Helt almindelige superhelte

Arctic Monkeys har opnået det hele på den halve tid, selv om de ikke rigtig vil være ved det.

forsanger Alex Turner ved Glastonbury festivalen. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Arctic Monkeys har udgivet den hurtigst sælgende debutplade i britisk musikhistorie. De er Englands store rockstjerner lige nu, og spiller denne sommer under Roskilde Festivals Orange teltdug og på resten af Europas store festivalscener. Men en af bandets største drømme er stadig at få lov til at indtage hjembyens beskedne koncerthus: Sheffield City Hall.

»Men der er sæder i hele salen, og de vil ikke tage dem ud for os, de sataner,« siger guitarist Jamie Cook med et smil, da Berlingske møder ham og bassist Nick O'Malley.

De to fyre i begyndelsen af tyverne insisterer på at fremstå som indbegrebet af jordbundethed. Godt nok slog deres debut »Whatever People Say I Am, That's What I'm Not« alle salgsrekorder, men O'Malley påstår hårdnakket, at de ikke går og luner sig i den succes:

»Det ligger der altid i baghovedet - det er et faktum. Men jeg tror, at vi alle sammen har det sådan: 'Det er fedt, det der er sket.' Men vi kan ikke gå rundt og tænke på det, så ville vi blive sindssyge.«

Siden debuten har bandet med de påtrængende melodier og den kropstunge indierock udgivet toeren »Favourite Worst Nightmare« til begejstrede anmeldelser, og stiftet bekendtskab med de helt store publikumsmasser. Og efter koncerten til sidste års udgave af den store engelske Reading Festival gik det trods alt op for kvartetten, at den havde opnået noget stort:

»Når man er yngre og står nede blandt publikum, så regner man bare ikke med at det er en selv, der står deroppe en dag. Man tror næsten, at man skal være en slags superhelt for at ende oppe på den scene. Men så står man der pludselig selv, som en helt almindelig person. Efter vi havde spillet den koncert, gik vi af scenen - og sad bare i omklædningsrummet bagefter og stirrede. Der var stille som i graven i det rum i ti minutter, vi var fuldstændig blæst omkuld af den oplevelse. Det var den mest ubeskrivelige følelse, vi kunne slet ikke sætte ord på den. Andet end 'Okay, lad os få nogle øl!',« fortæller Nick O'Malley.

Nu er det op til Arctic Monkeys at ramme en af den slags koncerter på en udmattet og tilmudret Roskilde Festivals sidstedag. Men skulle det gå hen og mislykkes, bliver det i hvert fald svært at skyde skylden på stjernenykker.

Arctic Monkeys spiller på Orange Scene søndag klokken 17.