HBO: »Vi er ikke det mindste i nærheden af en krise«

På trods af den iøjnefaldende fiasko med Mick Jaggers og Martin Scorseses ambitiøse TV-serie »Vinyl« er HBOs administrerende direktør, Richard Plepler, fuld af optimisme på streaming­tjenestens vegne. Lige nu gælder det ikke mindst TV-udgaven af kultklassikeren »Westworld«.

Hvis HBOs direktør, Richard Plepler, kunne, ville han lancere en serie som »Game of Thrones« hvert eneste år. »Men ingen ved nogensinde, hvornår man er i gang med at udvikle en serie, der bliver et fænomen af den størrelse. Jeg sad med ved bordet, da »The Sopranos« blev planlagt, og jeg kan helt ærligt sige, at ingen vidste, at den ville blive et hit af den størrelse. Det samme gjaldt »True Detective«,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg tror ikke, man kan gå fra at være konger af streaming til at være i krise, blot fordi en enkelt serie ikke landede helt, som den skulle,« siger Richard Plepler.

Som optakt til sommer- og efterårssæsonen på HBO Nordic besøger HBOs 57-årige direktør for første gang de nordiske lande, hvor HBO for fire år siden lancerede streamingtjenesten. I en suite på Stockholms Grand Hotel er han vært for en pressefrokost, som han fermt styrer med den der specielle amerikanske evne til at få hver enkelt gæst til at føle sig særligt velkommen. At få hver enkelt TV-seriefan til at føle sig hjemme på streamingtjenesten har også i årevis været kongstanken hos HBO, der med sit ikoniske slogan kalder sig »The home of series«, og Richard Plepler understreger flere gange over for de tilstedeværende journalister, at det er strategien, at nye kunder til enhver tid skal kunne finde serier, der kan fastholde dem som loyale abonnenter.

Det er ikke ren reklamesnak. HBO vil fremover lancere en ny serie om ugen, enten egenproduceret eller produceret uden for huset. Samtidig sætter HBO nu for første gang officielt tal på, hvor mange nordiske abonnementer HBO Nordic har fået siden lanceringen i 2012: Én million. Og tallet er stigende.

Ikke alt rammer tidsånden

»Vinyl« og »Game of Thrones« står i dag som yderpunkter i streamingtjenestens brede menu og vidner om, at TV-serien som genre er nøjagtig lige så uforudsigelig som spillefilmen, når det handler om at ramme publikums smag. »Vinyl« var sidste år HBOs store og kostbare seriesatsning om New Yorks pulserende rockscene i 1970erne, og serien fik stor medieopmærksomhed takket være dens producer og medforfattende rocklegende, Mick Jagger, der arbejdede tæt sammen med vennen, filminstruktøren Martin Scorsese. Så sent som i februar var seriens anden sæson på tegnebrættet, men så trak HBOs ledelse stikket.

»Ikke alt rammer tidsånden på den måde, man håber,«. siger HBOs direktør , der afviser, at det var den til tider hårde kritik af serien, der førte til beslutningen om at lukke for rockfesten.

»Folk i den her branche lyver, hvis de påstår, at de er ligeglade med dårlige anmeldelser. Men gør det forskel i forhold til, om noget bliver en succes eller ej? Ikke nødvendigvis. I dag er der mange kritikere, mange stemmer. The New York Times har aldrig rigtig været positiv over for »Game of Thrones«, men det betød ikke noget, da omtalen af serien først gik viral på de sociale medier.«

Noget lignende var tilfældet med Nic Pizzolattos dystre noir-thriller, »True Detective«, der fra første til anden sæson gik fra at være et universelt elsket og prisbelønnet fænomen i kulturbilledet til at være stedse mere hadet og latterliggjort. Ikke desto mindre havde serien lige så mange seere i anden sæson som i den første, og HBO-direktøren afviser, at serien skulle være blevet endegyldigt stoppet.

»Vi har sat den i venteposition og afventer et udspil fra Nic, der ønskede en pause efter anden sæson. Jeg kan garantere, at hvis han bankede på i morgen med en idé til en tredje sæson, ville vi gå i gang med det samme.

Mange sæsoners succes

Richard Plepler ønsker ikke at diskutere den netop gennemførte udskiftning i HBOs ledelse, der er blevet knyttet sammen med kritikken af »Vinyl« og »True Detective«, men siger, at det nylige farvel til den mangeårige programdirektør, Michael Lombardo, først og fremmest var en følge af, at han ønskede at beskæftige sig mere med indhold i en position som producer. Lombardos beslutning fulgte da også efter et år, hvor HBO blev overskyllet med rekordmange Emmy-priser for sine serier.

Berlingske spørger, om HBO prioriterer at finde en serie, der kan matche den eksplosivt populære »Game of Thrones«, hvor sjette sæson netop er blevet afsluttet.

»Ja, det er vores ambition,« siger Richard Plepler.

