssko - ynglingsdit og ynglingsdat hærger nettet, men endnu ikke aviserne.
 • Det ligner at
  Nej, det gør det godt nok ikke. Der er faktisk en Facebook-side, der hedder “Nej, det ligner ikke at etc.” DET LIGNER AT er noget små børn siger, fordi de ikke ved bedre. Du kan sige: Det ligner en kamel. Du kan også sige: Det ser ud, som om det er en kamel. men du kan simpelthen ikke sige: Det ligner, at det er en kamel.
 • Jeg syntes, du er sød
  Hvad? Er jeg så ikke sød længere? Mener du ikke, at du SYNES, jeg er sød? Jo, du gør. Du ved bare ikke, at SYNTES er datid af SYNES, som er nutid. Det ved du så nu.
 • Afvide
  »Jeg har fået avide, at…« er en landeplage, der efterhånden sidder fast. Det er ikke et ord. Man kan heller ikke få noget AF VIDE. Det giver INGEN mening. Hvis man tror, at man gerne vil have noget AFVIDE, vil man i virkeligheden gerne have noget at vide. Misforståelsen skyldes afsmitning fra talesprog og er et af mange symptomer på en hårrejsende, chokerende og rædselsvækkende mangel på sproglig viden.
 • Det køre for dig
  Nej, for du ikke kan finde ud af at sætte nutids-r.
 • Nød
  En NØD er noget, man spiser, og NØD er noget, man lider. Men hvis man er NØDT til at gøre noget, skal der altså t på til sidst. Sådan er det altså bare.
 • Omkring
  Den er virkelig slem, den her, og den skal DØ nu. Du kan ikke tale omkring en bog. Du kan tale om den. Og du skal holde op med at sige, at det handler OMKRING, når det i virkeligheden bare handler OM. Ligesom du forhåbentlig fra nu af nøjes med at vide noget OM noget.
 • Det fint
  Nej, det ER fint. »Det fint« er babysprog, lille skat. Det er sådan, du sidder og gurgler i vindueskarmen som treårig. Det bus, siger du med bleen fuld af brune løjer, når der kører et gult kæmpelokum forbi.
 • Det er spænene
  Det er SPÆNENE at være HÅRDTARBEJDENE, påstår du. Selvom det også kan være IRRITERENE. Slå lige de ord op i ordbogen: De eksisterer ikke. Det gør derimod SPÆNDENDE, HÅRDTARBEJDENDE og IRRITERENDE

Fra Susanne Stauns “Fuck, en lækker røv - en basisgarderobe til den nøgne sprogbruger”, der udkommer fredag på Gyldendal.