Helsingør hejser Hamlet-flaget helt til tops

2016 er 400-året for Shakespeares død. Helsingør og Hamletscenen benytter jubilæet til at forvandle den årlige Shakespeare Festival til en international begivenhed. Forbilledet er Bayreuther Festspiele.

Hvert år spilles der stykker af Shakespeare i den smukke slotsgård på Kronborg Slot. I år spiller det tyske Staatsschauspiel Dresden 1.-4. august »Hamlet« på Shakespeare Festivalen i Helsingør. Fotoet er fra festivalen i 2011, hvor der blev spillet Shakespeares »Tvillingerne«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ambitionerne er store, når næste års Shakespeare Festival finder sted på Kronborg Slot. 2016 er nemlig det store jubilæumsår. Det er 400-året for Shakespeares død og 200-året for den første opførelse af en Shakespeare-forestilling på Kronborg.

Jubilæumsåret vil Helsingør Kommune og Hamletscenen, der står bag den årlige Shakespeare Festival, bruge som trædesten til at forvandle festivalen fra en regional til en international begivenhed.

»Shakespeare-traditionen på Kronborg er verdens ældste. I mange år har festivalen været vært for internationale skuespillere, og det har gjort den til den mest hypede Shakespeare-festival ude i den store verden. Den platform skal vi have udviklet, for der er en kæmpestor efterspørgsel efter at spille Shakespeare. Ikke mindst her på Kronborg,« siger Lars Romann Engel, direktør og kunstnerisk leder af egnsteatret Hamletscenen, som siden 2008 har stået bag den årlige festival på slottet.

Budgettet for næste års festival er på 12 millioner kroner, som kommer fra bl.a. Helsingør Kommune, turistorganisationer, billetsalg og Region Hovedstaden, som tirsdag ventes at bevilge tre millioner kroner.

Der er både kunstneriske og turistmæssige mål med udvidelsen.

Man regner med 18 forestillinger, hvilket vil hæve tilskuerkapaciteten fra 4.800 ved dette års festival til 15.000 i 2016.

Festivalen ventes ifølge turistorganisationen Wonderful Copenhagen og Helsingør Kommune at give en turistomsætning på 31 millioner kroner, hvilket svarer til et års fuldtidsbeskæftigelse til 30 personer.

Byen skal blive bedre tll at bruge »Hamlet«

Byens konservative borgmester, Benedikte Kiær, siger om planerne, at Helsingør med Shakespeares »Hamlet«, der foregår på Kronborg og handler om en dansk prins, har en fantastisk fortælling, som byen skal blive langt bedre til at bruge.

»Vi ved, hvordan man kan bruge fortællingen om den lille havfrue, og vi skal være langt bedre til at benytte os af fortællingen om »Hamlet« – ikke kun i Helsingør, men i Danmark. Vi ser jubilæumsåret som en anledning til at give festivalen et boost, så vi kan øge vores attraktionskraft som turistmål,« siger Benedikte Kiær.

På den kunstneriske front er Lars Romann Engel i gang med at planlægge et stort internationalt program med deltagelse af internationale scenekunstnere, som festivalen i forvejen har en tradition for (se boks).

Han regner med, at tre-fem udenlandske teaterkompagnier vil deltage i festivalen i 2016. Hvilke, der bliver tale om, ved han endnu ikke.

»Når man arbejder med Shakespeares dramatik er det de bedste og største kompagnier ude i verden, man møder. For forestillingerne kræver mange medvirkende, og da det kun er de største teatre, der laver turneer, er det nationalteatre, vi har haft besøg af i mange år. Og Shakespeares Globe i London har i flere år været en fast samarbejdspartner,« siger Lars Romann Engel.

Direktøren for Hamletscenen tilføjer, at jubilæumsfestivalen ud over teaterforestillinger også vil have tilbud som f.eks. paneldiskussioner, foredrag, film, musik, opera og ballet.

I sin ansøgning om støtte til Region Hovedstaden sammenligner Helsingør Kommune den kommende festival med store etablerede festivaler som Wagner-festivalen Bayreuther Festspiele og operafestivalen Glyndebourne, og det er ikke for ambitiøst, siger Benedikte Kiær:

»Hvad har Bayreuth? En komponist, Richard Wagner, der har skrevet fantastisk musik, og det får folk til at valfarte til en ikke særligt spændende by i Tyskland. Vi har fortællingen om Hamlet, som er verdenskendt og foregår på Kronborg, og den rummer et stort potentiale.«

Fremtiden afhænger af salg og sponsorer

Ud over de turistmæssige sider af sagen ser Benedikte Kiær også udvidelsen af festivalen som et led i kommunens kulturliv, der byder på attraktioner som kulturhuset Kulturværftet, Søfartsmuseet og ikke mindst Kronborg, der er på UNESCOs verdensarvsliste.

Den internationale festivals skæbne efter 2016 vil være økonomisk afhængig af et eventuelt salg af rettigheder til TV-transmissioner og ikke mindst af danske og udenlandske sponsorer, siger Lars Romann Engel.

»Vi håber, at jubilæumsfestivalen bliver så god, at interessenter både herhjemme og i udlandet bliver interesseret i den som en regional og international begivenhed. Budgettet bliver ikke på 12 millioner kroner hvert år, men vi skal bruge jubilæumsåret til at bevise vores værd, så vi kan tiltrække publikum fra både ind- og udland og dermed gøre sponsorer interesserede.«