»Hvis jeg kunne bestemme, lavede vi en serie som den hvert eneste år. Men ingen ved nogensinde, hvornår man er i gang med at udvikle en serie, der bliver et fænomen af den størrelse. Jeg sad med ved bordet, da »The Sopranos« blev planlagt, og jeg kan helt ærligt sige, at ingen vidste, at den ville blive et hit af den størrelse. Det samme gjaldt »True Detective«. Så hver gang du er så heldig at få et globalt fænomen som »Game of Thrones« i dine hænder, kan du kun være taknemmelig for, at TV-guderne har skinnet på dig. I dette tilfælde var guderne David Benioff, Dan Weiss og George R. R. Martins (ophavsmændene til »Game of Thrones«, red.).«

I TV-branchens ungdom var det en fast filosofi, at man aldrig slog noget ihjel, der virkelig duede, og derfor kunne en serie som »M.A.S.H« fortsætte i 11 år – eller fire gange så lang tid som Koreakrigen, som den handler om. I »Game of Thrones« har kampen om Jerntronen nu varet i seks år, og selv om HBO på et tidspunkt luftede tanken om ti sæsoner, er det Richard Pleplers vurdering, at der snarere bliver tale om otte – altså endnu to sæsoner, med en syvende sæson, der får premiere i 2017. Men præcis hvor mange sæsoner, det skal blive til, er op til seriens skabere, David Benioff og Dan Weiss, siger han.

«Jeg har enorm respekt for dem for deres arbejdsetik og deres lidenskab. Vi føjer dem, når de en dag føler, at de er færdige,« siger Richard Plepler.

Nordisk noir som trækplaster

Allerede da HBO Nordic for fire år siden blev sat i søen, lovede ledelsen, at streamingtjenesten ville indgå samarbejder med lokale produktionsselskaber om at producere lokale serier. At der nu er ved at komme realitet bag de planer, kan aflæses i ansættelsen af den tidligere spillefilmskonsulent ved Det Danske Filminstitut Hanne Palmquist i en nyoprettet stilling i HBO, hvor hun skal udvikle og bestille originalt programindhold til Norden.

De første produktioner skal ligge klar om to år, men indtil videre er der lagt låg på de konkrete planer. Ifølge Richard Plepler er der dog stor tiltro til, at de nordiske producenter vil kunne levere serier inden for alle genrer og ikke bare nordic noir-krimier, der er regionens internationalt anerkendte speciale. Om serierne kun skal fungere som trækplaster for nordiske abonnenter, vides ikke endnu, men principielt vil de kunne vises i de over 160 lande, hvor man kan købe adgang til HBO.

Dermed følger HBO i hælene på Netflix, der i april annoncerede lokale partnerskaber med franske, tyske, italienske og koreanske filmselskaber. Ud over de nordiske lande, som Richard Plepler betegner som nogle verdens mest innovative og kreative på film og TV-området, nævner han Israel, Kina og Spanien som lande, der snart får flere lokalt producerede serier i deres HBO-tjenester.

Særstatus i branchen

At være global spiller som Netflix og HBO i samarbejde med lokale selskaber er dog ikke altid en kabale, der er nem at få til at gå op. Richard Plepler blev tidligt en fan af DR-serien »Borgen« og sikrede sig rettigheder til et amerikansk remake, der dog endnu ikke er blevet realiseret.

»Den danske »Borgen« er på min personlige top fem-liste over TV-serier, men en masse kloge, kreative mennesker har advaret mig: »Prøv ikke at efterligne det.« Noget af det, der gør den serie så god, er nemlig, at den er meget specifik dansk, i særdeleshed hvad angår statsministerens rolle, hvor man jo følger hende skiftevis i rollen som mor og statsoverhoved. Det er unikt, og derfor har David Simon (der blandt andet stod bag hitserien »The Wire«, red.) arbejdet på noget, der tematisk ligner Borgen,« siger Richard Plepler.

David Simon er siden blevet taget af HBO-versionen af »Borgen«, og hvor serien står lige nu, bliver ikke specificeret. Til gengæld ser Richard Plepler med fortrøstning på efterårssæsonen, hvor tomrummetskal udfyldes, mens »Game of Thrones« holder pause. Særligt »Star Wars: The Force Awakens«-instruktøren, J.J. Abrams, serieversion af Michael Chrichtons kultklassiker af en spillefilm fra 1973 om den avancerede forlystelsespark »Westworld«, hvor menneskelignende robotter gør oprør, ser uhyggeligt lovende ud, da Richard Plepler viser klip fra den.

Efter snakken om »Vinyl« og »True Detective« lyder han aldeles fortrøstningsfuld.

»Vi har haft en særstatus i branchen, og derfor tror jeg, at der bliver overreageret en smule, når vi så ikke får topkarakter. Se på »Westworld« og en række andre af vores kommende serier! Vi er ikke det mindste i nærheden af en krise. Tværtimod kan vi være i gang med det bedste, vi nogensinde har lavet.« »Westworld« bliver vist på HBO Nordic til oktober. Premieredato afventes.