Henrik Bo Nielsen direktørfor Det Danske Filminstitut

Henrik Bo Nielsen stopper som administrerende direktør på Dagbladet Information for at blive direktør for Det Danske Filminstitut. I branchen beskrives han gennemgående som et godt valg trods manglende erfaring på området.

Henrik Bo Nielsen direktørfor Det Danske Filminstitut - 1
Med valget af Henrik Bo Nielsen får Det Danske Filminstitu en administrerende direktør, der kommer ind og ser med friske øjne på filmbranchen. Foto: DFI Fold sammen
Læs mere

Henrik Bo Nielsen afløser Henning Camre som direktør for Det Danske Filminstitut. Navnet Henrik Bo Nielsen vækker næppe genklang i filmsammenhæng, da han gennem 15 år har været på Dagbladet Information, senest som administrerende direktør. Spørgsmålet er derfor: Hvad ved han egentlig om film?

»Instituttets bestyrelse har jo ikke hyret mig på grund af min lange filmfaglige baggrund. Der var to typer linet op til stillingen: En nørd fra branchens indre eller en tør bogholder. Og der - synes jeg ikke - at jeg hører hjemme i nogle af lejrene. Man har valgt mig på grund af en lang ledelseserfaring i et kreativt miljø,« siger Henrik Bo Nielsen.

Sådan udlægges valget i hvert fald af Morten Hesseldahl, bestyrelsesformand for Det Danske Filminstitut:

»Det har ikke været afgørende at finde en ny direktør uden for branchen, men i dette tilfælde mener jeg, at det er et stort plus. Henrik Bo Nielsen vil med afsæt i en kreativ, omblæst og hårdt presset avisbranche og sit strategiske overblik kunne give både filmbranchen og Filminstituttet nye visioner og ny vitalitet.«

Henrik Bo Nielsen er udvalgt blandt 14 ansøgere og efter jobsamtaler, der bl.a. involverer en erhvervspsykolog. Han beskriver sin væsentligste opgave som at fortsætte og udbygge den succes, som den danske filmbranche har nydt gennem ti år. Det handler især om at støtte unge danske talenter økonomisk - og til at få gennemslagskraft i både ind- og udland. Men hvordan det konkret skal gøres, vil han endnu ikke løfte sløret for.

»Jeg kan ikke udstå direktører, der kommer med en færdig visionsplan - hentet ned fra egen hylde og præsenteret, inden de overhovedet er tiltrådt. Jeg melder ikke nogen visioner ud, førjeg har sat mig solidt i stolen. Når der bliver behov for at justere instituttets ambitioner og visioner, så bliver det lavet sammen med medarbejderne inden en udmelding,« siger Henrik Bo Nielsen - som i den forstand adskiller sig fra sin forgænger Henning Camres meget bestemte ledelsesstil.

Jørgen Ramskov, direktør i Nimbus Film, hilser Henrik Bo Nielsen velkommen på posten. Han opfatter også argumenterne for ansættelsen som stærke.

»Der er en masse viden om filmbranchen - som Henning Camre notorisk havde - Henrik Bo Nielsen skal ud og hente hos de ansatte i DFI. Men det virker som om, han har både forstanden og ørene til det,« siger Jørgen Ramskov.

Peter Aalbæk Jensen, direktør i Zentropa, mener ligefrem, at Henrik Bo Nielsen er valgt, fordi han netop ikke har kendskab til filmbranchen:

»Det er klart, at man er gået efter en, der ikke kom fra filmbranchen. Og meningen kan kun være at ruske lidt op i os.«

Henrik Bo Nielsen tiltræder 1. august.