»Han var tappet for kræfter, og til sidst gik det stærkt«

Jesper Kleins død efter kort tids sygdom ryster hans venner og kolleger. De husker ham som et morsomt og politisk engageret, men også meget privat menneske.

ARKIVFOTO fra 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Klein døde i aftes på Diakonissestiftelsens hospice på Frederiksberg og var til det sidste omgivet af den nærmeste familie – herunder broderen Morten, sønnen Sebastian og svigerdatteren Rikke samt hustruen Lykke Nielsens tvillingesøster, Helle.

Skuespilleren fik ondt i maven op til pinse og blev indlagt på Amager og siden på Hvidovre Hospital. Entertaineren kunne først blive opereret 30. august. Hvilket jo altså endte med at være for sendt.

- Han kunne også være kommet til Kiel, men det havde de glemt at sige, siger svigerinden til Ekstra Bladet. 

Tappet for kræfter

Og sygdommen skred frygtelig hurtigt frem:

- Han var tappet for kræfter, og til sidst gik det stærkt, siger Sebastian Klein til B.T.

- For bare et par måneder siden havde han det rigtig udmærket. Men leverkræft er jo desværre noget, der slår folk ihjel. Det er noget rigtig skidt, og det vidste han godt.

Jesper Klein blev ikke mindst kendt for sit samarbejde med Jess Ingerslev og Tom McEwan i Klyderne. En gruppe med speciale i gakket humor og samfundskritiske vinkler. Klein selv var den selvskrevne Kaptajn Klyde og gerne i selskab med en elsket kontrabas. 

Artiklen fortsætter herunder.
Jesper Klein optræder sammen med Jess Ingerslev og Tom McEwan med en sang på skånsk. Der er desværre kun lyd og ingen billeder.

Jess Ingerslev har det svært med sin gamle kollegas pludselige død: 

- Det berører mig selvfølgelig dybt, at vi ikke har Jesper iblandt os mere. Han har lært mig alt, hvad jeg ved. Jeg holdt utrolig meget af ham, og vi har haft nogle fantastiske oplevelser sammen, siger han til B.T.

Næsten ikke til at fatte

- Jeg vil savne ham altid og synes, at han vil stå tilbage som det største talent, vi har haft. Han var en vanvittig væsentlig begavelse. Han kunne være tusind mennesker på scenen.

Tom McEwan er lige så rystet over kollegaens bortgang:

- Jeg besøgte ham for sidste gang på Diakonissestiften for tre-fire dage siden, siger McEwan til Ekstra Bladet. 

- Vi har været så trolig meget sammen gennem årene. Det er næsten ikke til at fatte.

Et privat menneske

Forfatteren og journalisten Ove Nørhave har skrevet biografien "Jesper Kleins liv og lykke" om den folkekære entertainer og hæfter sig især ved hans modsatte side:

- Han var et dobbelt menneske. På en scene var han sjov og udadvendt. Men privat var han meget privat. Det tog lang tid at nå ind til ham og få ham til at åbne sig, siger Nørhave til B.T.

Jesper Klein havde det hårdt efter hustruen Lykke Nielsens kræftdød i august 2006. Livet blev aldrig det samme. Og selv om han overvandt et årelangt alkoholmisbrug, led han stadig af bl.a. mavesår og knogleskørhed.

Klein læste teaterhistorie på Københavns Universitet og blev cand.phil. i 1964. Men kollegaen Louis Miehe-Renard spurgte ham, hvorfor han læste teaterhistorie - hvorfor han ikke hellere ville lave teaterhistorie?

Et komisk talent

Han brød igennem med spillefilmen "Balladen om Carl-Henning", optrådte også i ”Svend, Knud og Valdemar” i 1970 og fik siden roller i op mod 30 spillefilm – lige fra ”Præriens skrappe drenge” i 1970 til ”Skønheden og udyret” i 1983.

Artiklen fortsætter herunder.

En ung Jesper Klein modtog en Bodil for sin optræden i Balladen om Carl-Henning.

Selv om Jesper Klein aldrig blev uddannet skuespiller, fik han hurtigt ry som et af generationens største komiske talenter.
Men han kunne også overraske med alvorlige roller og høstede flere priser for den side af karrieren. 

Klein endte som en entertainer, alle generationer kunne samles om – hvad enten man hørte hans stemme i talløse tegnefilm eller lunede sig ved hans præstation som rigsarkivar Birger Bertramsen i julekalenderne om Pyrus.

Artiklen fortsætter herunder.

Hans udsendelser var også en af årsagerne til at politikeren Erhard Jacobsen engagerede sig i DR’s politiske ståsted og kaldte institutionens medarbejdere for røde lejesvende.

Familien har endnu ikke taget stilling til begravelsen.

- Far sagde ikke noget om, hvad han ville med bisættelse, siger sønnen Sebastian til Ekstra Bladet.

- Men han var så tilfreds med Lykkes måde at komme af sted på - med en samling i Haveselskabets Have - så det bliver nok noget i den retning.

Jesper Klein optræder ved en støttekoncert for irakerne i Brorsons Kirke.