Helt normale københavneres liv

»Indblik i mit liv« på Københavns Rådhus viser 43 københavneres venner, bedste beklædning, job, hjem, noget, de ønsker sig og noget, de ikke kan lide, for bare at nævne nogle af kategorierne.

»Venner er den familie, man selv vælger. Elsker dem.« Mine venner Fold sammen
Læs mere
Foto: Fitness instruktøren

Hvem beundrer københavnerne, hvor køber de ind, hvad arbejder de med og hvad laver de i deres fritid?

Det er nogle af de spørgsmål, man får svar på, på fotoudstillingen, »Indblik i mit liv« der lige nu holder til på Københavns Rådhus. Det er 43 københavnere der er fotografer, og journalist Mette Holm og fotograf Susanne Mathiesen, der har fundet dem, uddelt engangskameraer og samlet og udvalgt fotografierne.

Da Susanne Mathiesen arbejdede i Hanoi fik hun idéen til at skildre folks liv gennem reportagebilleder.

»Jeg lagde mærke til, at tingene ændrede sig nærmest fra uge til uge, og jeg syntes ikke, der var nogen, der fangede det. Jeg har arbejdet med billeder i mange år og synes dokumentarvinklen er sjov, og derfra kom ideen,« fortæller hun.

Efter udstillingen i Hanoi fortsatte Susanne Mathiesen med en række tilsvarende billeder fra Cairo.

»Da vi lavede det i Egypten, ville de rigtig gerne udstille, men kun hvis vi kunne vise hvordan københavnerne lever og derfor var det vigtigt at få en københavner pendant, fordi udstillingen skal til Cairo.«

Susanne Mathiesen allierede sig med Mette Holm, som hun havde mødt på sine rejser rundt omkring, og de gik i gang med at finde frem til københavnerne. Det blev til over 1000 fotos og 160 af dem udstilles nu på Københavns Rådhus.

»Vi afleverede kameraer til 50 personer, som vi valgte ud fra profession, køn og alder og så valgte vi, at det helst ikke skulle være børn. De blev bedt om at tage billeder af de samme ting, for at give folks egne billeder af den tid, vi lever i. Det er ikke dybsindigt, men meget sjovt fordi man ser hvordan folk lever, bor og tænker,« siger Susanne Mathiesen.

Planen er, at udstillingen skal til Cairo og udstilles der, og så vil de to idékvinder gerne videre ud i verden.

»Vi vil gerne lave flere udstillinger, men det handler hele tiden om finansiering. Denne udstilling har Københavns Kommune hjulpet med at finansiere, og de stiller også udstillingsfaciliteter til rådighed. Vi har produceret et katalog, som de kan bruge til gaver, for det er en sjov gave at kunne give et billede af københavnerne,« siger Mette Holm.

Alle de medvirkende fotografer, der røg ned på 43 personer, er fundet ved hjælp at held og tilfældigheder.

»Jeg har cyklet rundt i København. Vi havde en liste med alle professionerne, så vi har både ringet rundt, stoppet folk på gaden og gået ind de steder, hvor vi vidste, at vi kunne finde nogle med den profession, vi manglede,« siger Susanne Mathiesen og Mette Holm supplerer: »Det er ikke noget, vi bliver rige af, men det er noget, vi gør, fordi vi synes, det er rigtig sjovt og interessant. Derudover er det meget konstruktivt og folk har taget opgaven meget alvorligt. Jeg synes, der er mange flotte billeder, og det er jo helt dokumentarisk. Sådan ser der faktisk ud derude.«

Hvad: Fotoudstillingen »Indblik i mit liv«
Hvor: Københavns Rådhus
Hvornår: Til den 27. december.