Hele Danmarks morgen-tv fylder 20 år

På Go’ morgen Danmark spiller sekunder en afgørende rolle. Sådan er det at lave direkte TV, for det kræver præcision at skifte fra kamera til kamera, fra billede til billede. Men selv hvis en halv million danskere ser en fejl på skærmen, går livet videre. I morgen er endnu en Go’ morgen.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Der sendes live og alle er på plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler om tal.

06.35.04. På det præcise klokkeslæt starter dagens program på Go’ morgen Danmark.

5. Det er det antal sekunder, man har som sikkerhedsnet, når man skal skifte billede.

500.000 er det antal danskere, der dagligt ser med i løbet af programmet.

04.30 er endnu et tal, og det første, der gør sig gældende. Det er her arbejdsdagen starter for Go’ morgen Danmarks værter, Mikkel Kryger og Heidi Frederikke Sigdal.

Mens mænd i orange går rundt i Hovedbanegården massive ødemark og gør klar til endnu en novemberdag, mødes de to værter med producer Anders From og redaktør Joachim Vorting Kristensen i lokalerne oven over. Her gennemgår de dagens program.

Aftenen forinden har værterne læst manuskriptet, men det er ikke altid muligt at forberede sig på virkeligheden. Det er mandag. Den mandag hvor statsminister, Lars Løkke Rasmussen, senere på dagen vil præsentere sin nye regering på Amalienborg Slotsplads. Sin regering nummer tre. Det betyder, at dagens program er en smule kortere, end det plejer, fordi TV2 vil skabe mere plads til nyheder.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Her værterne Heidi Frederikke Rasmussen og Mikkel Kryger Rasmussen kl 4.30. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Da Donald Trump, et par uger forinden, blev valgt som præsident i USA, valgte TV2 ikke at sende Go' morgen Danmark, men i stedet fokusere på nyhedsdækningen grundet det sene valgresultat. Man kan ikke altid forudse morgendagen.

I dag skal Go’ morgen Danmark have journalist og kommentator Hans Engell i studiet for at kommenterer den nye regeringsdannelse. Men efter interviewet i studiet, har de travlt med at få ham tilbage til Hovedbanegården, hvor han har endnu et interview.

»Han skal lave et telefoninterview med P1 lige efter, det var et kriterium for at være med. Men P1 vil kun lave interviewet over en fastnettelefon. Troede vi var i 2016« siger Joachim Vorting Kristensen.

»Hvad? Er det derfor, vi har fået den store telefon inde ved siden af?” Griner Mikkel Kryger, ”måske bliver det et bedre interview, når Hans Engell kan mærke vægten fra telefonen imens.«

Mikkel Kryger har været vært på Go’ morgen Danmark siden 2012. Heidi Frederikke Sigdal kom til i sommer, men de har begge en solid baggrund på TV-skærmen. Mikkel Kryger har blandt andet lavet The Voice TV og Live på Ramasjang, mens Heidi Frederikke Sigdal i ti år var reporter på TV2 sporten.

Mysteriet om »smokey eyes«

Klokken 05.00 går turen over på den anden side af gaden til Tivoli, hvor studiet er flyttet hen frem til juleaften. Go’ Morgen Danmark rykker ofte deres studie til Tivoli. Både over sommeren, til halloween og igen til jul, så Tivolis dekorationer og stemning kan anes bag glasset i baggrunden.

Dog er faciliteterne her mindre. I det lille køkken samles filmholdet, spiser morgenmad og kommer sig over kulden udenfor. Det er et ugudeligt tidspunkt at møde på arbejde, men i det mindste er det noget, de gør sammen.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Her er Heidi Frederikke Rasmussen i make-uppen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Heidi Frederikke Sigdal går i makeuppen. Hver morgen bliver hendes hår krøllet og øjnene åbnet. Ligeledes hænger et sæt tøj klar til hende hver dag, som hun har valgt sammen med sin stylist.

En halv time efter, kommer hun ud. Mikkel Kryger går ind. Han kommer allerede ud fem minutter efter.

Klokken 05.54 bliver holdet orienteret om dagens indslag. Kameramænd, runner, receptionisten er alle er til stede.

I et af indslagene skal makeup artist Sine Ginsborg lægge ’smokey eyes’ på en model. En af mændene på mødet drister sig til at spørger, »hvad er smokey eyes?« De kigger alle over på den eneste tilstedeværende kvinde, receptionisten, der forsøger at forklare konceptet.

»Så det er det modsatte af Trump? Han er helt hvid rundt om øjnene,« siger Claus Juul Nielsen, der er programmets regissør. Det er hans opgave at få alt til at fungere på optagelserne.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Produktionsholdet holder møde før udseendelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Imens der er møde, sidder Heidi Frederikke Sigdal i køkkenet og snakker med programmets første gæst, Trine Panum Kjeldsen, der sammen med golfspilleren Andreas Hartø, skal tale om hendes bror, Søren Kjeldsen, der dagen forinden vandt World Cup i golf sammen med Thorbjørn Olesen.

