Hemmeligheden under os

Folkene bag den stort anlagte BBC-serie »Vores planet« har udgivet en ledsagende bog. Den er både tekstmæssigt og måske især billedmæssigt et fremragende værk.

Dybt under Jordens overflade findes en skønhed, som det kun er få beskåret at se i virkeligheden. Men den kan til gengæld ses i BBC-dokumentaren "Vores planet" - dog først i syvende afsnit. DR1 sender udsendelserne torsdage kl20. <br>Foto: BBC Fold sammen
Læs mere

De kosmiske spil, der skabte Moder Jord lige netop, som den er, var en dobbelt sekser. Det konstaterer folkene bag BBC-udsendelsen og bogen »Vores planet«, som DR1 sendte første afsnit af torsdag, og som fortsætter med yderligere ti afsnit.

Om det var en dobbelt sekser, ved vi vel først, når vi engang får noget at sammenligne med, men fakta er, at Jorden er et sted med gode livsbetingelser, og som livet på den mest utrolige måde har forstået at udnytte. I stort set hver en sprække, hvert et dyb og hver en klimatype findes der liv, som har tilpasset sig lige netop det levested.

Selvom Jorden er blevet 'mindre' i det seneste par hundrede år med den ene nye opdagelse eller forklaring efter den anden, så er der stadig masser af hemmeligheder tilovers at opdage. Det kunne være i havets dyb, eller det kunne måske være i selve Jordens dyb.

For er der et sted, hvor der kan gøres masser af opdagelser og findes ny jord, så er det under vores fødder.

Og det er måske ikke så langt ude eller nede, om man vil, som det umiddelbart kunne lyde til. For mennesket har altid haft hang til huler. De første europæere, cro-magnoner og neandertalere, kunne næppe have overlevet istiden uden hulernes beskyttelse. Senere malede cro-magnoner hulernes vægge med det vigtigste motiv fra deres hverdag, de omgivende dyr. Det kan man se bedst se i Chauvet-hulen i Sydfrankrig, hvor farverne endnu ser friske ud, selvom de blev påført for 30.000 år siden.

Men mange hulesystemer er slet ikke opdaget endnu, for mens 80.000 kilometer hule er udforsket, så regner man med, at der er ti gange så meget tilbage at opdage. Huler optræder i kalkstenslag, hvor syre engang har ætset sig vej ned igennem lagene. Helt ned til et par kilometers dybde har ny udforskning afsløret.

Verdens flotteste af slagsen ligger under ørkenen i New Mexico i USA, og den er så hemmelig, at kun få overhovedet ved, hvordan man kommer derned. Og desværre er der kun adgang for forskere, der til gengæld skal love aldrig at fortælle nogen, hvor indgangen er.

Hulen blev opdaget for en snes år siden ved, at huleforskere brød gennem mange meter sten og grus og kom ind i hulesystemet. Det tog faktisk flere år, før de nåede så vidt. Men det syn, der ventede dem, var det hele værd. Lechuguilla-hulen anses for at være den smukkeste i verden, men skønheden i den er så skrøbelig, at man skal have en god grund, før man får lov til at gå rundt i de 193 kilometer hule.

Lechuguillas lukkede verden betyder, at der ikke er ret meget liv at finde der. Og det miljø skal bevares for eftertiden, så der er sat lufttætte døre i, for at holde diverse bakterier ude. Når forskerne opholder sig i hulen, skal de sidde og spise på et stykke plastik, så ingen krummer efterlades i hulen, for det ville være for god næring til de bakterier, forskerne selv måtte have slæbt med sig derind. Også affaldsstoffer, som det er nødvendigt at komme af med undervejs, skal i forseglede poser og slæbes med ud igen. Alligevel har man fundet colibakterier i hulen, som stammer fra mennesker. Hvilket betyder, at der ikke kan forskes i hulen, uden at forskeren selv kommer til at ændre en smule på det, vedkommende forsker i.

Alligevel var der lidt liv i den ellers livløse og næringsfattige hule, før mennesket betrådte den. Men der gik mange år, før man fik øje på en bakterie, der lever på hulens vægge, og som spiser jern og mangan og dermed leverede endnu et bevis på livets mangfoldighed.

Bogen »Vores planet« følger TV-udsendelsen med 11 opdelte kapitler og er særdeles anbefalelsesværdig. Teksten er let læst, og bogen bæres især af flotte billeder.

Skaberne af BBC-dokumentaren har skrevet en bog, som er oversat til dansk og udgivet af DR. Bogen på 312 rigt illustrerede sider koster 399 kr.