Hanekamp i finansverdenen

Ny amerikansk TV-serie om finanssvindel lover godt – både når det gælder drama og intense skuespillerpræstationer.

Paul Giamatti (til venstre) spiller idealistisk statsanklager i TV-serien »Billions«. Fold sammen
Læs mere

I midten af Neil Burgers »Billions« bølger duellen mellem statsanklager Chuck Roades (Paul Giamatti) og børshandler med speciale i hedge-fonde Bobby »Ax« Axelrod (Damian Lewis) frem og tilbage. Sidstnævnte er på overfladen en glat og vellidt millionær, men bag firmaets blankpolerede ruder er han en bølle og en svindler. En snu én af slagsen. Statsanklageren er skarp og idealistisk. Han tager kun sager, han er sikker på at vinde, så hvor mange beviser skal der til, før Axelrod kan slæbes i retten?

Denne duel er omdrejningspunktet i de første to afsnit af en vibrerende og velspillet amerikansk TV-serie. Både Damian Lewis og Paul Giamatti i hovedrollerne spiller bistert besatte uden at give den for meget gas, og det gør ikke de indledende øvelser mindre spændende, at statsanklagerens kone er huspsykolog i svindlerens firma. Omkring hanerne i kampen er der flere benhårde høns, hvis roller med garanti vil få afgørende betydning.

Ligner ét, men er noget andet

I en central scene i første afsnit møder en anklaget finansmand op hos statsanklageren med dennes far, der angiveligt er med for at lægge pres på statsanklageren for at få ham til at droppe sagen. Anklageren er dog hverken til at hugge eller stikke i. Han giver sig ikke af med vennetjenester, blot fordi hans far lægger pres på.

Senere får vi at vide, at faren godt vidste, at sønnen ville stå fast på sine idealer og dermed ville komme til at se endnu bedre ud i medierne. Sådan kan de scener, der ligner én ting, sagtens være noget helt andet i »Billions«. Og det er et tydeligt kvalitetstegn.

»Billions« er fyldt med gennemtænkte og hårdtslående one-liners som »Du behøver ikke selv at svømme fra hajen; du skal blot svømme hurtigere end den fyr, der svømmer ved siden af dig«, sagt af Bobby Axelrod.

Det bliver med garanti spændende at se, hvor længe Axelrod kan holde sig foran statsanklageren.

Serien er højspændt, velsmurt og fyldt med konfrontationer. Den er også fyldt med billige point i form af bandeord og seksuelle hentydninger, men den undgår heldigvis indtil videre at blive alt for kulørt. Både børsmæglere, bankfolk og alle vi andre får et kick af både forargelse og beundring over at se med.

Hvad: Billions.

Hvem: Instruktør: Neil Burger. Medvirkende: Damian Lewis, Paul Giamatti.

Hvor: Første og andet afsnit kan nu ses på HBO Nordic. Tredje afsnit frigives på søndag, derefter kommer der et afsnit hver uge, 12 i alt.