Helle Helle og Pia Juul nomineret til fornem litteraturpris

De to danske forfattere Helle Helle og Pia Juul er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for værkerne »Hvis det er« og »Avuncular. Onkelagtige tekster«. Prisen uddeles i oktober.

Arkivfoto. De to danske forfattere Pia Juul og Helle Helle er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helle Helle og Pia Juul er de danske bud på en vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2015, der bliver uddelt 27. oktober i Islands hovedstad, Reykjavik.

»Hvis det er« er den roman, som har fået den danske bedømmelseskomité til at nominere Helle Helle, der siden 1993 har skrevet romaner og noveller.

»Når man læser Helle Helle, kan man få lyst til at flytte ind i hendes prosa og bare blive der, betragte menneskene på dén måde, lytte til deres fåmælte tale med dén opmærksomhed, dele deres skæve erindringer om tilsyneladende meningsløse detaljer,« hedder det blandt andet i begrundelsen for nomineringen.

Pia Juul har siden sin debut i 1985 markeret sig som en af sin »generations betydeligste danske lyrikere«, hedder det i nomineringen. Hun er nomineret med digtsamlingen »Avuncular. Onkelagtige tekster«.

»Fra først til sidst fungerer onkelfiguren som en eminent maske for forfatteren, der med afvæbnende afstand og formidabel sprogbevidsthed undersøger »det onkelagtige«,« lyder det i nomineringen.

Prisen er på 350.000 kroner og skal være med til at øge interessen for nabosprogene i Norden. Den blev uddelt første gang i 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog.