»Haven er min kones, og havet er mit«

Traditionen tro fejrer vi sommeren ved at bede kendte kulturfolk tage stilling til livets store såvel som små spørgsmål. I dag Ib Michael, forfatter, om blandt andet Tour de France, P3 og Facebook-debatter.

Sommerselfie af Ib Michael Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

Hvordan har du det med..

... Selfies?

»Det er en trend jo. Og det er noget, der har taget overhånd. Det er harmløst, synes jeg. Undtagen selvfølgelig hvis man falder baglæns ud fra en kløft. Men der er jo også så mange andre måder, man kan komme galt af sted på. Det er lidt overvældende, og det ligger jo i selve ordet, at det er meget selvspejlende«.

... Tour de France?

»Det bliver sendt, for mig, på et dårligt tidspunkt, hvor jeg ikke kunne drømme om at sidde indenfor og kigge på det, og hvor jeg hellere vil ud at cykle selv, eller hvor jeg hellere vil ud at ro i kajak. En gang i mellem ser jeg en opsummering om aftenen, for det er ikke, fordi sport ikke interesserer mig. Det gør det i allerhøjeste grad. Men det interesserer mig mere at udøve det end at sidde og kigge på det«.

... Facebook-debatter?

»Det interesserer mig overhovedet ikke. Jeg bruger heller ikke min egen Facebook til at debattere noget. I det hele taget vil jeg sige, at debatter kun interesserer i et begrænset omfang. En debat skal tilføre noget nyt, man ikke vidste i forvejen. Du kender jo oftest de debatterendes udgangspunkt. Det synes jeg i sig selv er en enorm begrænsning for debatten, når det bare handler om at fremvise synspunkter. Det bliver meget forudsigeligt. En god debat, for mig, skal nærmere baseres på, at der er sket et eller andet videnskabeligt gennembrud indenfor noget af det, der er væsentligt for vores verdens overlevelse. Altså, debat, der tilfører ny viden. Hvorimod debat, der kun cementerer politiske holdninger, ikke er interessante. Dybest set tror jeg, vores holdninger er fuldstændig ligegyldige for universet og udviklingen i universet. Jeg har selv været med til at rejse debatter, men det har altid været ud fra et eller andet særstandpunkt, som i hvert fald ikke a priori er politisk, og ikke har til hensigt at fremvise mine, i øvrigt temmelig uforanderlige, mening om hvad som helst. Det, der for mig er interessant, og som jeg sagtens selv kan finde på, er, at skrive essays og indlæg«.

... P3?

»Engang i mellem hører jeg noget på P3. Måske et godt musiknummer. Men det er ikke noget, jeg vælger. Det sker, at når jeg kører bil, så kører det i baggrunden. Jeg har ikke nogen ideologisk holdning til P3, og det har jo været der lige så længe, jeg husker. Hvis det endelig skal være, så savner jeg Radio Mercur, men der var jeg jo altså ung dengang, der var noget der hed det. Det kunne man da have en holdning til. P3 var jo noget, der kom ud af Radio Mercur dengang. Jeg har ikke noget imod musik, og om det når mig gennem den ene eller den anden radiokanal, det er mig lige meget«.

... Nøgenbadning?

»Jeg synes ikke, det er specielt naturligt at have en hel masse tøj på, når man bader. Men jeg synes heller ikke, jeg kan fortænke nogen i at have et par badebukser på, når de bader. Hvis der er nogle mennesker, der dyrker det, fordi de kan lide den der frie kropslige udfoldelse, så kan jeg sagtens forstå det. Men jeg kan da nærmest ikke forestille mig noget, der er mere harmløst end nøgenbadning. Det har været op og ned med nøgenbadning, og det har jo også været populært at ligge nøgen i Kongens Have, men det er det fandeme ikke mere«.

... Sommerregn?

»Det er jo et godt ord at bruge i en tekst, fordi det er poetisk og dufter – altså, det har sådan en sødlig ferskvandsduft med sig, blandet op med blomsterdufte og andet godt poetisk gods. Det er sådan et nemt ord at bruge i lyriske sammenhænge, og det er måske netop derfor, man prøver at undgå det«.

... Havearbejde?

»Det er slet ikke mit gebet. Haven er min kones, og havet er mit. Når jeg har skrevet, så skal jeg ud. Og hvis vejret ikke er til at ro i kajak, så cykler jeg. Ud, det skal jeg«.

... Donald Trump?

»Åh, gud, hvor er jeg træt af det. Altså, af at snakke om Donald Trump hele tiden. Jeg synes, at hvis man har et ansvarsfuldt job, så er det godt, man er professionel. Det synes jeg ikke, han er. Han kender ikke det politiske spil, og jeg kan ikke andet end at opleve ham som en politisk nar. Jeg regner med, at hans optræden på den politiske scene er begrænset. Jeg tror for eksempel ikke, han kan blive genvalgt. Og så skal man ikke glemme, at verden er fuld af diktatorer, man ville ønske, aldrig var blevet født«.