Her er 11 af de bedste podcasts til den kolde vintertid

Det vrimler med gode podcasts, der gør dig klogere på både politik, kultur og kærlighed. Her er en håndfuld af de bedste.

Komikeren Sofie Hagen og kollegaen Deborah Frances-White har lavet en morsom og selvironisk podcast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Serial

Det er næsten umuligt at lave en oversigt over podcasts uden at nævne Serial, der blev den mest populære podcast nogensinde, da den blev sendt i 2014. Over 12 afsnit gennemgår journalisten Sarah Koenigs en 15 år gammel mordsag. Hun møder den dømte, de frifundne og de efterladte, og undervejs får man et fantastisk indblik i USAs retssystem. En spændende fortælling, der slår de fleste opdigtede kriminalhistorier med flere længder. Anden sæson er for længst udkommet.

The Memory Palace

Med sikkert blik for hverdagens poetiske detaljer fortæller amerikanske Nate Dimeo brustykker fra vores fælles verdenshistorie. Historierne dækker bredt – fra de første amerikanske astronauter til historien om The White Horse - en homo-bar, der åbnede i Oakland i 1933 som én af USAs første.

This American Life

Det er sket mere end én gang, at jeg har fortalt en anekdote – og først senere er kommet i tanke om, at jeg ikke selv har oplevet episoden, men hørt den i This American Life. Hver uge behandler programmet et tema, der berøres med overraskende, skarpe og rørende historier fra virkelighedens USA. Det er sindssygt godt fortalt. Det er klogt, skarpt og det kan ikke anbefales nok.

Dårligdommerne

»Vi kunne ikke personligt lave noget, der er bedre end det, vi taler om. Og at lave film er jo kunst. De film, vi taler om, er bare virkelig dårlig kunst.« Sådan begynder Dårligdommerne, der gennemgår danske film, der kunne være lavet bedre. Stilen er hurtig og rap på en P3-agtig måde, men der findes dage, hvor man er til den slags. Og kritiske anmeldelser er ofte sjovere at høre end positive.

Det, vi taler om

Titlen giver næste sig selv. Her er et program, der gennemgår alle de kulørte historier, vi deler med vores venner, når vi er holdt med at tænke over, hvad vi burde gå op i. Værten, Ditte Okman, bestyrer et panel, der ofte består af faste eksperter - heriblandt tidligere politisk redaktør Henrik Qvortrup, kommunikations-rådgiver Anna Thygesen og Berlingskes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen. Emnerne svinger fra Fie Laursens aborter til rod i Dansk Folkepartis regnskaber. Alt sammen fortalt med fokus på de mest kulørte dele af historierne.

Music Pop-Cast

Hver uge gennemgår New York Times’ musikkritikere de nyeste albums, hits og stjerner. Det går stærkt og kan ikke anbefales, hvis man samtidig er i gang med alt muligt andet. Men hører man efter, kan man blive en del klogere på poppen lige nu.

Sincere

Med inspiration fra den amerikanske Serial lavede Radio24syv samme år historien om Sincere – en wikipedia-terrorist, der gennem flere år brugte onlineleksikonet til at nedgøre andre og fremhæve sig selv. Mere letbenet end Serial, men mindst lige så underholdende.

NPR Politics

»Hans vælgere har det med Trump, som du har det med en popsang. Du elsker dens rytme fra første øjeblik. Og selv om teksterne ikke giver meget mening, gør det ikke så meget. Du kan bare lide sangen, fordi den taler direkte til dine følelser«.

Analogien blev brugt i sidste udgave af NPR Politic, da værterne skulle forklare Trumps store sejr blandt vælgere, der måske ikke var enige i alt, hvad han fik sagt. En podcast for dem, der interesserer sig for amerikansk politik og gerne vil grine, mens de bliver klogere.

Mystery Show

Hverdagen er fuld af mysterier. En mand finder et ukendt objekt på gaden. En anden bemærker, at skuespilleren Jake Gyllenhaal er højere i virkeligheden end på film. Og en forfatter, som ingen ellers læser, opdager, at popstjernen Britney Spears går rundt med hendes anden, næsten ulæste roman under armen. Hvordan har hun fået fat i den? I Mystery Show løser Starlee Kine alle slags problemer.

The Guilty Feminist

Kan man være feminist, hvis man i al hemmelighed elsker Dirty Dancing-filmen? Den danskfødte komiker Sofie Hagen og hendes britiske kollega Deborah Frances-White har lavet en morsom og selvironisk podcast, hvor der diskuteres emner, som »alle moderne feminister ellers tager for givet«. Ofte med eksperter i studiet, der blandt andet kan forklare, hvorfor kvinder græder oftere end mænd.

The Heart

Selv om The Heart beskrives som en podcast om sex, handler den ofte endnu mere om alt det, der sker før tøjet tages af. Forhold. Intimitet. The Heart er et ret unikt og personligt radiounivers, der veksler mellem det lumre, det virkelige og det opdigtede.