Harry Potter-comeback gør Rowling til verdens rigeste forfatter - igen

Tjubang og lir. Det er noget af det, man skal satse på som forfatter, hvis man for alvor vil have succes. Men flest penge er der nu i trylleri.

Et teatermanuskript, en film og en illustreret udgave af Harry Potter-serien er noget af det, der har fået JK Rowling tilbage på tronen som verdens rigeste forfatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Suzanne Plunkett
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere penge i hornbriller og tryllestave end i lak, læder og håndjern. Fantasy slår husmorporno. JK Rowling er den forfatter i verden, der har tjent mest på sine bøger i år, mens Fifty Shades-forfatteren EL James er røget ned på en 9. plads. Kun lige over det kulørtes mester, Danielle Steel, der i tidligere tider lå langt højere placeret.

Det er noget af det, man kan læse ud af Forbes nyeste liste over verdens p.t. rigeste forfattere.

Det er næsten et årti siden, J.K. Rowling sidst toppede listen. Når hun er tilbage, skyldes det ikke mindst »Harry Potter og det forbandede barn«, det teatermanuskript,  hun udgav i august sidste år og som fortsatte historien om Harry Potter, nu 19 år senere.

Ifølge Forbes' beregninger, der er foretaget ud fra tal over salg af trykte bøger, e- og lydbøger samt data-, tv- og filmrettigheder har Rowling indtil den 31. maj i år tjent 95 mio. dollar, eller hvad der svarer til næsten 600 mio. kr.

Da »Harry Potter og det forbandede barn« udkom, blev den da også solgt i mere end 680.000 eksemplarer alene i Storbritannien på de første tre dage. Det gjorde den til den hurtigst sælgende bog derovre - siden den sidste Harry Potter-bog.

»Fantastiske skabninger og hvor de findes«, den film, der kom sidste år og som ligeledes foregår i Harry Potter-universet og har Rowling som manuskriptforfatter, har også været med til at sætte skub i Rowlings indtjening. Endelig har de illustredede udgaver af Harry Potter-universet gjort deres.

Nummer to på listen er den amerikanske krimiforfatter James Patterson. Herhjemme er han ikke så kendt, hvilket kan undre, når nu han ifølge Forbes har tjent 546 mio. kr indtil videre i år og desuden har toppet listen i en række år.

Herefter følger Jeff Kinney, som mange vil kende som manden bag børnebøgerne om Wimpey Kid.

Dan Brown og Stephen King må nøjes med henholdsvis fjerde- og femtepladsen.

Her er verdens rigeste forfattere i 2017:

JK Rowling (Storbritannien) – 596 mio. kr
James Patterson (USA) 546 mio. kr.
Jeff Kinney (USA) 131 mio. kr.
Dan Brown (USA) 135 mio. kr.
Stephen King (USA) 94 mio. kr.
John Grisham (USA)  87 mio. kr.
Nora Roberts (USA) 87 mio. kr.
Paula Hawkins (Storbritannien) 81 mio. kr.
EL James (Storbritannien)  72 mio. kr.
Danielle Steel (USA) 69 mio. kr.
Rick Riordan (USA)  69 mio. kr

Kilde: Forbes liste over verdens rigeste forfattere.