Harmløs komedie i børnehøjde

Familiefilmen »Olsen Banden Junior« får en blandet modtagelse af avisernes anmelderkorps. Anmelderne er dog enige om juniorernes overbevisende skuespil, der nok skal more et stort publikum.

Gensynsglæden med de uheldige helte Egon, Benny og Kjeld er moderat hos flere af landets aviser, der fredagens anmeldelser af familiekomedien »Olsen Banden Junior« bl.a. kritiserer filmen for matte passager.

Filmen, der er instrueret af Peter Flinth, foregår i 1958, hvor Egon Olsen er en forældreløs purk med fast adresse på børnehjemmet »Lykkehaven«. Egon har et stort behov for at finde nogen forældre - rige naturligvis. Det lykkes, men hans adoptivforældre viser sig at være nogle skurke, som vil bruge Egon til et eksperiment og sende ham ud i rummet i en raket. Men de har ikke kalkuleret med vennerne Kjeld og Benny, som nu skal stå prøven og bevise, at de hverken er hundehoveder eller skidesprællere.

Kristeligt Dagblads anmelder Palle Schantz Lauridsen morede sig alt for lidt over filmen og peger i sin anmeldelse på to årsager:

»Dels at »Olsen Banden Junior« ikke som sine voksne forgængere er en samtidsskildring, men en noget tyndbenet periodeskildring, dels at den bruger alt for meget krudt på at køre Olsen Banden-klicheerne i stilling,« skriver anmelderen, der kun fandt én af Egons planer, der bl.a. indbefatter Rundetårn og en bowlingkugle, rigtig sjov.

Vores egen anmelder, Ebbe Iversen, der hører til skaren af Olsen-fan, har derimod ikke haft problemer med at more sig. Således roser han filmen som frisk fornyelse med respekt for traditionerne.

Ekstra Bladets Niels Lind Larsen er også overvejende positiv. Bl.a. roser han instruktøren for at have formået at skrue banden ned i børnehøjde uden at beskadige det fælles arvegods. Men filmen savner finish.

»En kuffert penge og et par ekstra optagedage havde ikke været fråds, men Peter Flinth har under alle omstændigheder sparket nyt liv i den hårdtprøvede bande og skabt en film, som vil glæde både trofaste og nye fans,« skriver Lind Larsen.

B.T.s anmelder Birgitte Grue kalder »Olsen Banden Junior« for en flink og nydelig lille film, der grænser til det uskadelige.

»»Olsen Banden Junior« lægger sig i slæbesporet efter de klassiske Olsen Banden film og er en fredsommelig familiefilm med lun opfindsomhed og ringe originalitet. Her er ingen vild nytænkning, men heller ikke noget, der støder, skriver Grue og giver filmen tre stjerner ud af seks mulige.

Anmelder Johs. H. Christensen fra Jyllands-Posten savner de anarkistiske og svimlende højdepunkter, der udmærker så mange af bandens tidligere bedrifter.

»Som i samtlige tidligere versioner er der også her døde eller i hvert fald matte passager. Galt går det langtfra, men heller ikke helt godt, dog godt nok til, at filmen nok skal fange og more et stort publikum af børn og barnlige sjæle, og hvem vil ikke gerne blive som barn igen?« skriver Christensen, der trods alt vurderer filmen til at kunne løfte fire stjerner ud af seks.

Heller ikke Politikens Anders Rou Jensen er ubetinget begejstret.

Idéen er sød og sympatisk, synes han, men desværre er forventningernes glæde den største i forbindelse med filmprojektet.

»Filmen underholder habilt, men den vil for lidt. Hvilket bl.a. betyder, at den slet ikke kommer i nærheden af det signalement af godmodig dansk selvironi - en utrolig fællesnævner mellem hygge og anarki - der kendetegner de bedste af de originale film om Olsen Banden,« mener Anders Rou Jensen, der trods alt finder en vis charme i filmens præsentation af Olsen Bandens medlemmer som raske drenge, der har de velkendte voksne typer i støbeskeen.