»Hassan Preisler og Pia Kjærsgaard skulle have haft den«

Den 18-årige Yahya Hassan jokede og så rigtig glad ud, da han fik BogForums Debutantpris på 50.000 kroner.

Yahya Hassan læser op fra sin selvbetitlede digtsamling, da han modtog prisen Årets Debutant 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt før klokken 11 fredag formiddag blev spændingen om, hvem der skulle have BogForums Debutantpris 2013 udløst.

BogForums Debutantpris går til den kun 18-årige dansk-palæstinensiske Yahya Hassan, der med digtsamlingen »Yahya Hassan« i den grad er braget igennem hos læserne - og som i den grad har overrasket sit forlag Gyldendal, der havde regnet med at sælge nogle få tusinde eksemplarer, men nu er oppe på et oplag på 37.000 eksemplarer.

»Tak for prisen, selv om jeg synes, at Hassan Preisler og Pia Kjærsgaard skulle have haft den,« jokede Yahya Hassan med en ironisk kommentar til sin forfatterkollega Hassan Preisler, der var indstillet til prisen med sin roman »Brun mands byrde«, og Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, der også er roman-aktuel.

Yahya Hassan, der ikke er kendt for at please pressen med letfordøjelige citater, så både beklemt og rigtig glad ud, da Mona Hansen, formand for prisudvalget, overrakte ham prisen ved åbningen af BogForum, der i år for andet gang finder sted i Bella Center i København .

Yahya Hassans digtsamling var valgt blandt 24 indstillede værker, og Mona Madsen sagde i sin tale, at Yahya Hassans bog, der handler om hans brutale opvækst i Aarhus Vest - en opvækst med forældrevold, svigt, narko og kriminalitet - er en digtsamling er uden filter og slør mellem forfatteren og hans værk.

»Bogen er, som den også hedder, »Yahya Hassan«,« sagde Mona Madsen og betonede, at bogen, som har skabt stor debat om integration og indvandring - først og fremmest er et kunstnerisk værk.

»Yahya er ærlig, modig og ikke bange for at provokere. Men Yahya er først og fremmest i denne her sammenhæng en god forfatter,« sagde Mona Madsen.

Prismodtageren var pænt klædt på i nye brune sko, ternede bukser, sort t-shirt og sort læderjakke. Hans smalle ansigt udstrålede, som mange kender det fra interviews i pressen, dyb alvor og sørgmodighed, men i dag var der sprækker i overfladen, og han så faktisk glad og stolt ud.

Han takkede for prisen, der er på 50.000 kroner, med at læse et digt op - messende, rytmisk, råt og både alvorlig og humoristisk - og publikum kvitterede med både latter og stort bifald.

Da Berlingske spurgte Yahya Hassan, hvad han siger til at have fået prisen, svarede han kortfattet:

»Det er en ganske fin pris. Det er en fin gestus, når man får en gave eller en pris. Det kan man kun blive glad for,« sagde han.

Han har ikke selv en entydig forklaring på, hvorfor bogen overraskende er blevet så stor en salgssucces. Gyldendal havde i første omgang kun forventet at sælge nogle få eksemplarer, men er nu oppe på et sensationelt højt oplag for en digtsamling.

»Det er jo op til folket, hvor mange bøger, der skal trykkes. Det har ikke så meget med mig at gøre. Der er åbenbart en masse mennesker, der har en interesse for bogen. Jeg har altid vidst, at der var en masse, som har en interesse i det, jeg skriver om, men jeg har jo ikke kunnet forudsige graden af medieopmærksomhed og virak,« siger Yahya Hassan.

Ved prisoverrækkelsen bar han om halsen et iøjnefaldende smykke, en træfigur.

»Det er er alle mine forfædre i én figur. Den er fra Bali, og jeg har fået den af min gode ven Hans Krull (billedkunstner, red.),« forklarede Yahya Hassan.

Hans digtsamling sælger ikke kun godt. Den har også fået fremragende anmeldelser i en række aviser. Berlingskes litteraturredaktør Søren Kassebeer gav den fem ud af seks mulige stjerner.