Når programmets gæster ankommer, tager værterne sig god tid til at få en sludder med dem, inden de skal på skærmen. Mikkel Kryger fortæller, at Mikkel Beha Erichson altid har sagt til ham, at det er deres job som værter på Go’ morgen Danmark at formidle god stemning. Det er trods alt stemningen, der får mange danskere til at tænde for det velkendte program hver morgenen. Det er det, morgen-TV gerne skal kunne.

En klassisk Heidi Frederikke

Klokken 06.31.00 sidder de to værter i den genkendelige røde halvcirkel af en sofa. Døren ind til studiet står konstant åbent, fordi kameramænd og runner render frem og tilbage.

»Luk døren,« lyder det hvert femte sekund. Heidi Frederikke Sigdal, der kun er iført en langærmet bluse, ryster. De to værter sidder tæt sammen for at holde på varmen, mens der i studiet bliver diskuteret fodboldresultater og julefrokost i weekenden.

Claus Juul Nielsen meddeler, at der er et minut til, at de går på. De to værter virker upåvirkede og snakker videre. Mikkel Kryger har opdaget en løs tråd på sin blazer. Det går ikke, så Heidi Frederikke Sigdal hjælper ham med at klippe den af.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Her værterne Heidi Frederikke Rasmussen og Mikkel Kryger Rasmussen få minutter inden programmet går i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»10 sekunder,« lyder det. De snakker stadig. Lige indtil 5 sekunder, før de er live.

»Husk, at TV er en holdsport,« meddeler Mikkel Kryger højlydt, og så er de på.

Efter en pause går Heidi Frederikke Sigdal ud i det udendørs køkken ved siden af studiet med kok Michael Museth, der skal lave majsstuvning. Hendes mikrofon er ikke tændt, da indslaget går i gang.

»Klassik Heidi Frederikke Sigdal, hun har glemt at tænde den,« griner Mikkel Kryger, der kan følge med på skærmen inde i studiet. Claus Juul Nielsen løber ud med et håndholdt mikrofon til hende.  Om det var hende, der var glemsom, eller om der var noget galt med udstyret forblev uopklaret. Det er også lige meget. Videre, videre, videre.

I pausen mellem indslagene sidder Mikkel Kryger i sofaen og snakker med sig selv. Eller det ser sådan ud. I realiteten sidder der en modtager i den anden ende af øresneglen. Eller rettere sagt på Hovedbanegården. Producer Anders From, redaktør Joachim Vorting Kristensen, klippere og lydmænd afvikler programmet fra produktionsrummet på den anden side af gaden.

Knappen der ikke vil trykkes på

Da klokken slår 08.10.04 skal programmet starte igen efter reklamerne. Værterne skal interviewe vinderne af Vild med dans, bokseren Sarah Mahfoud og danser Morten Kjeldgaard. Anders From sidder med et utal af forskellige skærme foran sig og tæller ned til indslagets start. Mens hans hånd svæver over en overdimensioneret fjernbetjening med overdimensionerede knapper. Her styrer han, hvad danskerne kan se på skærmen derhjemme.

Under interviewet vil de vise et klip fra finalen. Mikkel Kryger præsenterer det, og Anders From skal blot trykke på en knap for at klippe over til videoen. Men den har sat sig fast.

»KLIP! KLIP! KLIP!« Bliver der råbt. Der er kun tale om få sekunder, men det føles som en evighed. Mikkel Kryger kigger afventende og en anelse nervøst ind i kameraet. Til sidst lykkedes Anders From at få trykket knappen i bund, og alle ånder lettet op.

Go' Morgen Danmark fylder 20 år. Der holdes styr på alle kamera og klip i produktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Nej Mikkel, jeg gjorde det ikke for at drille dig. Jo, Heidi Frederikke ligner lidt Helle Thorning i den jakke,« svarer Anders From øresneglen.

Da indslaget er færdigt, siger redaktør Joachim Vorting Kristensen, »skide godt, vi kom godt efter det med klippet,« mens Anders From sidder og småbander lidt i sin store kontorstol.

Resten af programmet kører problemfrit. Og da det sidste sekund er sendt, mødes alle medarbejderne i studiet. »Klip, klip,« bliver der sagt, for at drille Anders From, der er gået den korte vej fra Hovedbanegården til Tivoli for at evaluere dagens program.

Der bliver grinet løst i lokalet, men sådan småfejl er de vant til. Alle takker af, spiser lidt smagsprøver fra Michael Museths køkken og siger på gensyn. I morgen skal endnu et program sendes.