Helene laver møbler af fiskeskind: Jeg foretrækker laks

165 nyuddannede arkitekter og 77 designere giver i deres afgangsprojekter bud på, hvordan man kan opfylde FNs verdensmål om bæredygtig udvikling. De mange forskellige projekter udstilles på Det Kongelige Danske Kunstakademi frem til 13. august.

Nyuddannede Helene Christine Pedersen viser på udstillingen, hvordan hun har arbejdet med fiskeskind som et billigere og mere miljøvenligt alternativ til brugen af f.eks. koskind i bl.a. møbelindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Helene Christina Pedersen for fem år siden begyndte på arkitektstudiet på Det Kongelige Danske Kunstakademi for Arkitektur, Design og Konservering, KADK, havde hun næppe forestillet sig, at hun som en del af sit afgangsprojekt skulle garve 200 stykker fiskeskind med en blanding af æggeblommer og rapsolie.

Men det blev nødvendigt, da hun besluttede at sætte fokus på fiskeskind - der i dag hovedsageligt betragtes som et affaldsprodukt og ender som billigt dyrefoder - som et alternativ til møbelindustriens brug af langt dyrere og mere miljøbelastende materialer som koskind.

Undervejs har hun både eksperimenteret med forskellige garvemetoder og fisketyper.

»Jeg endte med at foretrække laks, dels fordi det er den fisk, vi spiser mest af herhjemme, så det er også der, det største spild finder sted, og dels fordi det efter min mening er det smukkeste skind med et naturligt flot farvespil,« siger hun. Skindet har hun bl.a. brugt til forskellige typer stolesæder, enten polstrede eller flettede.

»Men det kan bruges til alt muligt, også tøj og sko,« siger hun og håber nu, at en møbelproducent eller anden virksomhed vil få øjnene op for potentialet i hendes projekt.

Helene Christina Pedersens arbejde med fiskeskind er bare ét af flere end 200 forskellige bud på, hvordan man kan bidrage til at opfylde FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som man frem til 13. august kan opleve på KADKs afgangsudstilling, »Løsninger«.

Her kan man også f.eks. se forslag til, hvordan man håndterer vandstandsstigninger, kan rykke fødevareproduktion ind i byerne, konstruere højhuse, der kan rense luften for støv, eller hvordan en »skattejagt« kan lære forbrugerne at undgå at få skadelige kemikalier med ned i indkøbskurven. Og meget mere.

Som den første uddannelsesinstitution i verden har KADK valgt at dedikere tre akademiske år til arbejdet med FNs verdensmål.

»Vi besluttede at bede vores studerende forholde sig til de 17 bæredygtighedsmål, dels fordi vi synes, det er vigtige mål, som arkitekter gennem mange år har forsøgt at byde ind på, dels for at gøre omverdenen opmærksom på, at vi faktisk kan byde ind med nogle helt konkrete løsninger,« siger Peter Thule Kristensen, fagleder på Arkitektskolen.

»Hvad gør man f.eks. med vandstandsstigninger, hvordan laver man bygninger, der bruger mindre energi, og kan vi få fødevareproduktion ind i byerne eller f.eks. i flygtningelejre. Det er vigtige problemstillinger, som man ikke kun kan overlade til økonomer og ingeniører at løse,« siger han.

De studerendes projekter rækker for manges vedkommende på tværs af de 17 mål og fokuserer f.eks. ikke udelukkende på klima, men tænker ogås udfordringer som kvinders rettigheder, fattigdom, sult og uddannelse ind, understreger Peter Thule Kristensen.

»Desuden tænkes der meget i nye partnerskaber. I »gamle dage« var bæredygtighed noget, som det mest var folk med en alternativ tilgang på venstrefløjen, der gik op i,« siger han.

»I dag har også store virksomheder og kommuner indset, at hvis man skal løse nogle af de udfordringer, der er, skal vi kunne arbejde sammen på tværs af det private og offentlige, på tværs af skoler, uddannelse og virksomheder på nye måder.«

Udstillingen åbner fredag 30. juni og kan ses dagligt i tidsrummet kl. 11-18 frem til 13. august på KADK, Danneskiold-Samsøes Allé 51 i København. Læs mere om afgangsudstillingen her.